Ce se întâmplă în creierul tău în timpul unui tratament prin acupunctură

Cercetătorii au început să aprofundeze efectele neurologice şi biochimice ale acupuncturii.
Acupunctura eliberează endorfine care pot avea un impact pozitiv asupra creierului. 
 
Acupunctura eliberează endorfine care pot avea un impact pozitiv asupra creierului.   (Freepick)

Pe vremea când eram la şcoala de acupunctură, chiar înainte de examenele mari, observam o creştere a numărului de studenţi chiropracticieni în clinica în care învăţam. Chiar dacă studiau pentru a deveni chiropracticieni, ei se îndreptau către noi, acupunctorii, pentru a-i ajuta să se concentreze şi să îşi sporească memoria, pentru a avea un avantaj în ziua examenului. Spuneau că tratamentele au funcţionat, şi în fiecare trimestru aveam un alt grup de studenţi care doreau să facă acupunctură înainte de examene.

Cine ar fi ştiut că acupunctura ar putea ajuta memoria sau că ar putea avea vreun efect asupra creierului? Se pare că oamenii de ştiinţă cunosc şi continuă să studieze acest subiect. Există o serie de moduri în care tratamentele cu acupunctură pot schimba chimia creierului, toate într-un sens bun. Iată câteva dintre ele:

Endorfine

Acupunctura măreşte fluxul de endorfine - numite şi hormonii „fericirii” - în creier, potrivit unui studiu din 2004 publicat în Neuroscience Letters. Endorfinele sunt un fel de neurotransmiţători care au un efect calmant şi uşor euforic. Ele sunt responsabile pentru senzaţia de după alergare pe care sportivii o resimt după un antrenament intens. Nu credeţi că sunt reale? Am avut o pacientă care mi-a spus că după tratamentele cu acupunctură, stă în maşină timp de zece minute pentru că este puţin prea relaxată pentru a conduce.

Ameliorarea durerii

Ştim că, din punct de vedere clinic, acupunctura poate fi eficientă în ameliorarea durerii de orice fel. Oamenii de ştiinţă ne spun de ce: aceasta intensifică sistemul natural de opioide al organismului dumneavoastră. Circulaţia substanţelor chimice similare cu opioidele, dar produse de corpul dumneavoastră, creşte după un tratament cu acupunctură. În plus, acupunctura blochează chimic unele dintre semnalele de durere transmise către creier.

Memorie

Cercetările sugerează că acupunctura vă poate ajuta în privinţa memoriei. O trecere în revistă a studiilor privind efectul acupuncturii asupra persoanelor cu tulburări cognitive uşoare (un fel de pre-demenţă) a constatat că subiecţii care au făcut acupunctură au obţinut rezultate mai bune la testele de memorie şi demenţă decât cei care nu au făcut acupunctură. Deşi cercetările în acest domeniu sunt încă la început, ele sugerează că ar putea exista un rol al acupuncturii în tratarea pierderilor de memorie la populaţiile îmbătrânite.

Stresul

Acupunctura vă ajută să faceţi faţă stresului. Cercetările au scos la iveală faptul că acupunctura reglează axa HPA, interacţiunea dintre hipotalamus (o parte a creierului dumneavoastră), glanda pituitară (tot în creier) şi glandele suprarenale, care reglează hormonii organismului dumneavoastră, mai ales pe cei care sunt legaţi de răspunsul la stres. În plus, acupunctura ajută la echilibrarea hormonilor de stres - cortizol, adrenalină şi insulină.

Este acupunctura aşa-zisul loz câştigător în ceea ce priveşte pierderea memoriei? Este prea devreme pentru a spune, dar această cercetare ne oferă o mai bună înţelegere a modului în care acupunctura are un impact asupra creierului. Dacă sunteţi unul dintre acei oameni care suspectează că acupunctura este doar în capul vostru, aş spune "da!". Acei studenţi chiropracticieni de acum douăzeci de ani bănuiau ceva, iar oamenii de ştiinţă continuă să ne arate că acupunctura îţi afectează creierul în moduri care îţi pot ameliora durerea, pot reduce răspunsul la stres, pot trata anxietatea, te pot ajuta în privinţa depresiei şi îţi pot îmbunătăţi memoria.

Lynn Jaffee este acupuncturist licenţiat şi autorul cărţii "Paşi simpli: Calea chinezească spre o sănătate mai bună". Acest articol a fost publicat iniţial pe AcupunctureTwinCities.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură