Cazul Costel Corduneanu, şeful de clan fără condamnări, o radiografie a eşecului Justiţiei

Costel Corduneanu
Costel Corduneanu (Facebook)

Unul dintre cei mai cunoscuţi şefi din lumea interlopă din România, Constantin „Costel” Corduneanu a murit recent, în urma unor probleme medicale. Temutul şef de clan a decedat înainte ca justiţia română să izbutească să dovedească măcar o faptă de crimă organizată din multele de care a fost acuzat, relatează Europa Liberă.

El a suferit o singură condamnare, pentru că a plătit un hacker să îi spioneze fosta soţie.

"În noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2010, după miezul nopţii, un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne începea să survoleze Iaşul.

La sol, zeci, poate sute de maşini şi dube – cu aproape 1.000 de poliţişti, jandarmi şi procurori – luau cu asalt apartamente şi case din Iaşi şi împrejurimi.

Iaşul experimenta cea mai amplă acţiune împotriva crimei organizate din istoria sa: îngenuncherea clanului Corduneanu.

Cifrele care aveau să vină dinspre nou înfiinţata Direcţie de Investigare a Infracţiunilor Organizate şi Terorism (DIICOT) erau spectaculoase: zeci de reţineri, bani şi arme confiscate, colaborări cu FBI şi Interpol, zeci de mii de pagini de probe pentru infracţiuni de criminalitate organizată.

Pe 30 ianuarie 2020 – după zece ani – dintr-o sală de judecată de la Cluj-Napoca se striga deznodământul acelui mega-dosar.

Dintre cei 27 de acuzaţi, aproape jumătate dintre ei fraţi sau verişori din clanul Corduneanu, 24 erau achitaţi.

Printre cei condamnaţi se numără şi Constantin 'Costel' Corduneanu, cel mai mare dintre fraţi, considerat de anchetatori liderul clanului interlop cu acelaşi nume din Iaşi.

Deşi fusese acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj sau înşelăciune, Costel Corduneanu a fost condamnat în cele din urmă doar pentru instigare la o infracţiune informatică.

A primit trei ani de închisoare pentru că a plătit un hacker să îi spioneze fosta soţie. E singura condamnare pronunţată de justiţia română împotriva sa, după anii 2000", se arată în articolul care poate fi citit integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne