Carne alterată în hypermarketuri, în dosarul de evaziune de 50 milioane de euro

Carne de pui in supermarket.
Carne de pui in supermarket. (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)

"SC Avicola Călăraşi SA, una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanţ de hypermarketuri cantităţi importante de carne alterată. Carnea era livrată pe paleţi în care erau şi "excremente de rozătoare", aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

Astfel, George Olteanu, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov a constatat că pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare. O Situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar, conform Mediafax.

Procurorii au mai documentat faptul că unul dintre responsabilii Avicola Călăraşi, Orlando Daher, a cerut reambalarea a zeci de tone de carne de pui grill returnate din hypermarket. Daher i-a cerut administratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA sa îl ajute să găsească o soluţie prin care să se reambaleze carnea de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

De asemenea, din informaţiile anchetatorilor, reiese că Daher a fost informat asupra faptului că halele cu pui ale Avicolă Călăraşi sunt infestate cu salmonella şi totuşi a continuat să livreze carne şi în aceste condiţii:

La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui cu salmonela, fapt constatat de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO...sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv'", se arată în referat.

Conform documentelor publicate de Mediafax, la data de 16 septembrie Daher dispune vânzarea cărnii din halele infestate: îi spune angajatului său Constantin Răducu: "...dai marfa aia care...a comandat şi Provitul şi ULS...", iar angajatul îl informează ca "...păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu' Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu 6 tone...". La finalul discuţiei Orlando îi ordonă lui Răducu "să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?".

De asemenea, există dovezi că, la data 17 septembrie, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călăraşi SA către SC Avicola Crevedia şi SC Avicola Buzău, Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioagă, medic veterinar, angajat al SC Avicola Călăraşi, să ascundă medicilor veterinari ai DSVSA Buzău aspectele legate de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care urma sa-i înştiinţeze fiind persoanele din abatoare.

Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, şi a altor 26 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea se află procurorarea Angela Eugenia Nicolae şi fiul ei, Daniel Nicolae, pe numele cărora a fost deja emis mandat de arestare pentru 29 de zile.

În acelaşi dosar mai este investigat, în stare de libertate, senatorul PSD Nicolae Bădălău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne