Biden propune triplarea tarifelor pentru oţelul şi aluminiul din China

Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden (Ukrinform)

Preşedintele american Joe Biden va propune miercuri o majorare a tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu din China, o măsură considerată strategică pentru a creşte sprijinul în rândul alegătorilor de tip "gulere-albastre" pentru alegerile din 2024.

Preşedintele va cere Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite (USTR) să ia în considerare triplarea ratei existente a tarifului 301 pentru oţelul şi aluminiul din China, ca parte a unei revizuiri de patru ani. Se aşteaptă ca el să anunţe această solicitare în timpul vizitei sale la sediul central al United Steelworkers (USW) din Pittsburgh, Pennsylvania, miercuri.

Potrivit Casei Albe, tariful mediu actual pentru oţel şi aluminiu este de 7,5% în cadrul Secţiunii 301.

În timpul călătoriei sale, preşedintele va vorbi despre acţiunile pe care le va întreprinde pentru a ajuta la apărarea oţelului american şi a siderurgiştilor, a declarat reporterilor Lael Brainard, directoare a Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, în timpul unei convorbiri telefonice din 16 aprilie.

"China nu se poate redresa prin export. China este pur şi simplu prea mare pentru a juca după propriile reguli. În sectoarele manufacturiere, cum ar fi oţelul, China produce deja mai mult decât poate absorbi cu uşurinţă China sau lumea. Subvenţiile Chinei şi alte forme de sprijin, duc la exporturi care inundă pieţele globale la preţuri scăzute artificial, subcotând oţelul american", a spus ea.

În 2018, preşedintele Donald Trump a impus tarife vamale de 25% pentru oţelul importat din China şi de 10% pentru aluminiul chinezesc din motive de securitate naţională. Fostul preşedinte a subliniat necesitatea de a apăra producătorii interni de supraproducţia globală.

Mai bine de un deceniu, China a inundat piaţa globală cu oţel ieftin, decimând întreprinderile din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite.

Când preşedintele Biden a preluat mandatul, a menţinut tarifele existente pentru China pentru a proteja industriile americane de oţel şi aluminiu. USTR a analizat tarifele din perioada lui Trump pentru a determina dacă acestea ar trebui revizuite.

Se pare că preşedintele Biden a fost supus presiunilor sindicatelor pentru a prelungi tarifele pentru produsele chinezeşti.

În plus, USW i-a cerut luna trecută lui Biden să lanseze o investigaţie comercială privind practicile neloiale ale Chinei în sectoarele critice maritime, logistice şi de construcţii navale. Cinci sindicate, inclusiv USW, au depus o petiţie la USTR în care subliniază practicile neloiale care au ajutat China să domine construcţiile navale la nivel mondial.

"Luăm aceste acuzaţii foarte în serios şi intenţionăm să desfăşurăm o investigaţie amănunţită în acest sens", a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al administraţiei.

De asemenea, administraţia Biden poartă discuţii cu guvernul mexican pentru a împiedica Beijingul să eludeze tarifele vamale prin importuri din Mexic în Statele Unite.

"Sperăm să ajungem la o soluţie reciproc acceptabilă cu Mexicul", a declarat un alt oficial al administraţiei.

Numai China reprezintă aproximativ jumătate din producţia mondială de oţel, iar preţurile de export ale oţelului din China sunt cu 40% mai mici decât preţurile oţelului din SUA.

La 12 aprilie, acţionarii US Steel au aprobat oferta de preluare a Nippon Steel, aducând afacerea mai aproape de linia de sosire. Se aşteaptă ca preşedintele Biden să îşi reitereze îngrijorarea cu privire la această tranzacţie în timpul vizitei sale la Pittsburgh. El consideră că US Steel este o industrie siderurgică americană emblematică, ce trebuie să fie deţinută şi administrată la nivel naţional.

Preşedintele Joe Biden şi-a început, marţi, turneul de trei zile în Pennsylvania, cu un eveniment de campanie în Scranton, oraşul său natal.

În timpul unui discurs la Scranton, preşedintele a subliniat un contrast între agenda sa economică şi cea a rivalului său la alegerile prezidenţiale din 2024, fostul preşedinte Donald Trump. De asemenea, el a reiterat demersul său de a creşte taxele pentru persoanele bogate şi marile corporaţii.

"Oameni buni, de unde venim contează. Când mă uit la economie, nu o văd prin ochii din Mar-a-Lago, o văd prin ochii din Scranton", a declarat preşedintele Biden.

Pennsylvania, care deţine 19 voturi, este un obiectiv cheie pentru campania lui Biden.

În 2016, candidatul prezidenţial de atunci, Donald Trump, a câştigat în Pennsylvania în faţa rivalei Hillary Clinton cu o marjă de doar 0,72%, ceea ce a contribuit la victoria sa electorală. În 2020, însă, candidatul de atunci, Joe Biden, a câştigat cu o marjă de 1,17%.

La Pittsburgh, preşedintele Biden va continua să îşi promoveze planul economic înainte de a se îndrepta joi spre Philadelphia pentru alte evenimente de campanie, potrivit Casei Albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe