Cercetator iranian in domeniul nuclear fugit in SUA

(Andrei Popescu / Epoch Times Romania)

Canalele iraniene de televiziune au difuzat un material video despre un savant in fizica nucleara care este dat disparut.

Materialul este cel de-al treilea care prezinta enigma cercetatorului despre care initial s-a afrimat ca a fost rapit de CIA.

Shahram Amiri, un cercetator pentru universitatea iraniana pentru Energie Atomica, a disparut in timpul unui pelerinaj in Arabia Saudita cu un an in urma. Teheranul a acuzat Riyadh-ul ca l-a predat pe Amiri Statelor Unite, acuzatie negata de Arabia Saudita.

La inceputul acestei luni canalele iraniene de televiziune au transmis un video cu o persoana ce semana cu Amiri, si care afirma ca a fost rapit, dus la Statele Unite si torturat.

Cu toate acestea, la scurt timp dupa primul material video, un al doilea film a aparut pe Internet, de asemenea, cu o persoana pretinzand ca este Amiri, care a afirmat ca studiaza in Statele Unite.

"Este ridicol pentru oricine sa sugereze ca aceasta persoana a fost rapita de catre Statele Unite", a declarat marti un oficial american de la Washington. "Daca el este in masura sa produca filme, inseamna ca nu este retinut impotriva vointei sale de catre americani".

In materialul video de marti, persoana descrisa ca Amiri a declarat ca a fugit din SUA din mainile "agentilor" si ca se ascunde. El a respins materialul de pe internet ca fiind "o pura minciuna", si a cerut grupurilor pentru drepturile omului sa-l ajute sa se intoarca in Iran.

"Cu cateva minute in urma am reusit sa scap de agentii americani de securitate in statul Virginia. Sunt acum intr-un loc sigur si inregistrez acest film," a declarat persoana care se prezinta drept Amiri in cel mai recent material video.

"As putea fi arestat din nou de catre agentii de securitate americani in orice minut... Eu nu sunt liber aici si nu am permisiunea de a lua legatura cu familia mea si, daca se intampla ceva cu mine sau daca nu pot reveni in tara, guvernul american este direct responsabil", a adaugat el.

Persoana aparuta in toate filmele arata similar cu fotografiile aparute anterior in presa iraniana cu Amiri, dar informatiile nu au putut fi verificate.

In martie, ABC News a declarat Amiri a fugit in Statele Unite si a ajutat CIA. Un purtator de cuvant al CIA a refuzat sa comenteze cu privire la raportul ABC.

Teheran initial a refuzat sa recunoasca implicarea lui Amiri in programul nuclear al Iranului.

La trei luni dupa disparitia lui Amiri, Iranul recunoaste existenta celui de-a doua uzine de imbogatire a uraniului, sporind tensiunea asupra scopurilor programului atomic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe