Camera inferioară a Braziliei aprobă procedurile de inculpare a preşedintei Rousseff

Legiuitorii opoziţiei din Camera Inferioară din parlamentul Braziliei au aprobat procedurile de inculpare împotriva preşedintei Dilma Rousseff. Partidul de guvernământ din care fac parte şi aliaţii săi au descris decizia ca o “lovitură”.
Legiuitorii brazilieni votează în privinţa punerii sub acuzare a preşedintei Dilmei Rousseff în Congresul din capitala Brasilia, 17 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.04.2016

Camera Inferioară a Braziliei a votat duminică în favoarea punerii sub acuzare a preşedintei ţării.

“Sesiunea plenară a Camerei (Deputaţilor) aprobă cererea pentru punerea sub acuzare a (preşedintei) Dilma”, a declarat camera inferioară într-un mesaj postat pe Twitter.

Opozanţii preşedintei au obţinut cele 342 de voturi necesare – o majoritate de două treimi din camera cu 513 locuri – pentru a asigura următorul pas in procesul de punere sub acuzare.

Partidul de guvernământ al Muncitorilor şi-a recunoscut înfrângerea chiar înainte de anunţarea rezultatelor votului, susţinând că această situaţie a fost inevitabilă.

Votul marchează primul semnal legislativ privind judecarea preşedintei în Senat pe motivul manipulării conturilor bugetare înainte de realegerea ei în 2014.

Procesul de punere sub acuzare se va muta în Senat, unde un vot separat ar putea duce la suspendarea lui Rousseff pentru şase luni în aşteptarea unei investigaţii şi a unui eventual proces. În acest caz, vicepreşedintele Michel Temer va prelua postul pe durata procedurilor.

Rousseff este acuzată de implicare într-un scandal de corupţie vizând compania petrolieră de stat Petrobras. În acelaşi timp, ea este acuzată că a crescut în mod artificial conturile guvernamentale pentru a câştiga alegerile în 2014, lucru pe care l-a negat.

Preşedinta insistă, totuşi, că nu a comis nicio infracţiune pentru care să fie judecată. Ea susţine că opoziţia de dreapta a început eforturile unei lovituri legislative, cu scopul de a instala la putere un preşedinte mai înclinat spre afaceri.

Presiunea asupra ei a crescut şi mai mult după ce l-a numit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva în funcţia de şef al cabinetului ministerial. Astfel, Rousseff este acuzată că a făcut numirea pentru a-l ajuta pe fostul lider brazilian să nu fie judecat pentru implicare în scandalul de corupţie de la Petrobras, implicare pe care acesta o neagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor