China adoptă o lege care acordă Partidului Comunist mai mult control asupra guvernului

Xi Jinping
Xi Jinping (Captura video)

Parlamentul chinez a revizuit, luni, o lege pentru a acorda efectiv Partidului Comunist mai mult control executiv asupra guvernului chinez, Consiliul de Stat, după ce a anulat conferinţa de presă postparlamentară a premierului pentru prima dată în ultimele trei decenii, potrivit Reuters.

Legea organică modificată a Consiliului de Stat a fost adoptată cu 2.883 de voturi ale delegaţilor, cu opt voturi împotrivă şi nouă abţineri, în ultima zi a Congresului Naţional al Poporului de la Beijing.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri din ultimii ani care au erodat treptat autoritatea executivă a Consiliului de Stat, condus de premierul chinez Li Qiang, care supraveghează nominal cele 21 de ministere ale guvernului chinez, precum şi guvernele locale.

Experţii juridici spun că modificarea Legii organice a Consiliului de Stat, pentru prima dată din 1982 încoace, continuă tendinţa de a transfera mai multă putere de la stat în mâinile Partidului, lăsând guvernul să implementeze cu fidelitate directivele partidului.

Articolele nou adăugate subliniază faptul că Consiliul de Stat trebuie să "susţină cu hotărâre autoritatea Comitetului Central al Partidului şi conducerea centralizată şi unificată a acestuia" şi să urmeze Gândirea Xi Jinping, numele dat de partid ideologiei semnate de preşedinte, care expune subiecte ce variază de la diplomaţie la cultură.

"Aceasta este o schimbare semnificativă în reorganizarea autorităţii executive în China. Deşi este întotdeauna clar că şeful partidului este cel mai influent personaj din ierarhia generală, diviziunea exactă a muncii în elaborarea politicilor şi, mai ales, în supravegherea executării politicilor, poate fi opacă", a declarat Ryan Mitchell, profesor de drept la Universitatea chineză din Hong Kong.

Vicepreşedintele Comitetului permanent al Congresului Naţional al Poporului, Li Hongzhong, a declarat săptămâna trecută, într-un discurs în faţa parlamentului, că revizuirea este menită să "aprofundeze reforma instituţiilor de partid şi de stat" şi să "implementeze pe deplin Constituţia", care a fost modificată în 2018 pentru a reafirma conducerea Partidului asupra tuturor lucrurilor.

Conferinţa de presă postparlamentară a premierului, care a fost anulată anul acesta, era în mod tradiţional unul dintre cele mai urmărite evenimente din calendarul economic şi politic al Beijingului.

De la preluarea puterii în 2012, Xi Jinping a înfiinţat mai multe noi comitete centrale de partid care supraveghează mai multe ministere ce îi raportează direct. Unele dintre ele chiar invadează politica economică şi financiară, considerată în mod tradiţional ca fiind de competenţa premierului.

Anul trecut, China a dezvăluit o reorganizare guvernamentală radicală care a creat o nouă entitate de partid pentru a supraveghea unele ministere. La scurt timp după aceea, Consiliul de Stat şi-a modificat, de asemenea, regulile de lucru pentru a clarifica faptul că puterea de decizie executivă se află în cadrul Partidului.

De când au fost adoptate noile reguli de lucru, Consiliul de Stat nu mai organizează, de asemenea, reuniuni săptămânale, ci se reuneşte de două sau trei ori pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe