China, pe butoiul cu pulbere: Cel mai mare număr de proteste împotriva guvernului comunist din ultimii 7 ani

Proteste în Wuhan, 15 februarie 2023
Proteste în Wuhan, 15 februarie 2023 (Epoch Times)

Muncitorii chinezi au organizat de două ori mai multe proteste pentru a-şi apăra drepturile în 2023, comparativ cu anul precedent, potrivit unui grup pentru drepturile omului cu sediul în Hong Kong. Observatorii chinezi spun că astfel de demonstraţii de amploare ar putea duce la căderea Partidului Comunist Chinez (PCC).

China Labor Bulletin (CLB), o organizaţie non-profit din Hong Kong care "sprijină şi se implică activ în mişcarea emergentă a muncitorilor din China", a raportat un total de 1.779 de proteste la 31 decembrie, pe fondul disponibilizărilor masive, al salariilor reduse şi al închiderii de întreprinderi în ţară.

Apariţia protestelor pe scară largă ale muncitorilor chinezi este "un rezultat inevitabil al crizei economice din China", a declarat Lai Jianping, fost avocat chinez şi comentator de actualitate stabilit în Canada, într-un interviu recent acordat ediţiei în limba chineză a publicaţiei The Epoch Times.

Lai Jianping este de părare că protestele ar putea duce la dispariţia regimului comunist din China.

Proteste muncitoreşti la nivel naţional în 2023

Economia Chinei a rămas lentă în 2023, în pofida unei relaxări bruşte a măsurilor draconice de tip zero-COVID din decembrie 2022.

Comenzile reduse din partea cumpărătorilor internaţionali şi condiţiile economice precare din ţară au determinat fabricile să concedieze muncitori, să se relocheze pentru a minimiza costurile sau pur şi simplu să îşi închidă porţile definitiv, potrivit CLB.

Raportul CLB arată că protestele au fost legate în principal de industriile orientate spre export - cum ar fi cele de electronice, îmbrăcăminte şi confecţii, jucării şi automobile - iar muncitorii au protestat în legătură cu salariile, concedierile şi relocalizările şi au cerut compensaţii.

Protestele au izbucnit în toată China, inclusiv în cele patru regiuni aflate sub administraţia directă a Partidului Comunist.

Provincia Guangdong, un important centru de producţie, a înregistrat anul trecut 510 proteste de diferite dimensiuni, cel mai mare număr din ţară, potrivit raportului CLB.

Al doilea cel mai mare număr de proteste (108) ar fi fost înregistrat în provincia Shandong din estul Chinei, urmată de provincia Henan din centru şi de provincia Shanxi din nord (100 de proteste înregistrate în fiecare dintre ele).

Dintre cele patru municipalităţi, Beijing, capitala Chinei, ar fi înregistrat anul trecut 33 de proteste, în timp ce Shanghai a înregistrat 47 de proteste, Chongqing a înregistrat 35, iar Tianjin a înregistrat 25.

La 7 ianuarie anul trecut, un protest de amploare a izbucnit în Chongqing după ce mii de muncitori au fost concediaţi brusc de Zybio, Inc. producător de kituri de testare COVID-19, unul dintre primele proteste din prima lună a anului care a fost înregistrat în raportul CLB. Autorităţile locale au trimis poliţia antirevoltă pentru a reprima protestul.

Alte proteste

Potrivit Nikkei Asia, în ţară au fost înregistrate 1.777 de manifestaţii legate de sectorul imobiliar între iunie 2022 şi octombrie 2023. Două treimi dintre aceşti demonstranţi au fost cumpărători şi proprietari de locuinţe care au protestat faţă de "întârzieri ale proiectelor, încălcări ale contractelor, presupuse fraude şi manopere de proastă calitate", se arată în raport. Cei mai mulţi dintre protestatarii rămaşi erau muncitori în construcţii care cereau salarii neplătite.

La 21 iulie 2023, mii de părinţi s-au adunat la diverse agenţii guvernamentale din oraşul Xi'an, provincia Shaanxi, pentru a protesta împotriva unei politici guvernamentale care limita accesul elevilor la oportunităţile de educaţie la liceu şi la facultate.

Din cauza antecedentelor autorităţilor chineze în ceea ce priveşte disimularea informaţiilor, este dificil de evaluat adevărata amploare a acestor proteste.

Dacă oamenilor nu le este frică să moară, nu are niciun rost să-i ameninţi cu moartea - proverb chinez

"Trebuie să lupte pentru supravieţuire"

Lai a declarat că recentele campanii de apărare a drepturilor din China implică "un număr mai mare" de participanţi şi că evenimentele sunt "mai intense ca niciodată".

El a adăugat că mulţi oameni se confruntă în prezent cu sărăcia extremă, neavând resursele financiare necesare pentru a-şi întreţine familiile, a plăti educaţia copiilor, a acoperi cheltuielile medicale şi a rambursa creditele ipotecare.

"Aceste persoane nu pot decât să se ridice pentru a-şi apăra drepturile legitime, pentru a cere plata salariilor restante şi pentru a solicita oportunităţi de angajare", a spus Lai.

În plus, prin revenirea la epoca revoluţionară a lui Mao Zedong, liderul chinez Xi Jinping "a descurajat investitorii străini şi antreprenorii privaţi chinezi să se angajeze în China".

Li Yuanhua, un fost cercetător al istoriei chineze care locuieşte acum în Australia, consideră că protestele generalizate ale muncitorilor provin în primul rând din "dorinţa lor de a supravieţui".

"Clasa privilegiată din cadrul Partidului Comunist Chinez a jefuit bunurile sociale, în timp ce muncitorii chinezi de la baza societăţii au fost împinşi la limită. Incapabili să îşi asigure nevoile de bază şi supravieţuirea, sunt nevoiţi să ia atitudine", a declarat Li pentru The Epoch Times într-un interviu recent.

Sistemul de asistenţă socială din China este în pragul colapsului şi nu poate oferi niciun sprijin clasei muncitoare sărace, a spus el, adăugând că "trebuie să lupte pentru supravieţuirea lor".

Protestele în masă ar putea pune capăt guvernării Partidului Comunist

Partidul Comunist Chinez a adoptat o abordare dură în suprimarea disidenţilor şi protestatarilor pentru a-şi menţine regimul autoritar.

Cu toate acestea, atunci când oamenii se luptă pentru supravieţuire, ei nu se mai tem de suprimarea Partidului Comunist, a spus Li, adăugând că de tocmai de acest lucru se teme regimul.

"Acest tip de rezistenţă din partea oamenilor este autentică, iar ei nu se tem de suprimarea violentă a Partidului Comunist Chinez. Pentru ei, rezistenţa poate duce la moarte, dar fără rezistenţă, moartea este inevitabilă. Aşa că de ce nu ar rezista?!".

Potrivit lui Lai, Partidul nu poate înăbuşi eficient toate campaniile de protest la nivel naţional.

"Partidul Comunist Chinez se confruntă cu provocări de amploare, cu valuri după valuri de şomaj şi concedieri care afectează diverse industrii şi sectoare. Protestele şi incidentele de apărare a drepturilor apar în mod continuu, tulburările izbucnind peste tot în ţară. [...] Pot prevedea că PCC nu are cum să le gestioneze.

Într-o oarecare măsură, această situaţie reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa guvernării regimului comunist. După cum spune un vechi proverb chinezesc: Dacă oamenilor nu le este frică să moară, nu are niciun rost să-i ameninţi cu moartea", a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe