Atacul de la Crocus City Mall de lângă Moscova. Ce se ştie deocamdată despre tragicul incident

Crocus Mall din Moscova după atacul de vineri seară, 22 martie 2024
Crocus Mall din Moscova după atacul de vineri seară, 22 martie 2024 (Social Media, Telegram)

După cum informam anterior, bărbaţi înarmaţi au dat buzna vineri în centrul comercial Crocus City Mall de lângă Moscova, ucigând cel puţin 143 de persoane şi rănind alte câteva zeci, în cel mai sângeros atac din Rusia de la asediul şcolii Beslan din 2004.

În acest context, Reuters a publicat informaţiile cunoscute deocamdată despre atacul care a făcut atâtea victime inocente, un raport pe care îl redăm mai jos:

Măcelul

Cei patru bărbaţi, înarmaţi cu arme automate Kalaşnikov, au sosit la Crocus City Mall în jurul orei 19:40, cu un microbuz.

Citiți și Atacul de la Crocus Mall. Ministerul de Externe din Tadjikistan neagă informaţiile privind implicarea cetăţenilor săi

Atacatorii s-au îndreptat calm spre detectoarele de metale ale centrului comercial şi au tras cu arme automate de la mică distanţă, în rafale scurte, asupra civililor îngroziţi, care au căzut urlând sub o ploaie de gloanţe.

O înregistrare video verificată a arătat cum oamenii se grăbeau spre ieşiri, în timp ce focuri de armă repetate răsunau peste ţipete. Agresorii s-au plimbat prin sala de concerte ţintind şi apoi trăgând în civili cu rafale controlate.

Anchetatorii ruşi au declarat că ulterior bărbaţii au început să dea foc clădirii. Unii martori au spus că au turnat un fel de lichid pe scaune şi pe perdele în mai multe locuri înainte de a le da foc.

Citiți și Ucraina nu este implicată în atacul de la Moscova, afirmă purtătorul de cuvânt al agenţiei de spionaj de la Kiev

Bilanţul morţilor

Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că numărul morţilor este de 133, dar Margarita Simonian, propagandistă a Kremlinului şi şefa postului Russia Today (RT), a declarat că numărul morţilor este de 143.

Unele surse au declarat că 145 de persoane au fost rănite. Regiunea Moscova a declarat că 121 de persoane au fost rănite. Anterior spusese că 60 dintre răniţi se aflau în stare critică.

Responsabilitatea

Statul Islamic, grupul militant care a încercat cândva să controleze zone întinse din Irak şi Siria, a revendicat responsabilitatea pentru atac, a declarat agenţia Amaq a grupului pe Telegram, la aproximativ patru ore după ce au început împuşcăturile.

Citiți și Putin promite să se răzbune pentru atacul din Moscova şi arată cu degetul spre Ucraina, după ce 11 "terorişti" ar fi fost capturaţi

"Atacul are loc în contextul unui război violent între Statul Islamic şi ţările care luptă împotriva islamului", a adăugat Amaq, într-o declaraţie citând surse de securitate.

Statele Unite dispun de informaţii care confirmă revendicarea de către Statul Islamic a unui atac armat mortal la un concert din apropierea Moscovei, au declarat vineri doi oficiali americani.

Oficialii au declarat că Statele Unite au avertizat Rusia în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac - o acţiune care, potrivit acestora, a determinat ambasada americană de la Moscova să emită un avertisment pentru americani.

În urmă cu două săptămâni, ambasada americană din Rusia a avertizat că "extremiştii" au planuri iminente pentru un atac la Moscova.

Cu câteva ore înainte de avertismentul ambasadei, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de către filiala din Afganistan a Statului Islamic, cunoscută sub numele de ISIS-Horasan sau ISIS-K şi care urmăreşte un califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Iran.

"I-am avertizat pe ruşi în mod corespunzător", a declarat unul dintre oficialii americani, vorbind sub rezerva anonimatului.

Citiți și Oficialii ruşi se grăbesc să acuze Ucraina şi SUA pentru masacrul de la Crocus Mall

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un discurs adresat naţiunii, că cei patru atacatori ai unui concert în apropiere de Moscova se îndreptau spre Ucraina când au fost reţinuţi şi că sperau să treacă graniţa.

"Au încercat să se ascundă şi s-au deplasat spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, partea ucraineană ar fi dorit să-i ajute să treacă frontiera de stat", a afirmat Putin.

Putin a catalogat inamicul drept "terorism internaţional" şi a declarat că este gata să colaboreze cu orice stat care doreşte să îl învingă. Ucraina a negat orice implicare în acest atac.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Andri Iusov, a declarat: "Ucraina nu a fost, bineînţeles, implicată în acest atac terorist".

Citiți și Cea mai mare sală de concerte din Moscova a fost atacată; au fost raportate explozii şi împuşcături în masă

Atacatorii

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru bărbaţi care au comis atacul. Presa rusă a declarat că bărbaţii au fugit de la locul faptei cu o maşină albă şi că aceştia au fost reţinuţi în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova.

Unii dintre suspecţii interogaţi pe marginea drumului, în imagini publicate de mass-media ruse şi de canalele Telegram au fost prezentaţi ca având legături strânse cu Kremlinul.

"Am împuşcat oameni", a spus unul dintre suspecţi într-o rusă slabă şi cu mult accent. Bărbatul avea mâinile legate, fusese luat de păr de un anchetator şi cineva îi pusese o cizmă neagră sub bărbie. El a afirmat că numele său este Shamsutdin Fariddun, iar data naşterii este 17 septembrie 1998.

Când a fost întrebat de ce, a spus: "Pentru bani". Bărbatul a spus că i se promisese o jumătate de milion de ruble (puţin peste 5.000 de dolari) pe Telegram, unde ascultase un predicator.

Bărbatul a fost întrebat dacă a fost în Turcia pe 4 martie şi a răspuns "da". Bărbatul a declarat că li s-a spus unde se află depozitele de arme şi au luat arme de acolo.

Citiți și Putin a respins ca "şantaj" avertismentele SUA privind un potenţial incident terorist, cu doar 3 zile înainte de atacul din Crocus Mall

Unul dintre suspecţi, cu faţa vânătă şi tăiată, a fost arătat vorbind prin intermediul unui translator tadjik. Un altul a fost prezentat în timp ce era scos dintr-o pădure, cu faţa plină de sânge de la ceea ce părea a fi o rană la ureche.

La interogatoriu, acesta a spus că se numeşte Rajab Alizadeh. A avut probleme în a-şi preciza data naşterii în limba rusă.

Reacţia Tadjikistanului

Ministerul Afacerilor Interne din Tadjikistan a negat implicarea a trei cetăţeni tadjici în atacul terorist de la Crocus City Mall din Krasnogorsk, regiunea Moscova.

Citiți și Rusia anunţă 60 de morţi şi 145 de răniţi în atacul de la Crocus Mall. Gruparea Statul Islamic revendică responsabilitatea

Anunţul vine în contextul în care în presa rusă s-a răspândit informaţia potrivit căreia departamentul de afaceri interne din regiunea Briansk a pus doi cetăţeni din Tadjikistan pe lista persoanelor căutate, fiind suspectaţi de implicare în atacul terorist din regiunea Moscovei:

1. Rivojiddin Islomov, născut la 25 septembrie 1972.

2. Mahmadrasul Nasriddinov, născut la 20 noiembrie 1986.

Ambii sunt rezidenţi ai districtului J Balhi din regiunea Hatlon din Tadjikistan.

Informaţia este nefondată, a declarat Ministerul tadjik al Afacerilor Interne. Cetăţenii sus-menţionaţi s-au întors din Rusia în Tadjikistan la 26 noiembrie 2023 şi de atunci au rămas la locul de reşedinţă din Tadjikistan.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe