„Cele mai mari lovituri” ale lui Putin: dizidenţii ruşi continuă să dispară în modelul deceselor bizare

Persoane care au murit în circumstanţe misterioase în timpul "domniei" lui Vladimir Putin.
Persoane care au murit în circumstanţe misterioase în timpul "domniei" lui Vladimir Putin. (Screenshot - Fox News Digital)

Opozanţii preşedintelui rus Vladimir Putin continuă să dispară într-un şir de morţi ciudate şi subite, iar cel mai mare adversar intern al său, Alexei Navalnîi, a murit în urma unui colaps brusc, potrivit autorităţilor ruse.

"În general, din punct de vedere cultural, ruşii nu cred în coincidenţe. Dar, în acest caz particular, există un motiv pentru care, deşi este puţin probabil să determinăm în mod concludent cum anume a murit Navalnîi, mulţi analişti sunt de acord că serviciile de informaţii ruseşti se află probabil în spatele morţii sale", a declarat pentru Fox News Digital Rebekah Koffler, analistă de informaţii militare strategice şi autoare a cărţii "Putin's Playbook".

Citiți și Susţinători ai lui Navalnîi: A fost ucis pentru că era pe punctul de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri

"Există o tehnică specifică de informaţii care datează din 1920 şi pe care sovieticii o foloseau pentru a-i elimina pe aşa-numiţii inamici ai statului. Sovieticii şi acum ruşii sunt, de asemenea, maeştri în a-şi acoperi urmele şi în a face ca asasinatul să pară o moarte naturală sau accidentală.

Afacerile umede, un eufemism pentru vărsarea de sânge, sunt asasinate cu ţintă precisă, şi includ otrăviri, execuţii cu un glonţ în ceafă, sinucideri forţate - cum ar fi defenestrări - explozii de mini-bombe [...] şi alte metode", a explicat Koffler.

Ea a susţinut că Putin nu s-a sfiit să indice că decesele în rândul opoziţiei - fie că este vorba de un rival direct, precum Navalnîi, sau de un aliat care îi contestă autoritatea, precum şeful Wagner, Evgheni Prigojin - au avut loc la ordinul său, deoarece "vrea să ştim că în spatele operaţiunii se află agenţii săi".

Citiți și Putin refuză să permită o anchetă internaţională în cazul morţii lui Navalnîi

"El ne trimite semnale subtile care sunt uşor de detectat de către cei care înţeleg cine este Putin şi cunosc semnătura tacticilor serviciilor secrete ruseşti. De exemplu, după ce [ofiţerul GRU] Serghei Skripal a fost otrăvit, Putin, într-un interviu acordat pentru Financial Times în iunie 2019, a spus că 'trădarea este cea mai mare crimă de pe Pământ, iar trădătorii trebuie pedepsiţi'", a declarat Koffler.

"În 2010, răspunzând la o întrebare dacă a fost vreodată nevoit să semneze un ordin 'de lichidare a duşmanilor patriei în străinătate', Putin a spus: 'Trădătorii vor da singuri cu piciorul în găleată - orice au primit în schimb - cei 30 de arginţi pe care i-au primit, se vor îneca cu ei'", a adăugat ea.

Citiți și Alexei Navalnîi ar fi fost ucis cu "tehnica pumnului în inimă", susţine un activist pentru drepturile omului

Navalnîi a murit în închisoare săptămâna trecută, după ce s-a prăbuşit din cauza a ceea ce oficialii închisorii au susţinut că a fost un caz de "sindrom de moarte subită", dar un paramedic anonim care a pretins că lucrează pentru o morgă a declarat pentru publicaţia independentă Novaya Gazeta Europe că a văzut pe corpul fostului lider al opoziţiei ruse vânătăi caracteristice în cazul unei persoane ţinută jos în timp ce avea o criză.

Prigojin, care a murit atunci când avionul său a explodat brusc, ucigându-l pe el şi pe toţi cei aflaţi la bord, şi Navalnîi sunt două dintre cele mai mediatizate exemple de adversari ai lui Putin care au avut parte de morţi subite, dar multe exemple au avut loc de-a lungul "domniei" sale.

Boris Nemţov, un alt mare rival intern, a murit în 2015 chiar înainte de un miting al opoziţiei. Un bărbat înarmat dintr-o maşină care trecea prin zonă l-a împuşcat pe Nemţov de patru ori în timp ce acesta traversa un pod în faţa Kremlinului. Putin a prezentat condoleanţe şi a calificat moartea drept "provocare" înainte de a ordona autorităţilor să investigheze.

Citiți și Cadavrul lui Navalnîi a fost găsit plin de vânătăi la morga din Arctica

Autorităţile au arestat în cele din urmă cinci bărbaţi care au sfârşit prin a fi condamnaţi la 11 şi 20 de ani de închisoare pentru uciderea lui Nemţov, dar guvernul rus a refuzat în mod constant să clasifice moartea lui Nemţov drept un asasinat politic.

Anna Politkovskaia, jurnalistă americană de origine rusă şi activistă pentru drepturile omului, a fost împuşcată în liftul clădirii în care locuia la Moscova în 2006. Ea a criticat în mod regulat Kremlinul, în special în ceea ce priveşte politicile legate de Cecenia. O anchetă privind moartea ei nu a reuşit să stabilească cine a comandat moartea ei, iar anchetatorii au respins implicarea lui Ramzan Kadîrov, susţinut de Moscova, care a preluat în cele din urmă puterea ca şef al Republicii Cecene.

Kadîrov a negat, de asemenea, orice implicare în moartea jurnalistei Natalia Estemirova, care a fost răpită şi ucisă în 2008 în faţa casei sale din Groznîi. Cecenia a reinstaurat regimul federal rusesc în 2009 şi a rămas un aliat ferm al Rusiei, pronunţându-se în favoarea războiului lui Putin împotriva Ucrainei şi furnizând trupe.

Citiți și Cel mai fervent critic al lui Putin, liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, ar fi murit în închisoare

Mai recent, o serie de oameni de afaceri ruşi de nivel înalt au murit într-o serie de accidente bizare după ce s-au pronunţat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv preşedintele gigantului petrolier Lukoil, Ravil Maganov, care a căzut de la fereastra unui spital. Lukoil a declarat că Maganov a murit din cauza unei boli, dar presa rusă şi anchetatorii au stabilit că acesta a căzut de la o fereastră de la etajul şase.

Pavel Antov, cunoscut drept "regele cârnaţilor" din Rusia şi politician local, a căzut, de asemenea, de la o fereastră la sfârşitul anului 2022. Autorităţile l-au găsit mort în faţa Hotelului Sai International din Rayagada, India, după ce îşi sărbătorise a 65-a aniversare cu doar câteva zile înainte. Unul dintre tovarăşii de călătorie ai lui Antov a murit, de asemenea, la hotel.

Citiți și Navalnîi, din închisoare: Statul lui Putin se va prăbuşi. Într-o zi ne vom uita şi el nu va mai fi acolo

Cel puţin alţi opt oligarhi ruşi au murit în circumstanţe ciudate în primul an de la invazie, iar anchetatorii internaţionali au sugerat că morţile ar fi putut fi sinucideri sau asasinate înscenate ca represalii pentru opoziţia lor faţă de invazie sau pentru legăturile cu corupţia din cadrul companiei ruseşti de gaze Gazprom.

Koffler a explicat că morţile, dacă au fost efectuate de serviciile de informaţii, vor fi întotdeauna concepute "în mod deliberat pentru a fi invizibile, astfel încât niciun anchetator să nu poată identifica asasinarea.

"De obicei sunt considerate 'accidente tragice', [ceea ce] face parte, de asemenea, din doctrină", a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii