China comunistă loveşte "chirurgical" firmele străine, ca răspuns la "blocada tehnologică" provocată de SUA

Un logo Apple pe un Mall din Beijing
Un logo Apple pe un Mall din Beijing (Ed Jones/AFP/Getty Images)

"Blocada tehnologică" provocată de SUA a înfuriat foarte mult China comunistă, determinând-o să atace "chirurgical" companiile occidentale, în timp ce relaţia dintre cele două naţiuni continuă să se deterioreze, potrivit unui articol din Financial Times, citat de ZeroHedge.

Potrivit sursei citate, în ultimele două luni, oficialii chinezi au lovit firmele americane de apărare Lockheed Martin şi Raytheon cu noi sancţiuni, au efectuat o razie la firma americană Mintz şi au arestat personalul, au reţinut un director de top al grupului japonez Astellas Pharma, au lovit compania Deloitte, cu sediul la Londra, cu o amendă masivă şi au lansat o investigaţie asupra producătorului american de cipuri Micron.

"China nu şi-a abandonat strategia de reţinere pentru a trece la o nouă poziţie de represalii de amploare, dar va selecta chirurgical companii pentru a-şi demonstra frustrarea", a declarat Paul Haenle, fost consilier pe probleme de China al preşedinţilor George W Bush şi Barack Obama.

Decizia de a ataca firmele occidentale este un semn al relaţiilor tensionate şi un semnal de alarmă pentru firmele occidentale cu amprente mari în China.

Potrivit a două persoane de la grupuri străine de consultanţă în domeniul riscurilor, incidentele de la Mintz şi Astellas au dus la o revizuire urgentă a siguranţei angajaţilor în China.

"Acesta a fost un semnal de alarmă pentru industrie. Este greu pentru cei implicaţi - nivelurile de paranoia aale Chinei sunt atât de ridicate - dar afectează şi firmele de servicii 'blue-chip' şi entităţi precum Bain, McKinsey şi Boston Consulting Group", a declarat una dintre persoane.

Problema pe care o ridică faptul că Beijingul încurajează un mediu ostil companiilor străine ce operează pe teritoriul său este că va submina eforturile de repornire a celei de-a doua economii ca mărime din lume.

În ciuda furiei Beijingului, planificatorii economici ai lui Xi se feresc să submineze eforturile de a folosi investitori străini pentru a ajuta la repornirea economiei chineze după pandemie. Acest lucru înseamnă că se aşteaptă ca Beijingul să se abţină de la acţiuni împotriva companiilor şi industriilor considerate esenţiale pentru redresarea economică.

"China se confruntă cu o mulţime de provocări în acest an, în special pe partea economică. Ultimul lucru de care are nevoie este să fie trasă într-o relaţie şi mai ostilă cu SUA", a declarat Dexter Roberts, membru senior la Atlantic Council, un think-tank din Washington.

Întrucât nu există o soluţie imediată la deteriorarea relaţiilor sino-americane, contramăsurile Beijingului s-ar putea extinde, având în vedere competiţia tehnologică şi militară continuă dintre cele două naţiuni.

În urma amenzii record de 31 de milioane de dolari aplicată de Ministerul de Finanţe firmei Deloitte pentru deficienţe de audit, experţii au declarat că se aşteaptă ca presiunea să crească asupra celor patru mari firme de contabilitate.

Cheng Lin, profesor de contabilitate la China Europe International Business School din Shanghai, a declarat că, deşi calitatea auditului a fost de mult timp problematică la firmele străine şi locale, "principalii factori determinanţi" au fost preocupările Beijingului cu privire la datele şi securitatea naţională.

De asemenea, sectorul construcţiilor auto este pregătit pentru rezultatul unei revizuiri a Ministerului Comerţului din 2022 privind restricţiile la exportul de tehnologie, inclusiv posibile controale asupra unor materiale din pământuri rare şi a tehnologiei LiDAR utilizate în cartografierea pentru maşinile fără şofer.

Tu Le, fondator al Sino Auto Insights, o companie de consultanţă din Beijing, a declarat că orice decizie a Chinei de a "folosi drept armă dominaţia în mineritul şi rafinarea" materialelor utilizate de industria vehiculelor electrice ar crea "nelinişte imediată guvernelor american, japonez, coreean şi celor europene".

Restricţiile ar putea fi, de asemenea, folosite ca pârghie pentru a negocia o relaxare a controalelor asupra semiconductorilor, a declarat Arthur Kroeber, şeful departamentului de cercetare de la Gavekal Dragonomics, o companie de consultanţă din Beijing.

Soo Kim, fost analist CIA şi expert în Asia, se aşteaptă ca măsurile de retorsiune ale Beijingului să se extindă, deoarece nu pare să existe o soluţie pe termen scurt pentru relaţiile dintre SUA şi China.

"Cu atât de multe elemente în competiţia dintre SUA şi China, Beijingul are multe pârghii pe care le poate acţiona", a spus ea, "inclusiv exercitarea de presiuni asupra aliaţilor şi partenerilor SUA ale căror economii depind de comerţul cu China".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe