Brazilia: Dilma Rousseff ar pierde net alegerile prezidenţiale din octombrie în al doilea tur (sondaj)

Dilma Roussef.
Dilma Roussef. (Andrew Burton / Getty Images)

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff ar pierde net alegerile prezidenţiale din octombrie în faţa ecologistei Marina Silva, în plină ascensiune, conform unui sondaj dat publicităţii marţi, relatează AFP şi Reuters.

Dilma Rousseff, candidată a Partidului muncitorilor (PT, stânga) pentru obţinerea unui al doilea mandat ar obţine la 5 octombrie 34% din voturi, mai multe decât Marina Silva (29%), propulsată candidată a Partidului socialist brazilian (PSB, centru-stânga) după moartea lui Eduardo Campos într-un accident de avion la 13 august, creditat înainte de deces cu 9% din intenţiile de vot.

Aecio Neves, candidat al Partidului social-democrat brazilian (PSDB, centru-dreapta), care guvernează Brazilia în alternanţă cu PT de 20 de ani, ar obţine 19% din voturi.

Însă moştenitoarea politică a fostului preşedinte Lulă ar pierde la nouă procente distanţă în al doilea tur de scrutin, cu 36% faţă de 45% din sufragii, cât ar obţine Marina Silva, conform sondajului Institutului Ibope comandat de ziarul Estado de Sao Paulo şi de grupul de presă Globo.

În schimb, Dilma Rousseff ar câştiga în al doilea tur de scrutin în faţa lui Aecio Neves, cu 41% din voturi faţă de 35%.

Sondajul confirmă faptul că candidatura Marinei Silva în locul lui Eduardo Campos a refăcut cărţile alegerilor prezidenţiale braziliene, în care Dilma Rousseff era dată înainte câştigătoare în orice duel, atât în primul, cât şi în al doilea tur.

Sondajul a fost efectuat între 23 şi 25 august pe un eşantion reprezentativ de 2.506 persoane, cu o marjă de eroare de /-2%. Ancheta sociologică confirmă rezultatul unui prim sondaj efectuat după moartea lui Campos, ale cărui concluzii au fost publicate la 18 august de institutul Datafolha, şi care o dădea câştigătoare tot pe Marina Silva împotriva preşedintei la final de mandat în al doilea tur, dar cu un avans mai strâns (47% faţă de 43% din voturi). La momentul respectiv, Marina Silva nu era oficial candidată la preşedinţia Braziliei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe