Cercetătorii au descoperit un mineral ”complet unic şi deosebit de orice altceva”

Putnisite. Noul mineral descoperit în Australia.
Putnisite. Noul mineral descoperit în Australia. (P. Elliott et al. Mineralogical Magazine)

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Adelaide au descoperit în peninsula Polar Bear, Australia, un mineral ”complet unic, care nu se mai aseamănă cu nimic altceva”, conform Mineralogical Magazine.

Mineralul are un aspect deosebit şi a fost denumit putnisit. Are o culoare violetă şi este compus din cristale cubice, mari de aproximativ 0,5 milimetri.

Este transparent şi are un luciu asemănător cu cel al sticlei, iar prin mijloc este străbătut de o dungă roz. Ceea ce este mai interesant la acest mineral este compoziţia sa elementară; conţine stronţiu, calciu, crom, sulf, carbon, oxigen şi hidrogen un amestec foarte neobişnuit.

Comparativ cu celelalte minerale este relativ moale şi casant, având o duritate de 1 ½ - 2 pe scara Mohs. Momentan, oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă mineralul are vreo utilizare practică.

”Cele mai multe minerale aparţin unei familii sau unui grup de minerale înrudite, iar dacă nu sunt înrudite cu celelalte minerale, ele au de obicei în compoziţie un element sintetic. Dar putnisitul este complet unic şi deosebit de orice altceva„ a declarat autorul studiului, doctorul Elliot.

”Natura este mult mai înţeleaptă când îşi imaginează noi chimicale, decât orice alt cercetător din laborator”, spuse Elliot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură