Cehii protestează împotriva premierului după un raport incriminant al UE

Andrej Babis, prmeierul ceh asaltat de acuzatii de coruptie
Andrej Babis, prmeierul ceh asaltat de acuzatii de coruptie (M Cizek AFP/ Getty Images)

Zeci de mii de cehi au protestat marţi împotriva premierului Andrej Babis, după ce procurorii au redeschis un dosar pentru presupusă fraudă cu subvenţii a liderului ceh, iar Bruxelles a declarat un conflict de interese între afacerile sale şi rolul politic.

Participanţii la protest au cerut ca fostul imperiu de afaceri al lui Babis să nu mai primească subvenţii şi contracte publice ale Uniunii Europene şi au cerut ca Babis să demisioneze.

Protestul de marţi a fost cerut după ce procurorul general al Cehiei a redeschis săptămâna trecută un dosar împotriva lui Babis, suspectând că şi-a ascuns participaţia la una dintre firmele sale în urmă cu un deceniu, astfel încât să poată beneficia de o subvenţie de 2 milioane de euro.

Separat, un audit realizat de Comisia Europeană, executivul Uniunii Europene, a fost scurs în presă din Cehia săptămâna trecută, arătând că UE consideră că Babis se află în conflict de interese, deoarece încă are control asupra Agrofert, un conglomerat de sute de firme pe care le-a construit în trecut şi le-a plasat în fonduri trust în 2017.

Babis, aflat la putere din 2017, neagă orice infracţiune şi, de asemenea, a spus în mod repetat că a îndeplinit toate cerinţele legale privind conflictul de interese.

Grupul care a organizat protestele de marţi a scos în stradă un sfert de milion de oameni în Praga de două ori în acest an, organizând cele mai mari manifestaţii din perioada postcomunistă a Cehiei.

Protestul de marţi, care a avut loc în Piaţa Wenceslas din Praga, a fost mai mic, numărând câteva zeci de mii de persoane, conform estimării Reuters şi 60.000, potrivit organizatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe