Atacurile lui Drulă şi Ghinea la adresa şefului DNA. CSM: "Afirmaţiile, fără suport în realitate, sunt cert de natură să influenţeze negativ şi nejustificat opinia publică"

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (Facebook/catalindrulausr)

CSM a luat poziţie după acuzaţiile lansate de preşedintele USR Cătălin Drulă şi a fostului ministru USR Cristian Ghinea la adresa şefului DNA, Marius Voineag, transmiţând că afirmaţiile celor doi,"fără suport în realitate, sunt cert de natură să influenţeze negativ şi nejustificat opinia publică în legătură cu modalitatea în care procurorul îşi exercită profesia, atrăgând neîncrederea cetăţenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului."

Cei doi lideri USR l-au criticat în repetate rânduri pe Voineag după deschiderea dosarului în care sunt implicaţi doi foşti miniştri ai formaţiunii, respectiv Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

Liderii USR l-au mai acuzat pe Voineag că a ales să-i acorde protecţie lui Lucian Bode, printr-o anchetă ilegală în cazul achiziţiei trucate prin care au fost cumpărate 300 de maşini BMW la Ministerul Afacerilor Interne de la o firmă cunoscută ca având legături cu preşedintele Klaus Iohannis.

Redăm comunicatul CSM:

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public, pe pagini de social media sau în presă de largă informare, a mai multor intervenţii ale liderilor unui partid parlamentar, în special Cătălin Drulă, respectiv Cristian Ghinea, prin care procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, personal sau ca reprezentant al acestui parchet era ţinta unor afirmaţii deosebit de grave, de natură să afecteze reputaţia acestuia, şi, pe cale de consecinţă, încrederea publică în instituţia pe care o conduce.

Având în vedere multitudinea şi gravitatea unora dintre aceste afirmaţii, unele de natură să atragă neîncrederea cetăţenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului, Secţia pentru procurori a solicitat verificări din partea Inspecţiei Judiciare, concluzia fiind că afirmaţiile, fără suport în realitate, sunt cert de natură să influenţeze negativ şi nejustificat opinia publică în legătură cu modalitatea în care procurorul îşi exercită profesia, atrăgând neîncrederea cetăţenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului.

Maniera de exprimare şi limbajul utilizat au fost, în realitate, menite să inducă imaginea unui procuror care nu îndeplineşte condiţiile de ocupare a funcţiei din perspectiva calităţilor profesionale şi care are misiunea de a distruge instituţia pe care o conduce. Aceste alegaţii sunt de natură să depăşească imaginea proprie a conducătorului instituţiei şi să afecteze, prin raportare la managementul acestuia, întreaga activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, considerat unul dintre cei mai vizibili actori ai sistemului judiciar.

Secţia pentru procurori a luat act de toate aceste alegaţii şi, analizând, a decis că limbajul utilizat de cei doi membri ai partidului politic, precum şi acuzaţiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public. Mai mult, Secţia a constatat că aşa-zisa dezbatere publică a excedat deseori o potenţială analiză a activităţii manageriale a domnului procuror-şef şi a vizat exclusiv persoana acestuia, fapt de natură să afecteze nu doar reputaţia profesională sau personală, ci şi demnitatea acestuia.

Luând în considerare toate aceste aspecte, în şedinţa din data de 14 martie 2024 Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis apărarea reputaţiei profesionale a domnului Marius Voineag, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi a independenţei procurorilor din cadrul acestei direcţii specializate, în ansamblu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne