Augustin Zegrean, despre decizia privind interceptările: Nimeni nu va rămâne nepedepsit

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a dat, miercuri, asigurări că nimeni nu va scăpa de pedeapsă în baza deciziei prin care CCR a declarat neconstituţionale interceptările dispuse de SRI.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

La o zi după apariţia motivării deciziei prin care CCR a declarat neconstituţionale interceptările efectuate de SRI, zi în care presa a vuit că dosarele aflate pe rol vor fi dinamitate, preşedintele Curţii, August Zegrean, a declarat că nimeni nu va rămâne nepedepsit şi, referindu-se la interceptările care există deja în dosare, a precizat că ce a fost până la data deciziei rămâne bun făcut, relatează Realitatea.net.

"Numai în dosarul în care s-a pronunţat decizia se poate face revizuire, restul nu mai poate să facă. Ce a fost până la data deciziei rămâne bun făcut. Urmărirea penală se va face de către procurori şi Inspecţia Judiciară, nu am făcut nimic dezastruos, am înlăturat trei cuvinte, “şi alte organe ale statului”, acum am aflat care erau", a spus Zegrean.

De altfel, Zegrean declarase şi cu o zi înainte, pentru stiripesurse.ro că ilegale vor fi doar interceptările făcute de SRI după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Reamintim că CCR a dat miercuri publicităţii motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională o prevedere din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale.

"Cu privire la efectele prezentei decizii, Curtea reaminteşte caracterul erga omnes şi pentru viitor al deciziilor sale (...). Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-se, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată", se arată în motivarea CCR, ceea ce a stârnit temeri că dosarele aflate pe rol vor fi dinamitate, urmând ca interceptările făcute de SRI în dosare precum Microsoft, EADS, ANRP şi alte asemenea vor fi dinamitate.