Ce semnal a dat Ciolacu când a pus în programul de guvernare că românii sunt "sclavi moderni ai Europei". Explicaţiile lui Lăzăroiu

Marcel Ciolacu în Parlament
Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a atras atenţia că politicienii sunt adesea victimele vocabularului spumos al consultanţilor, cel mai nou exemplu în acest sens fiind chiar proaspătul premier Marcel Ciolacu.

"Formula 'sclavi moderni ai Europei' apare negru pe alb într-un document oficial. O alegere extrem de riscantă. Una e să apară într-un discurs oarecare, în faţa microfoanelor, alta e să fie scris în programul de guvernare, un document care rămâne şi defineşte un mandat. Am înţeles logica politică, şeful PSD încearcă să oprească hemoragia electorală către AUR în perspectiva alegerilor de anul viitor. Însă formularea e un pic cam apăsată, chiar dacă e îndulcită cu ghilimele (uite că şi politicienii folosesc ghilimele, cârcotaşilor, deşi, în cazul ăsta, nu desluşim nicio sursă a citatului, deci e doar o fugă de atribuire), şi-i va crea mari probleme (lui Marcel Ciolacu)", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Analistul este sigur că cei de la Partidul Socialiştilor Europeni vor ridica o sprânceană, iar Ciolacu e tocmai cel care a încercat să încălzească relaţia cu familia lui politică după domnia lui Dragnea în PSD.

"Dar lor li se va explica, ca între politicieni, că e doar o figură retorică pentru a nu lăsa prea mult teritoriu de joc 'extremiştilor' de la AUR, care au capitalizat masiv în curtea fostului PSD. Totuşi, formula seamănă izbitor cu crâmpeie din propaganda rusă în ţările central-europene. În esenţă, Putin ne spune cam acelaşi lucru - voi, românii, polonezii, maghiarii etc. aţi ieşit din CAER ca să vă încolonaţi sub dictatura eurocraţilor de la Bruxelles. Sigur, Putin adaugă NATO şi Statele Unite în acelaşi viclean cântec de sirenă (veniţi înapoi, copii!), Ciolacu vorbeşte doar de Uniunea Europeană. Şi aici, Ciolacu, provocat sau nu, va avea de dat nişte explicaţii. Altfel, n-am nicio îndoială că nu Putin l-a inspirat (pe el sau pe scribul lui)", a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Dar cele mai mari probleme le va avea, potrivit analistului, premierul şi PSD chiar pe plan intern, adică exact acolo unde formula retorică ar trebui să fie seducătoare şi să inverseze un trend, deoarece fixează un standard (vag operaţionalizat) revendicat mult mai credibil de AUR.

"Mai credibil, pentru că AUR e în opoziţie, nu la guvernare. Paradoxal, dacă ar fi lăsat doar 'luptăm ca românii să nu mai fie sclavii moderni ai Europei', generalitatea mobilizării ar fi fost acoperitoare pentru cine ştie ce schimbări. Însă, scribul lui Ciolacu a simţit nevoia să adauge şi 'cu cele mai mici câştiguri din UE', iar Ciolacu a lăsat aşa. Operaţionalizând deci 'sclavii moderni ai Europei' prin câştiguri salariale, viitorul premier va avea supriza în campaniile de anul viitor să-l audă pe Simion spunând - 'oameni buni, suntem tot sclavii Europei', nu de alta, dar nu s-a inventat încă minunea care să ne ridice de pe ultimul loc în UE, în termeni de câştiguri salariale, într-un an. Aşadar, guvernarea cu premier PSD se va face singură ţintă exact pentru cei de la care vor să recupereze electorat. Poate le va veni un gând bun celor din coaliţie şi vor scoate nedemna găselniţă piaristică din documentul oficial", a adăugat Sebastian Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne