Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, promite să se răzbune împotriva Israelului pentru atacul asupra ambasadei din Damasc

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Pentru cei care se întrebau dacă războiul din Gaza se va extinde sau nu pe mai multe fronturi, se pare că această întrebare a primit acum un răspuns. Şi, cu excepţia cazului în care "liderul suprem" al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, nu se angajează într-o cacealma dramatică, se pare că naţiunea este pe cale să intre în conflict, potrivit Zero Hedge.

Khamenei a declarat marţi că "Israelul va fi pedepsit" pentru atacul din ziua precedentă, care a ucis membri ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv doi generali, în incinta ambasadei iraniene din Damasc.

"Regimul sionist malefic va fi pedepsit de mâinile oamenilor noştri curajoşi. Îi vom face să regrete această crimă şi celelalte", a declarat Khamenei într-un mesaj publicat pe site-ul său oficial.

Este important de menţionat că Israelul şi Iranul sunt deja angajate într-un război prin intermediari, soldaţii Hezbollah susţinuţi de Iran schimbând focuri de armă cu trupele israeliene la graniţa cu Libanul încă de la începutul luptelor din Gaza. Teoriile abundă cu privire la scopul atacului asupra ambasadei, inclusiv afirmaţia că Israelul intenţionează să aducă SUA în război prin declanşarea unei implicări iraniene deschise.

Sub administraţia Biden, intrarea SUA în conflict este aproape asigurată dacă se deschide un front cu Iranul. Zvonurile de război s-au intensificat încă din ianuarie, când presupuşi militanţi înarmaţi cu arme iraniene au atacat un avanpost de-a lungul frontierei siriene/iordaniene, ucigând trei soldaţi americani.

Întrebarea evidentă este de ce mai sunt trupele americane în Siria? Există două răspunsuri la fel de convingătoare - În primul rând, acestea se află acolo pentru a supraveghea şi proteja modernizarea câmpurilor petroliere siriene pentru a asigura interesele energetice americane. În al doilea rând, ele se află acolo exact pentru că atât Iranul, cât şi Rusia au operaţiuni în regiune, iar puterea doreşte să aibă posibilitatea de a folosi aceşti soldaţi ca resursă pentru a începe un război mai amplu.

Preocupările americane legate de petrol nu sunt, în general, negociabile atunci când vine vorba de încurcături externe şi orice ameninţare majoră la adresa exporturilor din Orientul Mijlociu va inspira un răspuns militar american (prima acţiune a Iranului ar putea fi închiderea Strâmtorii Ormuz pentru petrolierele occidentale). Joe Biden a garantat, în esenţă, acest rezultat după ce a golit rezervele strategice de petrol ale SUA în încercarea de a menţine inflaţia la un nivel scăzut şi a intervenit în mod constant în expansiunea resurselor de petrol în Statele Unite. S-ar putea crede că, dacă un preşedinte american va sancţiona Rusia şi va elimina de pe piaţă o mare parte din oferta globală de petrol, ar încerca să deschidă calea pentru o producţie internă mai mare. Dar nu şi Biden... el este îngrijorat de "încălzirea globală".

Ideea că un război atotcuprinzător în Orientul Mijlociu face parte din plan nu este departe de realitate. Există interese în rândul extremei stângi şi al neoconservatorilor care au dorit acest lucru de zeci de ani. Dacă Iranul se angajează direct cu Israelul, războinicii vor obţine ceea ce îşi doresc. În ceea ce priveşte populaţia occidentală, pregătiţi-vă pentru preţuri mai mari la benzină în această vară (acum pot da vina pe război în loc să îşi asume responsabilitatea pentru inflaţie), un potenţial tot mai mare de atacuri teroriste, împreună cu mai multe marşuri şi revolte ale activiştilor de stânga care doresc să îşi ataşeze mişcarea lor bizară de cauzele lumii islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe