Cadou generos de la deputaţi pentru judecătorii CCR: superimunitate şi indemnizaţii de lux

Cu 171 de voturi 'pentru', 91 'împotrivă' şi 9 abţineri, deputaţii au decis ca judecătorii CCR să fie blindaţi în faţa legii şi să aibă supervenituri care vor putea depăşi suma de 10.000 de euro pe lună.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) nu vor mai putea fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a decis majoritatea din Camera Deputaţilor. For decizional pe acest proiect este Senatul.

Mai exact, deputaţii au adoptat cu 171 de voturi ''pentru'', 91 ''împotrivă'' şi 9 abţineri, mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, reexaminată ca urmare a deciziei Curţii, eliminând din textul adoptat iniţial prevederea potrivit căreia judecătorii CCR nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea plenului Curţii, relatează Agerpres.

O altă modificare adoptată de deputaţi ca urmare a deciziei CCR prevede ca, în caz de infracţiune flagrantă, procurorul general şi nu ministrul Justiţiei, cum era iniţial, trebuie să informeze de îndată preşedintele CCR asupra faptului că judecătorii Curţii sunt reţinuţi şi supuşi percheziţiei.

Deputaţii au abrogat prevederea iniţială conform căreia judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani.

O altă modificare extrem de importantă vizează superveniturile de care vor beneficia judecătorii constituţionali odată cu aplicarea legii, supervenituri care vor putea depăşi suma de 10.000 de euro pe lună, relatează G4Media. În plus, Parlamentul a modificat şi modul de calcul şi de acordare a pensiilor pentru judecătorii CCR. Astfel, pensia unui membru al Curţii va fi în cuantum de 80% din indemnizaţia brută a unui judecător aflat în funcţie, inclusiv sporurile. Mai important, dacă un judecător primeşte deja o pensie pentru o activitate anterioară, indiferent de cuantumul acesteia, ea se va majora pentru a fi la nivel de Curte Constituţională şi se va cumula cu indemnizaţia, arată sursa citată.

În baza acestei noi modificări, veniturile lunare ale preşedintelui CCR, de exemplu, vor creşte cu peste 15.000 de lei pe lună. În aceeaşi situaţie vor fi alţi şase dintre judecătorii CCR, care primesc în prezent şi pensie pe lângă indemnizaţia de membru al Curţii.

Reamitim că USR şi PNL au contestat la Curtea Constituţională legea care le oferă o formă de superimunitate judecătoriilor CCR, în sensul că aceştia nu putea fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi preventiv şi nici trimişi în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei. Este vorba despre modificările aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

În principal, considerentele asupra neconstituţionalităţii modificărilor adoptate priveau instituirea unui regim de superimunitate atribuit membrilor Curţii Constituţionale, care se află în afara cadrului constituţional actual.

Pe 20 martie a.c., Curtea Constituţională a decis că unele dispoziţii din legea de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sunt neconstituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne