Avion al companiei Germanwings s-a prăbuşit în Alpii Francezi cu 148 de pasageri la bord

Avion al companiei Germanwings, filiala low cost a Lufthansa.
Avion al companiei Germanwings, filiala low cost a Lufthansa. (Captură Foto)

Un avion Airbus A320 operat de compania aeriană Germanwings, filiala low cost a Lufthansa, s-a prăbuşit marţi în sudul Franţei, având la bord 148 de pasageri.

Avionul se deplasa pe ruta Barcelona – Düsseldorf când s-a prăbuşit în Alpii Francezi în apropiere de Digne, conform AFP.

Aparatul de zbor a dispărut de pe radare în jurul orei locale 10:39, iar câteva minute mai târziu (10:47) a emis un semnal S.O.S.

Totuşi, Direcţia Generală a Aviaţiei Civile a declarat că echipajul avionului nu a trimis niciun SOS, adăugând: “Controlul aerian este cel care a decis să declare stare de urgenţă în legătură cu avionul, deoarece a pierdut contactul cu echipajul şi cu aeronava.”

Zeci de apropiaţi şi membri ai familiilor celor aflaţi în avion au sosit în cursul după-amiezii pe aeroportul din Barcelona pentru a afla mai multe informaţii despre catastrofa aviatică.

Rapoartele iniţiale au fost diferite în ceea ce priveşte numărul pasagerilor din avion, despre care se crede că ar fi putut transporta 174 de persoane la bord.

Le Monde şi alte ziare locale au citat oficialii aviaţiei franceze afirmând că 142 de pasageri şi 6 membri ai echipajului se aflau la bordul avionului în momentul prăbuşirii.

Premierul francez Manuel Valls a declarat că, în timp ce detaliile accidentului rămân neclare, există temeri în legătură cu vieţile celor aflaţi la bord. În această privinţă, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că există puţine şanse să existe supravieţuitori.

Într-o declaraţie făcută marţi, liderul francez a declarat că printre victime se află mulţi spanioli, turci şi germani, adăugând că nu se ştie dacă au existat şi pasageri francezi.

Valls a adăugat că ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, se îndreaptă spre regiunea în care a avut loc accidentul, informează Le Monde.

Germanwings a emis o declaraţie prin Twitter, susţinând că operatorul aerian încă lucrează în vederea confirmării incidentului prin intermediul propriilor sale informaţii.

Compania aeriană a cerut publicului să monitorizeze website-ul său oficial şi a declarat că va oferi informaţii cât mai curând posibil, deşi site-ul părea să fie blocat după apariţia primelor rapoarte media asupra accidentului, susţine The Independent.

Airbus a declarat agenţiei de ştiri Associated Press că este la curent cu rapoartele legate de accident, dar că nu este deocamdată capabilă să confirme vreun detaliu legat de acesta. De altfel, Airbus a lansat propria investigaţie, iar o celulă de criză creată ad-hoc la sediul său din Toulouse va aduna toate informaţiile despre avionul implicat în tragedie.

Avionul Airbus A320 a fost supus unei revizii ample în vara anului 2013, conform unei declaraţii susţinute de directorul executiv al companiei, Thomas Winkelmann. “O verificare constantă de tip C, adică o revizie amplă, a avut loc după cum era prevăzut în livretele Airbus în vara anului 2013”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că acest tip de revizie are loc în general la fiecare 12-18 luni şi prevede verificarea detaliată a structurii avionului.

De asemenea, Winkelmann a declarat că “ultimul control de rutină al aparatului a fost efectuat ieri, 23 martie, la Düsseldorf de către serviciile tehnice de la Lufthansa.”

Este primul accident aerian major francez în ultimii 15. Ultimul incident tragic de acest fel s-a produs în iulie 2000, când un avion supersonic Concorde s-a prăbuşit într-o suburbie a Parisului. Aeronava, aparţinând companiei Air France, s-a prăbuşit la decolare deasupra unui hotel situat în apropiere, iar accidentul s-a soldat cu 203 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe