Când era preşedinte, Trump a lansat o operaţiune secretă a CIA de influenţă împotriva Chinei comuniste [Reuters]

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping se întâlnesc la summitul G20 din Osaka, Japonia (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

La doi ani de la preluarea mandatului, preşedintele Donald Trump a autorizat Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) să lanseze o campanie clandestină pe reţelele de socializare chineze cu scopul de a îndrepta opinia publică din China împotriva guvernului său, potrivit unor foşti oficiali americani care au cunoştinţă directă despre această operaţiune strict secretă, transmite Reuters.

Trei foşti oficiali au declarat pentru sursa citată că CIA a creat o mică echipă de agenţi care au folosit identităţi false pe internet pentru a răspândi naraţiuni defavorabile despre guvernul lui Xi Jinping. Acţiunea, care a început în 2019, nu a fost raportat anterior.

În ultimul deceniu, China şi-a extins rapid amprenta globală, încheind pacte militare, acorduri comerciale şi parteneriate de afaceri cu naţiuni în curs de dezvoltare.

Echipa CIA a promovat naraţiuni potrivit cărora membri ai Partidului Comunist Chinez ar ascunde în străinătate bani obţinuţi ilegal şi a criticat ca fiind coruptă şi risipitoare Iniţiativa "Centura şi Drumul" (Belt and Road) a Chinei, care oferă finanţare pentru proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare, au declarat sursele.

Deşi oficialii americani au refuzat să ofere detalii specifice despre aceste operaţiuni, ei au afirmat că relatările denigratoare s-au bazat pe fapte, chiar dacă au fost publicate în secret de agenţi de informaţii sub o acoperire falsă. Eforturile din China au avut ca scop să alimenteze paranoia în rândul liderilor de top din această ţară, forţând guvernul său să cheltuiască resurse pentru a urmări intruziunile în internetul strict controlat de Beijing, au declarat doi foşti oficiali. "Am vrut ca ei să urmărească fantome", a declarat unul dintre aceşti foşti oficiali.

Chelsea Robinson, purtătoare de cuvânt a CIA, a refuzat să comenteze cu privire la existenţa programului de influenţă, obiectivele sau impactul acestuia.

Însă operaţiunea CIA a venit ca răspuns la ani de eforturi agresive şi secrete ale Chinei, menite să îi sporească influenţa globală, au precizat sursele citate. În timpul preşedinţiei sale, Trump a promovat un răspuns mai dur faţă de China decât predecesorii săi. Campania CIA a semnalat o întoarcere la metodele care au marcat lupta Washingtonului cu fosta Uniune Sovietică.

"Războiul Rece s-a întors", a declarat Tim Weiner, autorul unei cărţi despre istoria războiului politic.

Reacţia guvernului comunist de la Beijing nu s-a lăsat mult aşteptată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că ştirea privind iniţiativa CIA arată că guvernul american foloseşte "spaţiul public şi platformele media ca arme pentru a răspândi informaţii false şi a manipula opinia publică internaţională".

Reuters nu a putut stabili impactul operaţiunilor secrete sau dacă administraţia preşedintelui Joe Biden a menţinut programul CIA. Kate Waters, o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al administraţiei Biden, a refuzat să comenteze existenţa programului sau dacă acesta este activ. Doi istorici din domeniul serviciilor de informaţii au declarat că atunci când Casa Albă acordă CIA autoritatea de a desfăşura acţiuni secrete, printr-un ordin cunoscut sub numele de "constatări prezidenţiale", aceasta rămâne adesea în vigoare de-a lungul administraţiilor.

Trump, în prezent candidatul republican la preşedinţie, a sugerat că va adopta o abordare şi mai dură faţă de China dacă va fi reales preşedinte în noiembrie. Purtătorii de cuvânt ai lui Trump şi ai foştilor săi consilieri pe probleme de securitate naţională, John Bolton şi Robert O'Brien, ambii în funcţie în anul în care a fost semnat ordinul de acţiune secretă, au refuzat să comenteze.

Operaţiunea împotriva Beijingului a venit cu un risc semnificativ de escaladare a tensiunilor cu Statele Unite, având în vedere puterea economiei chineze şi capacitatea acesteia de a riposta prin comerţ, a declarat Paul Heer, fost analist principal al CIA pentru Asia de Est. De exemplu, după ce Australia a cerut o anchetă în interiorul Chinei care să cerceteze originile pandemiei COVID-19 din 2020, Beijingul a blocat miliarde de dolari în comerţul australian prin tarife agricole.

Ordinul din 2019 al lui Trump a venit după ani de avertismente din partea comunităţii de informaţii americane, precum şi a rapoartelor din mass-media, cu privire la modul în care China se folosea de mită şi ameninţări pentru a obţine sprijinul ţărilor în curs de dezvoltare în disputele geopolitice, în timp ce încerca să semene dezbinare în Statele Unite prin intermediul unor grupuri de faţadă.

Totuşi, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Beijingul respectă "principiul neamestecului în afacerile interne ale altor ţări şi nu se amestecă în afacerile interne ale Statelor Unite".

Cu un an înainte, Trump a acordat CIA puteri mai mari pentru a lansa operaţiuni cibernetice ofensive împotriva adversarilor SUA, după numeroasele atacuri cibernetice ruseşti şi chinezeşti împotriva organizaţiilor americane, a relatat Yahoo News. Reuters nu a putut confirma în mod independent existenţa ordinului anterior.

Sursele au descris autorizaţia din 2019 descoperită de Reuters ca fiind o operaţiune mai ambiţioasă. Aceasta permitea CIA să acţioneze nu doar în China, ci şi în ţări din întreaga lume în care Statele Unite şi China concurează pentru influenţă. Patru foşti oficiali au declarat că operaţiunea a vizat opinia publică din Asia de Sud-Est, Africa şi Pacificul de Sud.

"Sentimentul era că Beijingul venea spre noi cu bâte de baseball din oţel, iar noi ripostăm cu bâte din lemn", a declarat un fost oficial din domeniul securităţii naţionale care avea cunoştinţă directă de această descoperire.

Matt Pottinger, un înalt funcţionar al Consiliului de Securitate Naţională la acea vreme, a elaborat autorizaţia, au declarat trei foşti oficiali. Acesta a citat presupusa utilizare de către Beijing a influenţei maligne, acuzaţiile de furt de proprietate intelectuală şi expansiunea militară ca ameninţări la adresa securităţii naţionale a SUA, a declarat unul dintre aceşti foşti oficiali.

Pottinger a declarat pentru Reuters că nu va comenta "acurateţea sau inexactitatea acuzaţiilor privind activităţile serviciilor de informaţii americane", adăugând că "ar fi incorect să presupunem că aş fi avut cunoştinţă de operaţiuni specifice ale serviciilor de informaţii americane".

Mesajele secrete permit Statelor Unite să implanteze idei în ţări în care cenzura ar putea împiedica ieşirea la iveală a acestor informaţii în zone în care publicul nu ar acorda prea multă credibilitate declaraţiilor guvernului american, a declarat Loch Johnson, un politolog de la Universitatea din Georgia care studiază utilizarea acestor tactici.

Campaniile de propagandă mascată erau frecvente în timpul Războiului Rece, când CIA planta 80-90 de articole pe zi în încercarea de a submina Uniunea Sovietică, a spus Johnson. În anii 1950, de exemplu, CIA a creat o revistă astrologică în Germania de Est pentru a publica predicţii prevestitoare despre liderii comunişti, potrivit unor înregistrări declasificate.

Campania de aşa-zisă propagandă secretă împotriva Beijingului s-ar putea întoarce împotriva sa, a declarat Heer, fost analist CIA. China ar putea folosi dovezile unui program de influenţă al CIA pentru a-şi consolida acuzaţiile vechi de zeci de ani privind subversiunea occidentală obscură, ajutând Beijingul să facă "prozelitism" într-o lume în curs de dezvoltare deja profund suspicioasă faţă de Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe