Casa Albă respinge ideea ca Grupul Ramstein, care coordonează livrările de arme pentru Ucraina, să fie condus de NATO

John Kirby
John Kirby (Youtube - screenshot)

Casa Albă a respins miercuri propunera de a muta grupul condus de SUA, care coordonează livrarea de arme pentru Ucraina, sub conducerea NATO, potrivit The Hill.

John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securităţii naţionale de la Casa Albă, a exprimat îndoieli cu privire la faptul că SUA ar trebui să se retragă de la conducerea Grupului Ramstein, o reuniune lunară a peste 50 de naţiuni care coordonează livrările de arme pentru Ucraina.

"Este mai mare decât NATO, este vorba de 50 şi ceva de naţiuni din întreaga lume, inclusiv din Indo-Pacific - şi ceea ce le-a adus împreună a fost conducerea americană. Ceea ce le ţine împreună este leadershipul american", a declarat Kirby într-o convorbire telefonică de miercuri cu reporterii.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus ca alianţa să ia în considerare posibilitatea de a conduce gruparea de la Ramstein, văzută ca un efort de a se proteja împotriva partizanatului sporit al SUA în ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina. Europa se teme, de asemenea, că fostul preşedinte Trump şi-ar putea retrage sprijinul pentru Kiev şi NATO dacă va reuşi să obţină cel de-al doilea mandat de preşedinte.

"Ucrainenii, ei au nevoie de mai mult sprijin, dar au nevoie şi de un sprijin mai previzibil şi pe termen lung", a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă de miercuri.

Miniştrii de externe din ţările NATO discută propunerile la Bruxelles în această săptămână, cu scopul de a ajunge la un consens la timp pentru summitul de la Washington din iulie, care va marca cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Kirby a descris discuţiile ca fiind "preliminare", dar a subliniat beneficiul de a avea SUA la conducerea grupului Ramstein.

Ramstein este "cu adevărat rezultatul puterii de convocare a americanilor şi un exemplu al modului în care preşedintele Biden a revitalizat cu adevărat conducerea noastră pe scena mondială aducând ţările împreună pentru a face acest lucru", a spus Kirby.

"Preşedintele crede că America şi conducerea SUA rămâne vitală, rămâne importantă. Şi el este încrezător că vom putea continua să demonstrăm acest leadership", a adăugat consilierul prezidenţial.

Gruparea Ramstein este o iniţiativă care a fost începută de secretarul apărării Lloyd Austin în aprilie 2022, la câteva luni după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina.

Grupul s-a întâlnit aproape în fiecare lună, fie personal, fie virtual. Întâlnirea este văzută ca un loc critic pentru a coordona ajutorul de care are nevoie Ucraina, ce ţări pot livra materiale şi discuţii despre tacticile şi operaţiunile de pe câmpul de luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe