Barroso 'salută' decizia Shah Deniz

Arhiva: (S-D) Jose Manuel Barroso, impreuna cu primi ministri Gordon Bajnai al Ungariei, Werner Faymann al Austriei, Recep Tayyip Erdogan al Turciei, Sergei Stanishev al Bulgariei ai Emil Boc al Romaniei la ceremonia de semnare a lui Nabucco in Ankara, 13 iulie, 2009. Cele cinci ţări ale Uniunii Europene au acceptat în mod oficial traseul unui gazoduct nou pe teritoriul lor, în încercarea de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc
Arhiva: (S-D) Jose Manuel Barroso, impreuna cu primi ministri Gordon Bajnai al Ungariei, Werner Faymann al Austriei, Recep Tayyip Erdogan al Turciei, Sergei Stanishev al Bulgariei ai Emil Boc al Romaniei la ceremonia de semnare a lui Nabucco in Ankara, 13 iulie, 2009. Cele cinci ţări ale Uniunii Europene au acceptat în mod oficial traseul unui gazoduct nou pe teritoriul lor, în încercarea de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc (BURHAN OZBILICI, / AFP / Getty Images)

Vineri, José Manuel Barroso, şeful Comisiei Europene, a salutat alegerea proiectul TAP în defavoarea gazoductului Nabucco de către consorţiul Shah Deniz, pentru aducerea gazelor naturale din regiunea caspică în Europa, înlocuind astfel proiectul Nabucco care ar fi trebuit să aducă în Europa - via România - gaze naturale din Azerbaidjan.

"Salut astăzi decizia consorţiului Shah Deniz II de a selecta Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca rută europeană pentru coridorul sudic de gaze. Acesta este un succes comun pentru Europa şi o piatră de hotar în întărirea securităţii energetice a Uniunii. Sunt încrezător că decizia de astăzi, bazată pe Declaraţia Comună I semnată cu preşedintele Azerbaidjanului Aliyev în ianuarie 2011, va oferi un impuls suplimentar pentru realizarea rapidă şi deplină a întregului Coridor sudic al gazelor, ca o legătură directă şi dedicată între Marea Caspică şi Uniunea Europeană, care ar trebui să fie extinsă în timp" a notat şeful Comisiei Europene.

Această declaraţie a fost făcută publică într-un comunicat al Comisiei şi în care se mai spune că "o nouă infrastructură de gaz va lega direct Marea Caspică de Europa" în momentul finalizării conductei TANAP în Turcia.

În acelaşi comunicat, Comisarul european pentru Energie Günther H. Oettinger declară că "Avem un angajament clar al Azerbaidjanului că gazul va fi livrat direct Europei printr-o nou sistem dedicat de conducte. Dacă sistemul constă în două conducte - TANAP şi TAP - sau una singură, aşa cum prevedeau proiectele anterioare, nu reprezintă nicio diferenţă în termeni de securitate energetică. Avem acum un nou partener pentru gaze şi sunt încrezător că vom primi mai multe gaze în viitor".

Anunţul oficial al Consorţiul Shah Deniz a făcut vineri, conform site-ul azer de ştiri News.Az.

Într-o conferinţă de presă la Baku, Preşedintele BP pentru Azerbaidjan, Turcia şi Georgia, Gordon Birrell, a anunţat că exportul de gaze se va face pe noul traseu via TAP (conducta ce face legatura între Turcia şi Italia, şi tranzitează Grecia, Albania şi Marea Adriatică).

Uniunea Europeană oferă sprijin semnificativ regiunii caspice

Barroso s-a întâlnit pe 21 iunie 2013 cu preşedintele azer Ilham Aliev şi au discutat despre Coridorul Sudic de transport al gazelor - o rută prin care gazele naturale din zona caspică să ajungă în Uniunea Europeană evitând Rusia. "Aţiţ Nabucco West, cit şi TAP au o importanţă strategică pentru diversificarea aprovizionării pieţei energetice comune. De aceea sunt încrezător că ambele proiecte vor putea fi realizate în cele din urmă", a spus Barroso, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Competiţia pentru achiziţionarea gazului azer are ca miza majoră încercarea de a scăpa de cvasi-monopolul rusesc pentru aprovizionarea pieţelor ţărilor participante la cele două proiecte.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso şi Comisarul European pentru Energie Günther Oettinger, au efectuat o vizită la începutul lunii ianuarie 2011 în Azerbaidjan şi Turkmenistan, care s-a încheiat cu semnarea unei Declaraţii Comune privind aprovizionarea cu gaze a Europei, în Baku.

În septembrie 2011, Comisia UE şi-a dat acordul privind începerea negocierilor pentru o conductă trans-caspică între Azerbaidjan şi Turkmenistan.

Nabucco: Decizia Shah Deniz II este un impediment în realizarea proiectului traseului european al gazelor

Nabucco Gas Pipeline Internaţional GmbH a anunţat că a luat cunoştinţă de hotărârea membrilor Consorţiului Shah Deniz II de a selecta Conducta Trans Adriatică (TAP) ca rută de livrare a cantităţilor iniţiale de gaze, de 10 miliarde de metri cubi pe an, către piaţa italiană.

"Decizia a fost luată în urma unei competiţii între două pieţe, iar producătorii au hotărât pe baza acestor consideraţii de piaţă. Nabucco regretă faptul că noul traseu de gaze planificat către Europa nu va include cantităţile de 10 miliarde de metri cubi din zăcământul Shah Deniz (...) Necesitatea diversificării rămâne în continuare o provocare pentru piaţa europeană, în special pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud Est. Rămânem convinşi că traseul Nabucco este singurul care răspunde acestei necesităţi ", se arată într-un comunicat al companiei Nabucco.

Poziţia României după aflarea hotărârii consorţiului Shah Deniz

Aflat într-un turneu în Asia Centrală, premierul Victor Ponta a declarat joi, la finalul discuţiei avute cu vicepremierul din Azerbaidjan, Yagub Eyyubov că România înţelege raţiunile economice care stau la baza hotărârii consorţiul Shah Deniz de a opta pentru o altă rută de export al gazelor către Europa decât Nabucco şi se va concentra pe alte proiecte cu autorităţile din Azerbaidjan. Între proiectele menţionate de premier se numără AGRI şi investiţii ale companiei SOCAR în România.

Proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-România Interconnector), presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma sa fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. Terminalul din România ar face regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte pentru tranzit, sau pentru consumul intern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne