Avion de vânătoare rusesc loveşte din nou o dronă americană deasupra Siriei - al şaselea incident din această lună

Un avion de luptă rusesc a tras rachete de semnalizare şi a lovit miercuri o altă dronă americană deasupra spaţiului aerian sirian
Un avion de luptă rusesc a tras rachete de semnalizare şi a lovit miercuri o altă dronă americană deasupra spaţiului aerian sirian (Youtube - screenshot)

Un avion de luptă rusesc a lansat, miercuri, rachete de semnalizare şi a lovit o altă dronă americană deasupra spaţiului aerian sirian, a anunţat Casa Albă, într-o serie de manevre de hărţuire care au accentuat tensiunile dintre puterile mondiale, potrivit AP News.

Acesta este al şaselea incident raportat în această lună şi al doilea în ultimele 24 de ore, în care Statele Unite au declarat că avioanele de război ruseşti au zburat periculos de aproape de avioanele americane cu şi fără pilot, punând în pericol echipajele şi avioanele şi ridicând întrebări cu privire la ce ar putea să facă SUA ca răspuns.

Doi oficiali americani au confirmat că atacul a avariat drona MQ-9 Reaper. Oficialii nu au fost autorizaţi să discute public despre acest subiect şi au vorbit sub rezerva anonimatului.

"Am văzut rapoartele, primele rapoarte, despre al doilea avion de luptă rusesc care a zburat în această săptămână periculos de aproape de drona noastră" într-o misiune de combatere a militanţilor Statului Islamic în Siria, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Fără să dea detalii, ea a spus că "apropierea Rusiei şi desfăşurarea de rachete de semnalizare deasupra dronelor americane în timpul unei misiuni de rutină" încalcă normele internaţionale.

În incidentele din ultimele două zile, avioanele de război ruseşti au lansat rachete de semnalizare care au lovit dronele americane MQ-9 Reaper. Marţi, rachete de semnalizare au avariat elicea unei drone; miercuri, rachete de semnalizare lansate de ruşi au lovit o dronă. În incidentele anterioare, avioanele ruseşti au interceptat avioanele americane la distanţe periculos de mici, inclusiv într-un caz cu un avion cu pilot care, potrivit SUA, punând în pericol viaţa celor patru membri ai echipajului american.

Un lider militar rus de rang înalt a acuzat SUA pentru cel mai recent incident şi a acuzat că avioanele coaliţiei conduse de SUA în Siria au încălcat protocoalele de deconflictare cu Rusia de 10 ori în ultimele 24 de ore.

Contraamiralul Oleg Gurinov, şeful Centrului de reconciliere al armatei ruse din Siria, a declarat că drona americană a zburat periculos de aproape de două avioane de luptă ruseşti pe cerul Siriei, miercuri dimineaţă. Gurinov a declarat că sistemele de la bordul avioanelor ruseşti Su-34 şi Su-35 au reperat avionul vizat şi au declanşat lansarea automată de rachete de semnalizare.

"Statele Unite continuă să dezinformeze publicul cu privire la zborurile ilegale ale dronelor sale în spaţiul aerian sirian, care nu au fost supuse procedurii de deconflictare, acuzând în acelaşi timp partea rusă de manevre periculoase", a spus Gurinov într-o declaraţie preluată de agenţia de presă Interfax.

El a mai afirmat că drona americană implicată în incidentul de marţi nu a fost autorizată prin procedurile de deconflictare şi a fost "complet provocatoare". El a spus că piloţii ruşi "au dat dovadă de un grad ridicat de profesionalism şi au luat măsuri în timp util pentru a evita o coliziune cu drona".

Comandanţii militari americani şi ruşi comunică în mod obişnuit prin intermediul unei linii telefonice de deconflictare, instituită de mai mulţi ani pentru a evita ciocnirile neintenţionate în Siria. Adesea sunt multe apeluri pe zi şi, uneori, se soldează cu ameninţări furioase, deoarece comandanţii se ceartă în legătură cu o operaţiune în curs de desfăşurare, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Experţii spun că Rusia desfăşoară probabil atacurile de hărţuire pentru a sprijini obiectivul Iranului de a alunga forţele americane din Siria, un înalt oficial american din domeniul apărării afirmând că Iranul doreşte să poată transfera mai uşor ajutorul letal către Hezbollahul libanez şi să ameninţe Israelul. Rusia se bazează pe sprijinul Iranului pentru operaţiunile de război ale Kremlinului în Ucraina.

În acest scop, SUA a observat mai multă cooperare, colaborare, planificare şi schimb de informaţii, în mare parte între liderii de nivel mediu ai forţelor Quds ruseşti şi iraniene din Siria, a declarat oficialul american de rang înalt.

John Hardie, directorul programului vizând Rusia al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, a declarat că interceptările fac parte dintr-un efort coordonat de Rusia şi Iran "pentru a încerca să împingă SUA să iasă din Siria, intensificând presiunea în timp, cu speranţa că Washingtonul se va retrage în cele din urmă".

Dar interceptările ridică întrebări cu privire la modul în care va răspunde SUA şi dacă riscul unei confruntări mai mari este în creştere.

"Se pare că ruşii nu doresc cu adevărat o confruntare directă, fierbinte, dar lucrurile care se află oarecum sub acest prag, cum ar fi să se joace cu dronele noastre, sunt chiar pe placul lor", a declarat Hardie.

El a sugerat că o opţiune ar putea fi similară cu modul în care SUA a răspuns după un incident în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea, unde un avion rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană. SUA şi-au relocat patrulele pentru a evita să intre într-un conflict direct.

Atât SUA, cât şi Rusia desfăşoară misiuni în Siria. Rusia susţine guvernul liderului sirian Bashar al-Assad. SUA colaborează cu Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinute de kurzi, în operaţiuni împotriva extremiştilor Statului Islamic. FDS se află într-un război civil cu Assad.

Iată o listă a incidentelor anterioare petrecute deasupra Siriei, potrivit U.S. Air Forces Central:

- duminică 23 iulie, un avion de vânătoare rusesc a zburat "periculos de aproape" de o dronă americană MQ-9 care efectua o misiune împotriva militanţilor SI şi a desfăşurat rachete de semnalizare direct de deasupra capului. Avioanele se aflau la doar câţiva metri distanţă. Una dintre rachete de semnalizare a lovit MQ-9, "avariindu-i grav elicea".

- pe 16 iulie, un avion de luptă rusesc Su-35 a forţat un avion de supraveghere american bimotor, folosit în mod obişnuit de forţele pentru operaţiuni speciale, să zboare prin turbulenţele Su-35, ceea ce "a redus capacitatea echipajului de a opera aeronava în siguranţă şi a pus în pericol viaţa celor patru membri ai echipajului". Interceptarea avionului MC-12 cu echipaj uman a reprezentat "un nou nivel de acţiuni nesigure şi neprofesioniste ale aeronavelor ruseşti care operează în Siria".

- pe 7 iulie, aeronavele ruseşti au trecut de 18 ori foarte aproape în mod neprofesional, determinând trei MQ-9 să reacţioneze pentru a evita situaţiile nesigure.

- pe 6 iulie, aeronavele ruseşti au aruncat rachete de semnalizare în faţa dronelor MQ-9 care efectuau o misiune de combatere a terorismului şi au zburat periculos de aproape.

- pe 5 iulie, avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit trei drone MQ-9, lansând mai multe rachete de semnalizare în faţa dronelor, forţând aeronavele să efectueze manevre de evitare. În plus, "un pilot rus şi-a poziţionat aeronava în faţa unui MQ-9 şi a activat postcombustia, reducând astfel capacitatea operatorului de a opera în siguranţă aeronava".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe