Atacul Israelului asupra Iranului de lângă situl nuclear transmite un mesaj: "Puteam face şi mai rău"

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Surse au confirmat pentru Jerusalem Post că atacul asupra Iranului de la Isfahan, atribuit de surse Israelului, a lovit mijloacele forţelor aeriene iraniene de la Isfahan, aproape chiar lângă situl nuclear al Republicii Islamice din aceeaşi zonă.

Mesajul a fost clar: "Am ales să nu lovim site-urile voastre nucleare de data aceasta, dar am fi putut face şi mai rău chiar aici", au declarat sursele.

Israelul trimite un mesaj clar Iranului

Cu alte cuvinte, atacul de la Isfahan a fost conceput nu doar pentru a afecta Iranul, ci şi pentru a arăta clar cât de vulnerabile la atac sunt siturile sale nucleare.

Au fost folosite rachete cu rază lungă de acţiune din avioane pentru a evita capacităţile de detectare radar ale Teheranului, iar acest lucru ar putea fi făcut din nou în orice moment.

În acelaşi timp, prin faptul că nu a atacat situl nuclear propriu-zis de la Isfahan sau alte situri nucleare de la Natanz şi Fordow, atacatorul a semnalat Iranului că nu urmăreşte un război regional în spirală şi în escaladare.

Un atac nuanţat

Acesta a fost un atac de mijloc foarte nuanţat, conceput pentru a ameninţa în mod optim pentru viitor, dar şi pentru a reduce probabilitatea unui alt contraatac iranian, după ce Republica Islamică a lansat aproximativ 350 de ameninţări aeriene asupra statului evreu la sfârşitul săptămânii trecute.

Dacă va funcţiona sau nu - atât oprirea Iranului din avansarea programului său nuclear şi descurajarea sa de a repeta atacul asupra Israelului de săptămâna trecută, cât şi evitarea unei escaladări către un război mai amplu - se va vedea în zilele şi săptămânile următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe