China intră în "era izolării" - Anulează o conferinţă de presă anuală a premierului, devenită tradiţie de 30 de ani

Premierul chinez Li Qiang
Premierul chinez Li Qiang (Youtube - captură ecran)

Premierul chinez Li Qiang nu va susţine o conferinţă de presă după încheierea reuniunii parlamentare anuale din acest an, a declarat luni un oficial, punând capăt unei tradiţii de trei decenii, informează Reuters.

Mai mult decât atât, cu excepţia unor circumstanţe speciale, nu vor mai avea loc astfel de conferinţe de presă ale lui Li după fiecare reuniune anuală pentru restul mandatului parlamentului chinez care se va încheia în 2027, a adăugat purtătorul de cuvânt al Congresului Naţional al Poporului (CNP), Lou Qinjian.

Începând din 1993, premierii chinezi s-au întâlnit cu presa după adunarea anuală a CNP, răspunzând la întrebări ample din partea jurnaliştilor chinezi şi străini în cadrul unor conferinţe de presă transmise în direct la nivel mondial.

De-a lungul anilor 1990 şi 2000, când China şi-a deschis economia către restul lumii, a căutat în mod activ să îşi elucideze politica şi orientările în încercarea de a atrage investiţii străine şi de a stimula comerţul.

Observatorii politici afirmă că decizia surprinzătoare de a nu mai organiza astfel de conferinţe de presă este un semn al diminuării autorităţii premierului, cu Xi Jinping în calitate de preşedinte al Chinei, şi un indiciu în plus că a doua cea mai mare economie a lumii s-ar putea îndrepta spre "o eră a izolării".

"China [...] se îndreaptă acum spre o eră a izolării, după cum arată anularea conferinţei de presă a premierului", a declarat Chen Daoyin, comentator politic independent care a predat anterior la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din Shanghai.

Decizia de a anula conferinţa de presă a premierului a fost luată deoarece vor avea loc mai multe informări privind diplomaţia, economia şi mijloacele de trai ale poporului de către miniştrii guvernului în timpul reuniunii parlamentare de o săptămână, a declarat Lou.

Sesiunea anuală a premierului de întâlnire cu presa obişnuia să fie punctul culminant al reuniunii parlamentare, deoarece, în calitate de şef al Consiliului de Stat şi principală persoană însărcinată cu conducerea economiei, răspunsurile sale la întrebările reporterilor privind economia erau considerate mai competente şi cu o perspectivă mai amplă decât cele ale miniştrilor cabinetului.

La încheierea parlamentului anual de anul trecut, Li a încercat să liniştească sectorul privat al ţării în prima sa conferinţă de presă în calitate de premier.

În timp ce premierii urmează, în general, linia Partidului Comunist în răspunsurile lor, unii au folosit în trecut conferinţa de presă pentru a exprima puncte de vedere care au avut un ton diferit.

Predecesorul lui Li Qiang, Li Keqiang, a declarat în 2020 că 600 de milioane de persoane câştigau mai puţin de 140 de dolari pe lună, o dezvăluire care contrasta puternic cu imaginea roz pe care o zugrăvea partidul despre faptul că a eradicat sărăcia rurală.

Wen-Ti Sung, politolog la Universitatea Naţională din Australia, a declarat că eliminarea conferinţei de presă a premierului reprezintă efortul Beijingului de a controla şi mai mult naraţiunea despre starea ţării.

Acest lucru nu înseamnă că Xi nu are încredere în Li Qiang, actualul premier, a menţionat Sung.

"Acest lucru este în concordanţă cu relaţiile lor, Xi jucând rolul de arhitect politic, iar Li, rolul de executant fidel al politicii lui Xi. A te îndepărta de bunăvoie de lumina reflectoarelor este un act de loialitate", susţine Sung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe