Banca Europeana de Investiţii va oferi Republicii Moldova un împrumut de 150 mil. de euro

(photos.com)
Tatiana Chiriac
25.06.2013

Banca Europeana de Investiţii (BEI) va oferi Republicii Moldova un împrumut de 150 mil. de euro pentru reabilitarea drumurilor din ţară. Un acord în acest sens a fost semnat, marţi, la Luxemburg, de prim-ministrul Iurie Leancă şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, acordul prevede că mijloacele financiare vor fi direcţionate pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a drumurilor pe coridoarele transeuropene ce trec prin ţara noastră - secţiunea de sud-vest a centurii Chişinău, finalizarea legăturii de la Porumbeni la Cimişlia şi un drum de ocolire la Comrat. Potrivit ”Infotag”, condiţiile împrumutului nu au fost anunţate.

În cadrul întrevederii, Iurie Leancă a vorbit despre obiectivele Republicii Moldova, inclusiv crearea locurilor de muncă, prin asigurarea unui climat investiţional benefic, lupta cu corupţia şi evoluţiile pozitive în dialogul cu UE. Prim-ministrul a subliniat că acestea sunt priorităţile Guvernului Republicii Moldova pentru primele 100 de zile.

Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer a declarat că instituţia pe care o reprezintă este conştientă de încercările prin care trece Guvernul de la Chişinău şi că este gata să susţină Moldova, deoarece aceasta este apreciată drept un partener profesionist şi lider în regiune în promovarea reformelor necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

Oficialii au mai discutat despre acţiunile care urmează a fi desfăşurate de ţara noastră către reuniunea Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, ce va avea loc în luna noiembrie curent, la Vilnius. În şase ani, de când Republica Moldova colaborează cu BEI, au fost iniţiate nouă proiecte investiţionale în valoare totală de 282 mil. de euro, în domenii precum infrastructura drumurilor, sectorul vitivinicol, renovarea transportului public în oraşul Chişinău, aprovizionarea cu apă şi canalizare a mai multor oraşe din ţară, precum şi creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM).

Anterior, Guvernul a solicitat şi ajutorul BERD, care şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi Moldovei un credit de 150 mil. de lei pentru reabilitarea drumurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor