China sancţionează 2 companii americane din domeniul apărării şi spune că acestea susţin vânzările de arme către Taiwan

Drona americană US MQ-9 Reaper.
Drona americană US MQ-9 Reaper. (Captură Foto)

China a anunţat joi sancţiuni împotriva a două companii americane din domeniul apărării pentru ceea ce a numit sprijinul lor pentru vânzările de arme către Taiwan, democraţia insulară autonomă pe care Beijingul o revendică drept propriul său teritoriu, pe care trebuie să îl recupereze prin forţă dacă este necesar, potrivit AP.

Anunţul îngheaţă activele General Atomics Aeronautical Systems şi General Dynamics Land Systems deţinute în China. De asemenea, interzice conducerii companiilor să intre în ţară.

Documentele arată că General Dynamics operează şase operaţiuni Gulfstream şi servicii de aviaţie cu reacţie în China, care rămâne puternic dependentă de tehnologia aerospaţială străină, chiar dacă încearcă să îşi construiască propria prezenţă în domeniu.

De asemenea, compania contribuie la fabricarea tancului Abrams, achiziţionat de Taiwan pentru a înlocui armamentul învechit, menit să descurajeze sau să reziste unei invazii din partea Chinei.

General Atomics produce dronele Predator şi Reaper folosite de armata americană. Autorităţile chineze nu au intrat în detalii cu privire la presupusa implicare a companiei în furnizarea de arme către Taiwan.

Beijingul ameninţă de mult timp cu astfel de sancţiuni, dar le-a emis rareori, în condiţiile în care economia sa se clatină din cauza pandemiei COVID-19, a şomajului ridicat şi a unui declin puternic al investiţiilor străine.

"Continuarea vânzărilor de arme din SUA către regiunea chineză Taiwan încalcă grav principiul 'o singură Chină' şi prevederile celor trei comunicate comune China-SUA, interferează în afacerile interne ale Chinei şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei", a afirmat Ministerul chinez de Externe într-o declaraţie.

Acesta insistă asupra faptului că partea continentală şi insula pe care forţele naţionaliste ale lui Chiang Kai-shek au fugit în mijlocul războiului civil din 1949 rămân parte a unei singure naţiuni chineze.

Sancţiunile au fost aplicate în conformitate cu Legea Republicii Populare Chineze privind contracararea sancţiunilor străine, adoptată recent de Beijing, care vizează să riposteze la restricţiile financiare şi de călătorie impuse de SUA oficialilor chinezi acuzaţi de încălcarea drepturilor omului în China continentală şi în Hong Kong.

Entităţile deţinute integral de General Dynamics sunt înregistrate în Hong Kong, oraşul semiautonom din sudul Chinei asupra căruia Beijingul şi-a sporit în mod constant controlul politic şi economic până în punctul în care nu se confruntă cu nicio opoziţie vocală şi şi-a văzut criticii reduşi la tăcere, întemniţaţi sau forţaţi să plece în exil.

Cele două companii nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

China a ameninţat cu acţiuni împotriva companiilor străine şi a guvernelor care ajută apărarea Taiwanului şi prezenţa militară americană în regiune, ceea ce a dus la boicoturi comerciale şi impasuri diplomatice.

China a interzis accesul pe piaţa chineză firmelor americane Lockheed Martin Corp. şi Raytheon Missiles & Defense, ca represalii pentru utilizarea unuia dintre avioanele lor şi a unei rachete pentru a doborî un balon suspect de spionaj care a survolat anul trecut zona continentală a Statelor Unite. Baloane similare au fost descoperite frecvent plutind deasupra Taiwanului şi în Oceanul Pacific.

În ciuda lipsei legăturilor diplomatice oficiale - o concesie pe care Washingtonul a făcut-o Beijingului atunci când au stabilit relaţii în 1979 - SUA rămâne cea mai importantă sursă de sprijin diplomatic şi furnizor de echipamente militare pentru Taiwan, de la avioane de vânătoare la sisteme de apărare aeriană.

De asemenea, Taiwanul a investit masiv în propria sa industrie de apărare, producând rachete şi submarine sofisticate.

Miercuri şi joi, China a avut 14 avioane de război şi şase nave de marină care au operat în jurul Taiwanului, şase dintre avioane intrând în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului - o tactică pentru a testa apărarea Taiwanului, pentru a-i epuiza capacităţile şi pentru a intimida populaţia.

Până în prezent, aceasta a avut un efect redus, marea majoritate a celor 23 de milioane de locuitori ai insulei opunându-se unificării politice cu China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe