Atletism mondial: Sawyer Nicholson, deţinătoarea recordului mondial la 11 ani, aleargă 5 km cu 3:28/km

Sawyer Nicholson (Foto: Marathonphotos.live)
Mioara Stoica
05.11.2023

Canadiana Sawyer Nicholson, în vârstă de 11 ani, este una dintre tinerele minune ale atletismului mondial.Ea este capabilă să alerge cinci kilometri în 17:28, cu 3:28/km. Aceasta a doborât recordul mondial la 5 km în maratonul internaţional de la Niagara Falls. Performanţa ei a fost atât de eclatantă încât nu numai că a câştigat cursa feminină, dar a făcut cu mai puţin de 80 de secunde faţă de primul clasat în cursa masculină - Mike Gigliotti a fost al doilea în 18:49.

Sawyer Nicholson, o atletă fenomen în vârstă de 11 ani din Stouffville, Ontario, a doborât recordul mondial pe grupe de vârstă în proba de 5 km la maratonul internaţional de la Cascada Niagara din luna octombrie, cu o performanţă fulminantă care a dus-o pe primul loc la general.

Nicholson a redus cu aproape jumătate de minut recordul personal în cursa de duminică 22 octombrie, terminând cu un timp uimitor de 17:28,1, cu peste 80 de secunde mai rapid decât câştigătorul cursei masculine, Mike Gigliotti, care a alergat 18:49,7 şi a terminat pe locul al doilea la general.

După cum subliniază Canadian Running, timpul lui Nicholson a fost cu 0,2 secunde mai rapid decât cel mai rapid obţiunut vreodată de o fetiţă de 11 ani care a alergat la proba de 5 km pe pistă. Acel record, stabilit de Grace Ping din Winona, Minnesota, era valabil din 2015. Noul record personal al lui Nicholson este, de asemenea, cu peste 13 secunde mai rapid decât recordul mondial la 5K pe pistă la categoria de vârstă stabilit de australianca Mia Guillergan în urmă cu trei ani (17:41.03).

"Este o nebunie", a declarat Nicholson emoţionată pentru Canadian Running, la aflarea veştii că a stabilit recordul mondial pe grupe de vârstă. "Mă gândisem cu ceva timp în urmă dacă aş putea depăşi 18 minute, dar nu m-am gândit niciodată la un record mondial. Este o nebunie”.

În ciuda faptului că era "destul de obosită" în ziua cursei din cauza faptului că nu a dormit prea mult, Nicholson a spus că s-a simţit puternică în timpul cursei şi s-a bucurat că nu au obstrucţionat-o condiţiile atmosferice. "Pe drumul de întoarcere a fost mult vânt şi a plouat puţin lângă cascade, dar în general a fost destul de bine".

Dar a adăugat că o stare de spirit pozitivă ar fi putut fi cel mai important ingredient în cursa sa de doborâre a recordului. "Aş spune să faci tot ce poţi şi să o iei uşor", a răspuns ea când a fost întrebată care este secretul ei pentru a alerga un 5K cu forţă. "Concentrează-te pe tine însuţi şi nu-ţi face griji cu privire la ceea ce fac ceilalţi. Şi să crezi întotdeauna în tine şi că poţi face orice. Nimic nu este imposibil”.

Nicholson a făcut o impresie deosebită timpul scurt petrecut în circuitul de curse. În septembrie 2022, la prima cursă pe pistă, Nicholson a alergat la Oasis Zoo Run din Toronto în 19:25 şi a urcat pe prima poziţie a podiumului feminin. În luna următoare, a depăşit pentru prima dată bariera de 19 minute, la Niagara Falls International Marathon 5K din 2022, cu un timp de 18:55, clasându-se prima în cursa feminină şi a treia la general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor