Bruxelles: Traian Băsescu a precizat că România va avea acces la Uniunea Bancară a UE

Traian Băsescu la Congresul PPE de la Bucureşti
Traian Băsescu la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

La finalul Consiliului European de toamnă de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că principala temă a summit-ului a fost uniunea economică şi monetară. Totodată, şeful statului a anunţat că principalul obiectiv al României, acela de a avea acces la Uniunea Bancară, a fost atins şi că zona euro va avea un buget propriu, diferit de cel al Uniunii.

“Procesul de integrare se accelerează aproape galopant. Este clar că statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la concluzia că fără o integrare puternică şi rapidă, UE nu poate să depăşească criza financiară", a precizat Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele este de părere că a rămâne decuplat de ceea ce se întamplă în interiorul zonei euro este un risc major, iar România trebuie să îndeplinească cât mai repede condiţiile de a intra în zona euro.

Banca Centrală Europeană va putea controla băncile din România direct, nu prin BNR

"Ceea ce ne-am propus, şi anume să avem acces la Uniunea Bancară, s-a întâmplat prin concluziile de astăzi. (...) La acest summit s-a stabilit un buget al zonei euro. Este altceva şi nu afectează bugetul UE", a mai declarat preşedintele României.

Traian Băsescu a precizat apoi că în interiorul uniunii bancare este vorba de supravegherea băncilor din zona euro şi non euro, pentru statele care optează pentru mecanismul unic de supraveghere. Preşedintele României a declarat că acesta creează atât drepturi, cât şi obligaţii.

“Reprezentanţii noştri de la BNR şi Ministerul Finanţelor Publice vor trebui să valorifice punctul nostru de vedere în reglementările care se construiesc şi care vor fi adoptate până la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele şi reglementările de funcţionare a Mecanismului vor fi finalizate şi adoptate până la 31 decembrie 2012 sau până la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizaţi termeni diferiţi, cert este că de la 1 ianuarie 2013 începe procesul de implementare a acestor reglementări şi ele nu vor ocoli niciun fel de bancă, nici bancă mare, nici mai mică”, a explicat Traian Băsescu.

“Inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor, sărind peste BNR”, a mai declarat Traian Băsescu.

Reprezentanţii noştri de la BNR şi Ministerul Finanţelor Publice vor trebui să valorifice punctul nostru de vedere în reglementările care se construiesc şi care vor fi adoptate până la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele şi reglementările de funcţionare a Mecanismului vor fi finalizate şi adoptate până la 31 decembrie 2012 sau până la 1 ianuarie 2013.

"Abordările de acasă sunt departe de abordările de la nivelul UE"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, după încheierea Consiliului European de Toamnă, că abordările din România sunt departe de ceea ce se discută la Bruxelles şi nu vor asigura bunăstarea românilor.

”Trebuie să existe corelare între ceea ce vrem şi ce ne angajăm aici şi acţiunea noastră de acasă”, a declarat Traian Băsescu, avertizând asupra riscului decuplării de ţările din zona euro şi de mărirea distanţei dintre această zonă şi statele care nu au aderat la moneda euro. Distanţa ar putea deveni ”imposibil de recuperat”, dacă România nu ia măsuri, în opinia preşedintelui.

Trebuie ”să ne concentrăm pe corelarea abordării politice pe care o avem la Consiliu cu abordarea similară în acţiune la noi acasă”, pentru că altfel partenerii europeni nu vor avea încredere că România îşi respectă angajamentele. ”Nimeni nu te tractează la nesfârşit, mai ales că acest lucru costă alte state”, a declarat Traian Băsescu.

Totodată şeful statului a mai precizat că abordările de acasă sunt departe de abordările de la nivelul UE şi ele ”nu sunt cele care vor garanta bunăstarea românilor, ci angajamentul nostru de a ne integra tot mai puternic în mecanismele UE şi de a fi performanţi in interiorul acestor mecanisme”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne