Cătălin Predoiu, despre moţiunea de cenzură propusă de MRU

Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că PDL va examina propunerea făcută marţi de preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, privind depunerea unei moţiuni de cenzură, dar a adăugat că "o moţiune de cenzură se face atunci când ai măcar şanse să dărâmi Guvernul, şi nu doar şanse să faci puţin zgomot politic".

"O moţiune de cenzură se face atunci când ai măcar şanse să dărâmi Guvernul, şi nu doar şanse să faci puţin zgomot. Noi vom examina evident această propunere, dar nu înainte de a aminti că avem în vedere o moţiune simplă legată de situaţia economică în care se află ţara graţie guvernului socialist Ponta, dacă acest dialog pe care îl preconizăm nu va avea rezultat", a declarat Cătălin Predoiu.

"Nimic nu exclude să discutăm şi o moţiune de cenzură, dar repet, trebuie făcut cu cap acest lucru, la momentul potrivit", a explicat liderul PDL.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat marţi că va iniţia consultări cu partidele din opoziţie, respectiv PDL, PPDD şi UDMR în vederea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta.

"Vom începe procedurile pentru iniţierea moţiunii de cenzură şi sunt convins că în jurul acestui obiectiv se va strânge toată opoziţia şi de asemenea ne aşteptăm la susţinere pentru moţiunea de cenzură din partea unora dintre parlamentarii USL. Moţiunea de cenzură este determinată de atitudinea iresponsabilă a premierului Victor Ponta, care a susţinut ca prim-ministru proiectul de lege privind Roşia Montană, dar care a spus că nu susţine ca deputat proiectul de lege adoptat de Guvernul pe care îl conduce. Victor Ponta are o atitudine duplicitară afirmând că în calitate de prim-ministru susţine proiectul, iar în calitate de deputat îl combate", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

MRU a anunţat că aşteaptă răspunsul lui Vasile Blaga referitor la iniţierea unei moţiuni de cenzură: "Ştiu că există această intenţie. Am anunţat, aştept răspunsul său".

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în cadrul unei şedinţe comune, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Prin adoptarea moţiunii de cenzură, mandatul de încredere acordat Guvernului de către Parlament încetează, iar executivul este demis, premierul trebuind să înainteze imediat demisia Guvernului către şeful statului.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, excepţie făcând cazul în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne