Capăt de linie pentru Grecia? Tsipras respinge contra-propunerile creditorilor externi

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Aflată în mijlocul unor negocieri de care depinde viitorul ţării, Grecia a decis să respingă contra-propunerile formulate de creditorii externi ai ţării, transmite AFP, citat de paginadepolitica.ro.

Înaintea plecării sale la Bruxelles, premierul grec Alexis Tsipras anunţa că ultimul set de măsuri reformiste propus de cabinetul său, între care se regăsesc taxarea suplimentară a averilor şi afacerilor, a fost respins de creditorii externi.

Premierul grec a scris, pe contul său de Twitter, că negociatorii europeni fie nu sunt, cu adevărat, interesaţi să rezolve problema, fie susţin "interese speciale", fără a preciza însă ce anume ar înseamnă aceste interese speciale.

De semnarea unui acord între cele două părţi depinde deblocarea ultimei tranşe din planul de salvare pentru Grecia, aprobat de troica FMI-UE-BCE în 2010 şi suplimentat ulterior. Tranşa, care se ridică la 7,2 miliarde de euro, ar ajuta Grecia să nu intre în incapacitate de plată, având de achitat o tranşă de 1,6 miliarde către FMI până pe 30 iunie.

Tsipras se întâlneşte miercuri cu preşedintele BCE, Mario Draghi, cu şefa FMI Christine Lagarde, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în demersul de a încerca să încheie acordul şi să evite falimentul, care conform multor voci, inclusiv celor din Banca Centrală a Greciei, ar conduce la ieşirea ţării din eurozonă şi din UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe