"Au venit după mine, pot veni şi după tine" - Fostul consilier al lui Trump, Peter Navarro, se prezintă la închisoare

Peter Navarro, fost consilier la Casa Albă în administraţia Trump, se predă la o închisoare federală din Florida, 19 martie 2024
Peter Navarro, fost consilier la Casa Albă în administraţia Trump, se predă la o închisoare federală din Florida, 19 martie 2024 (Joe Raedle/Getty Images)

Fostul consilier comercial al lui Donald Trump la Casa Albă, Peter Navarro, şi-a exprimat frustrarea în cadrul unei conferinţe de presă pe 19 martie, chiar înainte de a se preda autorităţilor din Miami, Florida, pentru a-şi începe sentinţa de patru luni la închisoarea de minimă securitate din oraş.

Navarro este primul oficial din administraţia preşedintelui Donald Trump care execută o pedeapsă cu închisoarea. El a fost găsit vinovat de sfidarea Congresului în 2023 pentru că a refuzat să se conformeze citaţiei comisiei speciale a Camerei, condusă de democraţi, din 6 ianuarie.

Peter Navarro a refuzat să predea înregistrări comisiei, invocând privilegiul executiv al fostului preşedinte care permite ca unele înregistrări prezidenţiale să nu fie divulgate.

"Nu sunt nervos. Sunt supărat. Când voi intra astăzi în acea închisoare, sistemul judiciar, aşa cum este el, va fi dat o lovitură devastatoare separării constituţionale a puterilor în ceea ce priveşte privilegiul executiv", a declarat Navarro unui reporter, marţi 19 martie.

Navarro şi-a reafirmat convingerea că un consilier al Casei Albe nu poate fi obligat de Congres să depună mărturie şi a repetat afirmaţiile sale privind privilegiul executiv legat de documentele şi mărturiile pe care comisia specială a Camerei din 6 ianuarie le căuta prin citatarea lui.

Îmbrăcat cu o cămaşă neagră şi o jachetă gri, el a apărut în faţa camerelor de luat vederi într-o parcare a unui centru comercial vizavi de închisoarea din Miami unde îşi va ispăşi pedeapsa. El era concentrat şi alert în timp ce făcea observaţii despre cazul său.

"Sunt primul consilier de rang înalt de la Casa Albă din istoria republicii noastre care a fost acuzat de această presupusă infracţiune", a declarat Navarro, apărând utilizarea termenului "presupus" deoarece consideră că Departamentul de Justiţie a "menţinut în mod istoric principiul imunităţii absolute de mărturie" pentru oficialii Casei Albe.

"Şi doar în cazul meu s-a schimbat cumva acest lucru", a adăugat Navarro.

El a susţinut că, în calitate de unul dintre "consilieri cu cel mai înalt rang" ai fostului preşedinte, a acţionat ca un "alter ego al preşedintelui", ceea ce, în opinia sa, îi acordă privilegiul executiv şi este esenţial pentru "luarea eficientă a deciziilor prezidenţiale".

"Iar principiul legat aici de luarea eficientă a deciziilor prezidenţiale este pur şi simplu că, dacă un preşedinte nu are capacitatea - între şi printre consilierii săi - de a obţine informaţii confidenţiale în inviolabiliitatea Biroului Oval, va lua decizii proaste care vor dăuna Republicii. Despre asta este vorba", a spus Navarro.

În declaraţia sa din 18 martie, Navarro a spus că acest caz al său ar trebui să aibă un efect "înfricoşător" pentru fiecare american.

"Natura devastatoare a încarcerării unui consilier superior de rang înalt al Casei Albe ar trebuă-l înfricoşeze pe fiecare american", a spus el.

Încercarea de a evita o pedeapsă cu închisoarea

Peter Navarro a depus fără succes o cerere de urgenţă la Curtea Supremă pe 15 martie pentru a evita să se prezinte la închisoare pe 19 martie, dar această cerere a fost respinsă de preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, pe 18 martie.

Fostul consilier la Casa Albă a declarat că va continua să facă apel în cazul său în urma acestei decizii, chiar dacă soluţia va veni după ce îşi va termina sentinţa. Consultantul său Sam Mangel a declarat, pentru The Epoch Times, că pentru o persoană în situaţia lui Navarro, care nu are antecedente penale, sentinţa de patru luni ar putea fi redusă la 90 de zile.

Unul dintre avocaţii săi, Stanley Brand, a declarat, pentru The Epoch Times, că Navarro ar fi primul consilier al Casei Albe din ultimii 240 de ani care ar fi fost închis pentru sfidarea Congresului "în ciuda avizelor continue ale Departamentului de Justiţie" care spun că sfidarea penală nu li se poate aplica.

Cu toate acestea, Navarro nu este singurul fost oficial al Casei Albe a lui Trump care se află "pe jar" în acest moment.

Steve Bannon, fostul director executiv al campaniei din 2016 a preşedintelui Trump şi ulterior strategul şef al Casei Albe, a fost condamnat în 2022 pentru două capete de acuzare de sfidare a Congresului pentru că a refuzat, de asemenea, o citaţie a comitetului special al Camerei privind evenimentele din 6 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, sentinţa de patru luni de închisoare a lui Bannon a fost amânată după ce acesta a făcut apel la condamnare. Navarro, care a încercat aceeaşi tactică, a eşuat şi trebuie să se prezinte la închisoare, indiferent de apelurile sale în curs.

Unii analişti juridici au speculat că soarta diferită a celor doi bărbaţi - în ciuda faptului că au fost condamnaţi pentru infracţiuni similare - se datorează judecătorilor care au prezidat cazurile lor.

Judecătorul districtual american Carl J. Nichols, care judecă cazul lui Bannon, a fost numit de preşedintele Trump.

Cazul lui Navarro a fost gestionat de judecătorul districtual Amit P. Mehta, numit de preşedintele Barack Obama.

Fostul consilier de la Casa Albă a părut să fie de acord cu acest raţionament şi şi-a exprimat dezamăgirea în timp ce a comparat situaţia sa cu cea a lui Bannon, care rămâne liber până la apel.

"Aceasta este o înarmare partizană a sistemului nostru judiciar", a spus Navarro, referindu-se la cei trei judecători numiţi de democraţi care au supravegheat apelul său.

De asemenea, referindu-se la procurorii din cazul său, a afirmat că unul dintre ei are o prejudecată "never Trump" împotriva fostului preşedinte.

Predarea la închisoare

Peter Navarro îşi va ispăşi pedeapsa la Federal Correctional Institution Miami Camp, o închisoare de minimă securitate aflată în vecinătatea Grădinii Zoologice din Miami. Deţinuţii se trezesc la sunetul leilor care răcnesc ca nişte cocoşi la răsăritul soarelui, a declarat Mangel pentru The Epoch Times.

Dar închisoarea nu este vreun club de fiţe sau motel, a spus Mangel, deoarece deţinuţii sunt puşi să muncească în timp ce îşi aşteaptă sentinţa.

Celălalt avocat al apărării lui Navarro, Stanley Woodward, a declarat că fostul consilier de la Casa Albă s-a prezentat înainte de termenul limită de la ora 14.00 pentru a se asigura că este procesat astăzi şi că nu i se cere să petreacă timp în izolare ca parte a procesului de înregistrare.

Woodward a declarat că se respectă procesele şi procedurile standard şi că nu se cere nimic "special" pentru ca Navarro să se predea autorităţilor.

Totuşi, el va avea avantajul de a fi întâmpinat de doi dintre clienţii actuali ai lui Mangel, care îşi ispăşesc, de asemenea, pedepsele la închisoarea din Miami.

"Oricine ar intra în această situaţie ar fi, în mod natural, foarte îngrijorat, speriat şi preocupat. Este un mediu diferit", a declarat Mangel.

Peter Navarro a susţinut că se va descurca în timp ce îşi va ispăşi pedeapsa, dar că acest lucru îi va afecta cel mai mult familia.

"Oricât de greu îmi va fi mie şi oricât de greu va fi pentru oricine se află acolo, este mai greu pentru familiile lor", a spus fostul consilier prezidenţial.

În remarcile sale finale, Navarro a reiterat ceea ce îl îngrijorează cel mai mult în legătură cu cazul său.

"Aşa că sunt supărat. Asta este ceea ce simt în acest moment. Dar mi-e teamă de un singur lucru: mi-e teamă pentru această ţară. Pentru că ceea ce fac ei ar trebui să aibă un efect înfricoşător asupra fiecărui american, indiferent de partidul din care face parte. Au venit după mine; pot veni şi după tine", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe