Birchall îl "execută" pe Bogdan Aurescu: E obraznic când se laudă că a câştigat el pentru România Insula Şerpilor

Ana Birchall
Ana Birchall (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fosta ministră a Justiţiei Ana Birchall i-a aruncat cuvinte grele, pe pagina sa de Facebook, fostului şef al Ministerului de Externe Bogdan Aurescu.

"Mereu m-a amuzat obrăznicia lui Bogdan Aurescu când se tot lăuda el (cum face şi în aceste zile) cum a câştigat el pentru România la Haga Insula Şerpilor, uitând strategic să menţioneze cine a câştigat în realitate acest proces important pentru România, adevăratele creiere juridice din acest dosar, ajutaţi de experţi şi reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, ai Agenţiei de Resurse Minerale ( fiind un efort interinstituţional de echipa), diplomaţi MAE sau avocaţi români şi străini printre care şi foştii mei colegi de la firmă de avocatură white&case cu care Cristian Diaconescu, de exemplu, a colaborat pregătind rundele de negocieri cu ucrainienii", a declarat Ana Birchall.

Fosta şefă a Justiţiei a admis că Agentul Guvernamental MAE a avut rolul lui, dar "nu un rol atât de critic cum pompos şi-l tot arogă cu tupeu, pe persoană fizică Aurescu şi cum pot crede cei care nu cunosc fişa postului Agentului Guvernamental".

"Evident fiecare expertiză a fost importantă, dar adevărul juridic este că Aurescu, în calitate de Agent Guvernamental, a avut un rol mai mult administrativ în acest dosar şi ştiu acest lucru pentru că în 2017 Agentul Guvernamental din MAE era în subordinea mea în calitate de ministru delegat pentru afaceri europene. Să se tot exagereze, de peste 15 ani, că Aurescu a fost moţul în acest dosar mi se pare cel puţin obrăznicie şi lipsă de respect, curtoazie şi diplomaţie faţă de toţi cei care, în realitate, au fost minţile juridice şi au câştigat acest dosar. În realitate, dacă ne uităm şi la evoluţiile ulterioare, acest dosar a fost folosit, cu tupeu, ca 'trambulină politică pentru Aurescu', care a stat şi pe lângă Adrian Năstase (fiind asociat şi susţinut de PSD, deşi ulterior nu a mai recunoscut şi se dădea marele 'independent politic'), Băsescu sau Iohannis", a precizat Ana Birchall.

Din perspectiva fostului ministru al Justiţiei, Bogdan Aurescu nu este nici pe departe vreun mare diplomat.

"Ar fi interesant de realizat, adevăratul bilanţ al lui Bogdan Aurescu ca diplomat (nu cel cosmetizat cu exerciţii de PR personal) câte oportunităţi a pierdut România, ce dezastru a fost şi este în MAE, inclusiv din punctul de vedere al resursei umane, în multiplele lui mandate cu responsabilităţi în diplomaţie, să răspundă de ce niciodată nu a fost la un post diplomatic de anvergură, dacă tot şi-a găsit acum un loc de judecător internaţional, promovat şi aici de România, nu câştigat pe persoană fizică!", a adăugat Ana Birchall.

Cine a fost "vioara întâi a echipei României în procesul de la Haga"?

"În realitate, inclusiv conform informaţiilor publice, vioara întâi a echipei României în procesul de la Haga a fost James Richard Crawford, plătit cu 153.102 euro şi 75.956 lire sterline (contractul cu MAE a fost încheiat pe 18 august 2004). Originar din Australia, profesorul James Richard Crawford este considerat o legendă a dreptului internaţional.

A predat Drept Internaţional la Universitatea Cambridge şi a fost membru al Comisiei de drept internaţional a ONU. După ce a părăsit Cambridge, James Richard Crawford a devenit chiar judecător la Curtea Internaţională de Justiţie.

Profesorul Crawford a consiliat mai multe guverne pe probleme diverse, inclusiv pe legea disputelor maritime în ceea ce priveşte delimitările şi pescuitul.

2) Alain Pellet este alt monstru sacru al dreptului internaţional maritim din echipa României, pentru un preţ de 157.970 euro.

Profesor de drept internaţional în cadrul Universităţii Paris Ouest Nanterre – La Defense, director al Centrului de Drept Internaţional de la Nanterre, care funcţionează în cadrul acesteia, precum şi director al programului de studii post-universitare în drept internaţional şi dreptul european al relaţiilor economice internaţionale.

3) De asemenea, profesorul Pellet este preşedintele Societăţii franceze pentru drept internaţional şi fost preşedinte al Comisiei de drept internaţional a Naţiunilor Unite.

Din 1990, este membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional, al cărei preşedinte a fost în perioada 1997-1998.

Pellet este unul dintre cei mai activi practicieni în domeniul dreptului internaţional, fiind implicat, în calitate de arbitru, consilier şi avocat în mai multe proceduri arbitrale, precum şi consilier în majoritatea disputelor supuse în ultimii ani soluţionării Curţii Internaţionale de Justiţie.

4) Alan Vaughan Lowe s-a alăturat mai târziu echipei României, pe 9 februarie 2007 şi a fost plătit cu 60.370 euro. Lowe este profesor emerit de drept internaţional public şi membru emerit al Colegiului All Souls din cadrul Universităţii Oxford.

A fost arbitru în multe arbitraje de investiţii sub auspiciile Curţii Permanente de Arbitraj şi a altor organisme. Vaughan Lowe a fost judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi judecător nominalizat de Regatul Unit la Tribunalul European pentru Energie Nucleară.

5) Daniel Muller a intrat în proces pe 31 iulie 2006 şi a primit 25000 euro. Muller este doctor în drept, specializat în soluţionarea diferendelor internaţionale şi l-a asistat pe profesorul Alain Pellet în mai multe procese.

Daniel Muller a reprezentat state în calitate de consilier şi avocat în faţa curţilor şi tribunalelor internaţionale, inclusiv a Curţii Internaţionale de Justiţie, a Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării, a Curţii Europene a Drepturilor Omului, a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.”

"P.S. Principala Decizie a Curţii Internaţionale: Se Respinge Acordarea Statutului de Insulă cu Apă Curgătoare Permanentă a Insulei / stâncii Şerpilor. Curtea Internaţională doar a respins pretenţiile Ucrainei ca Stâncă / Insula Şerpilor să fie considerată Insulă cu apă curgătoare permanentă a Şerpilor şi astfel să se altereze Linia de demarcaţie maritimă.

P.S.1 Mă aştept să mă atace după această postare care îi arată adevarata faţă … abia aştept!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne