"Avem ostatice, am capturat una!" - Angajaţi din Gaza ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni se laudă cu atacul din 7 octombrie

Sediul UNRWA din Gaza
Sediul UNRWA din Gaza (Youtube - captură ecran)

Armata Israelului (IDF) a publicat, luni, înregistrări audio care, potrivit acesteia, incriminează alţi doi angajaţi ai Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) care ar fi participat la atacul din 7 octombrie condus de Hamas - ridicând la 14 numărul total al lucrătorilor agenţiei despre care Ierusalimul afirmă că au participat activ la atacuri, informează Times of Israel.

"Sunt înăuntru, sunt înăuntru cu evreii", este auzit spunând într-o înregistrare Mamdouh al-Qali, un terorist al Jihadului Islamic despre care FDI spune că a fost angajat ca profesor la o şcoală UNRWA.

"Cum vei ajunge acasă?", este întrebat în convorbirea telefonică, iar el răspunde râzând: "Când voi muri".

Într-o altă înregistrare, un profesor UNRWA poate fi auzit lăudându-se cu răpirea unor ostatici israelieni.

"Avem femei ostatice, am capturat una!", spune Yousef al-Hawajara, un terorist Hamas care a lucrat ca profesor la o şcoală UNRWA din Deir al-Balah, potrivit IDF.

"Totul este în regulă, sper. Vom intra în Moscheea Al-Aqsa", afirmă el mai târziu în înregistrare.

El spune că a intrat în Israel şi "a văzut priveliştile [...] I-au împuşcat în ochi [...] au făcut acţiuni pentru eliberări, cu voia lui Dumnezeu".

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, într-o conferinţă de presă de seară, a declarat că, în ciuda "conţinutului dificil", armata a ales să facă publice înregistrările audio pentru "a reaminti şi a nu uita".

"Masacrul comis de Hamas la 7 octombrie este cel mai documentat masacru din istorie. Teroriştii Hamas şi-au filmat propria cruzime. Pe măsură ce trece timpul, tot mai multe mărturii sunt dezvăluite, tot mai multe informaţii în fiecare zi", a declarat el, menţionând că, într-una dintre înregistrări, un terorist Hamas, care lucra ca profesor la o şcoală UNRWA din Deir al-Balah, îi spune prietenului său că a capturat o "sabaya", un termen folosit de jihadiştii din Statul Islamic care înseamnă sclavă sexuală.

"Cea mai dificilă utilizare a termenului 'sabaya' a fost făcută de teroriştii ISIS, care le-au numit astfel pe femeile Yazidi capturate [în Irak şi Siria]", a adăugat Hagari.

"În cadrul conversaţiei, teroristul de la celălalt capăt al firului descrie o femeie ca fiind o iapă de rasă", a spus el, adăugând că astfel de comentarii "ne ţin treji noaptea şi necesită ca lumea să strige, aşa cum a făcut-o pentru femeile Yazidi".

Hagari a afirmat că, din mărturiile ostaticilor care au fost eliberaţi din Gaza, "am aflat despre pericolele la care sunt expuşi ostaticii, în special femeile şi copiii".

Luna trecută, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a numit alţi 12 angajaţi ai UNRWA despre care a spus că au participat la masacrul din 7 octombrie. IDF a declarat că serviciile sale de informaţii arată că aproximativ 450 de agenţi terorişti din Gaza, majoritatea membri Hamas, sunt, de asemenea, angajaţi ai UNRWA.

Ierusalimul susţine de mult timp că UNRWA ar trebui să fie desfiinţată, iar acuzaţiile recente au determinat mai multe ţări donatoare să anunţe îngheţarea finanţării, sporind îngrijorările că agenţia, care spune că este principalul canal de ajutor pentru milioane de oameni din Fâşie în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, ar putea înceta să mai opereze în Gaza şi în alte părţi din Orientul Mijlociu în câteva săptămâni.

Şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui Adunării Generale, că agenţia sa se află la un "punct de ruptură", în condiţiile în care donatorii îngheaţă finanţarea, Israelul exercită presiuni pentru a desfiinţa agenţia, iar nevoile umanitare cresc.

Capacitatea UNRWA de a-şi îndeplini mandatul este "serios ameninţată", a specificat Lazzarini, îndemnând statele membre să "ofere sprijinul politic necesar pentru a susţine" agenţia.

Lazzarini a declarat că Israelul nu a furnizat nicio dovadă împotriva foştilor săi angajaţi. Luna trecută, Israelul a dezvăluit identitatea a 12 angajaţi UNRWA despre care a spus că au "participat activ" la masacru.

În ciuda afirmaţiilor lui Lazzarini, ONU i-a concediat pe angajaţii acuzaţi de Israel şi a început o anchetă internă.

Unii ostatici, care au fost eliberaţi din Gaza în timpul unui armistiţiu de o săptămână în noiembrie, au declarat că au fost ţinuţi în casele unor membri ai UNRWA.

De asemenea, IDF a dezvăluit în februarie că Hamas a ascuns un mare centru de date subteran direct sub clădirea sediului central al UNRWA din Gaza din oraşul Gaza. O intrare în fortăreaţă a fost găsită sub o şcoală UNRWA din apropiere.

Mai multe ţări - inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Japonia - au suspendat finanţarea UNRWA în urma acuzaţiilor israeliene. Suma totală îngheţată se ridică la 450 de milioane de dolari - echivalentul a mai mult de jumătate din fondurile primite de UNRWA în 2023.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a însărcinat, de asemenea, un grup independent să evalueze dacă UNRWA acţionează în mod neutru în conflictul israeliano-palestinian.

Comisia Europeană, recunoscând măsurile luate de ONU şi de agenţia sa pentru refugiaţi, a anunţat vineri că va debloca 50 de milioane de euro din fondurile UNRWA.

Statele Unite - principalul contributor la agenţia subfinanţată în mod cronic - a fost printre primele ţări care au suspendat ajutorul. Aceasta a redirecţionat unele fonduri către alte agenţii ONU.

Dar Guterres a insistat că nicio altă agenţie nu are capacitatea de a înlocui UNRWA, care, pe lângă furnizarea de ajutor umanitar, gestionează şcoli şi spitale.

ONG-uri, printre care Save the Children (Salvaţi copiii) şi Action Against Hunger (Acţiune împotriva foametei) au făcut aceeaşi afirmaţie într-o declaraţie comună, avertizând asupra "colapsului complet" al răspunsului umanitar în Gaza, unde penuria de alimente şi apă este generalizată.

UNRWA are aproximativ 30.000 de angajaţi în Cisiordania şi Gaza, Liban, Iordania şi Siria, dintre care aproximativ 13.000 în Fâşia Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe