Băsescu, despre prezenţa lui Ponta la Baku: "Relaţia cu Federaţia Rusă este un gest de ambiguitate"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a criticat duminică pe premierul Victor Ponta, pentru gestul de a merge la Baku, afişându-se alături de Vladimir Putin, în condiţiile în care la evenimentul respectiv - deschiderea Jocurilor Europene - nu a fost prezent niciun premier sau şef de stat din Uniunea Europeană.

"Relaţia cu Federaţia Rusă este un gest de ambiguitate în politica noastră externă. Chiar gestul de a fi la Baku alături de premieri şi preşedinţi din Asia centrală, în condiţiile în care niciun premier din UE n-a fost şi niciun preşedinte european n-a fost acolo, arată că Victor Ponta nu mai ştie cum să rânjească şi cui", a declarat Băsescu, citat de Mediafax.

Totodată, fostul şef al statului a mai declarat că, de şase luni, cu alte cuvinte de când preşedinţia a fost preluată de Klaus Iohannis, România nu mai ştie în ce direcţie să o apuce în ceea ce priveşte politica externă.

"De şase luni parcă nu ştim în ce direcţie s-o luăm. Parcă am vrea puţin şi cu America, parcă am vrea puţin şi cu Germania, ceva mai mult cu China şi, dacă se poate, şi cu Rusia. Dimensiunile României nu-i permit astfel de jocuri. Nici capacitatea economică sau capacitatea militară. România trebuie să aibă opţiuni fără dubii. Or ambiguitatea care împinge în politica externă este o mare greşeală. Ani de zile se munceşte la credibilizarea unei abordări, dar încrederea se pierde în câteva zile", a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a luat parte, duminică, la Iaşi, la reuniunea regională a PMP.

Reamintim că vineri, după respingerea moţiunii de cenzură, premierul Ponta a ales să ia parte la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, Azerbaidjan.

Prezenţa lui Ponta în tribunele de la Baku, în spatele lui Vladimir Putin, a stârnit valuri de critici, în condiţiile în care liderii UE au boicotat ceremonia.

Dintre toţi liderii politici europeni, la festivităţile din Azerbaidjan s-au afişat Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, Recep Erdogan - preşedintele Turciei şi, bineînţeles, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în spatele căruia a fost fotografiat premierul României, Victor Ponta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne