Autoritatile americane neaga ca ar fi rapit un om de stiinta iranian

Secretarul de stat, Hillary Clinton.
Secretarul de stat, Hillary Clinton. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Oficiali americani au recunoscut ca savantul iranian Shahram Amiri locuieste de mai mult timp in Statele Unite, dupa ce acesta a afirmat ca ar fi fost rapit de agenti americani si ca s-ar fi refugiat in sediul ambasadei Pakistanului, unde si-a exprimat dorinta de a se intoarce in Iran.

Washingtonul a negat ca iranianul fusese rapit, precizand ca acesta a "trait in libertate" in Statele Unite, Secretarul de Stat Hillary Clinton declarand: "Este liber sa plece, a fost liber sa vina. Acestea sunt deciziile lui".

Ministerul pakistanez de Externe a confirmat faptul ca Amiri ajunsese la ambasada din Washington a Pakistanului in noaptea de luni.

Iranul si SUA nu au relatii diplomatice, astfel incat interesele Teheranului la Washington sunt reprezentate de sectie separata din cadrul ambasadei Pakistanului.

Autoritatile iraniene afirmasera in mod repetat faptul ca Amiri ar fi fost rapit de agenti CIA in timp ce efectua o vizita in Arabia Saudita, anul trecut, oficialii americani respinsesera aceste acuzatii, iar televiziunea iraniana a prezentat un interviu luat lui Amiri marti.

In acel interviu Amiri afirma ca ar fi fost rapit sub amenintarea armelor de agenti americani pe cand se afla in pelerinaj la Hajj, in Arabia Saudita.

"Erau trei persoane in acel microbuz - un sofer, o persoana cu barba imbracata intr-un costum si o a treia persoana, aflata in spate. Cand am deschis usa pentru a intra si a ma aseza, persoana aflata in spate a scos o arma si mi-a cerut sa tac din gura", a declarat omul de stiinta.

PJ Crowley, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, a declarat ca Amiri se afla in Statele Unite "de ceva vreme".

"Nu pot sa spun de cat timp, dar el a ales sa se intoarca", a precizat Crowley, adaugand: "De fapt, Amiri ar fi trebuit sa ia avionul catre Iran ieri, dar nu s-au putut face toate aranjamentele necesare pentru a ajunge in Iran prin mai multe tari", a adaugat oficialul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe