Bill de Blasio câştigă primăria New Yorkului: Democraţii recuceresc oraşul după 20 de ani de conducere republicană

Democratul Bill de Blasio, noul primar al New York-ului.
Democratul Bill de Blasio, noul primar al New York-ului. (Andrew Burton / Getty Images)

'Valul seismic electoral', prezis de sondaje şi de analişti, s-a produs. Democratul Bill de Blasio a fost ales marţi cel de-al 109-lea primar al New York-ului, devansându-l substanţial pe contracandidatul său republican, Joe Lhota, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne. Primele estimări îl dădeau câştigător pe Bill de Blasio cu 73% din voturi, faţă de cele 24,6% obţinute de Lhota, informează cotidianul francez Le Monde.

De săptămâni bune nici nu mai exista suspans în lupta electorală, în aşa măsură sondajele de opinie prognozau un avans confortabil pentru De Blasio, de 52 de ani. Victoria sa i-a permis Partidului Democrat să recucerească un oraş pe care îl 'pierduse' în urmă cu 20 de ani, când ultimul primar democrat, David Dinkins, a fost învins de republicanul Rudolph Giuliani.

Primele cuvinte ale noului primar au fost pentru soţia sa afro-americană, Chirlane, pe care Bill de Blasio a prezentat-o mulţimii ca Primă Doamnă a New York-ului. Apoi, De Blasio a vorbit alternativ în engleză şi spaniolă, pentru a le mulţumi alegătorilor săi. El şi-a făcut publică hotărârea de a 'conferi o nouă direcţie oraşului', pentru a face 'o singură şi aceeaşi urbe', făcând referire la principalul său subiect de campanie, în care a pus accentul pe prăpastia din ce în ce mai mare dintre New York-ul bogaţilor şi cel al săracilor. Un discurs încheiat alături de soţia sa şi cei doi copii, pe linia melodică a cântecului 'Ain't No Mountain High Enough', al lui Marvin Gaye.

Acest veritabil plebiscit ar trebui să fie lecturat în primul rând ca o puternică dorinţă a newyorkezilor de a întoarce pagina după aproape trei mandate ale lui Michael Bloomberg: 70 dintre locuitorii metropolei americane doreau o schimbare politică, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de institutul Edison Research.

De-a lungul întregii campanii, alegătorii au avut impresia că tocmai miliardarul era adevăratul adversar al lui De Blasio. Programul acestuia, dar şi retorica lui, totul era îndreptat mai degrabă împotriva predecesorului său decât contra lui Lhota, care în final a avut mari probleme în a se face auzit în aceste alegeri.

Bill de Blasio, fost consilier municipal de Brooklyn şi actual mediator al oraşului, a ales să-şi desfăşoare campania propunând o schimbare radicală în raport cu politica dusă de Bloomberg, acuzat că a contribuit la amplificarea inegalităţilor în sânul populaţiei newyorkeze.

Statisticile pledează pentru noul ales, subliniază Le Monde. New York-ul este oraşul care numără cei mai mulţi milionari din lume. În acelaşi timp, 50.000 de persoane sunt fără adăpost, numărul celor săraci continuă să crească în pofida relansării economice, în timp ce în 2012, peste 218.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor.

O situaţie care a suscitat o frustrare în creştere la mulţi dintre locuitori care aveau sentimentul că nu sunt luaţi în seamă. 'Turiştii nu văd decât partea bună a lucrurilor: să locuieşti într-un oraş sigur şi curat este mai degrabă agreabil, însă în acelaşi timp ai impresia că eşti exclus din oraş, pentru că ai din ce în ce mai puţine mijloace de trai', rezumă Michelle, infirmieră, care a votat marţi dimineaţa în Upper West Side din Manhattan.

Michelle, la fel ca mulţi alţii, denunţă 'îmburghezirea' oraşului, înmulţirea clădirilor de lux, care fac să urce preţul la locuinţe în Manhattan, dar care, prin ricoşeu, se repercutează şi asupra altor cartiere. În sudul cartierului Bronx, în partea de est a Brooklyn-ului sau de sud-est a cartierului Queens, mulţi locatari au probleme din ce în ce mai mari în a-şi plăti chiriile, care depăşesc adesea jumătate din salariul lor.

De Blasio, care se prezintă ca un progresist, a fost ales pe baza unui program pronunţat de stânga. În afară de construcţia a 200.000 de locuinţe sociale, noul primar preconizează creşterea impozitelor percepute celor bogaţi, pentru a crea creşe şi a pune în funcţiune un sprijin scolar la nivel de colegii. 'Se ştie că sistemul educaţional este cel mai bun motor pentru a accede la clasa de mijloc', explică Richard Shaffer, inginer pensionar, care a votat pentru Blasio.

Noul primar doreşte, de asemenea, să extindă dreptul la concedii medicale şi să menţină spitalele de cartier. În materie de securitate, Bill de Blasio vrea să reconcilieze poliţia cu populaţia oraşului, în special cu minorităţile, care au fost cu precădere vizate de măsurile iniţiate recent de Bloomberg, de 'stop-and-frisk', adică de controlare şi verificare corporală.

Toate acestea sunt propuneri care au găsit cu uşurinţă ecou în sânul populaţiei newyorkeze, care s-a schimbat considerabil în ultimii 20 de ani. Partea populaţiei albe (astăzi o treime) a scăzut substanţial în avantajul celei de culoare neagră (25,5%), hispanice (28,6%) sau asiatice (12,7%), mult mai înclinate să sprijine o politică mai de stânga.

În 1988, în timpul alegerilor prezidenţiale, republicanul George W.Bush a obţinut 33% din voturi la New York. În timpul ultimului scrutin naţional, cel din 2012, Mitt Romney a câştigat doar 18% din voturi. Bill de Blasio a ştiut să capteze aspiraţiile acestui 'nou New York', conchide Le Monde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe