China semnează un acord de 15 miliarde USD pentru construirea de reactoare în Argentina

O companie deţinută de statul chinez a semnat un contract în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari pentru a finanţa şi construi două centrale nucleare în Argentina.
(Captură Foto)

Conform acordului, China National Nuclear Corp (CNNC) va colabora cu Nucleoelectrica, o companie argentiniană de stat, pentru a construi reactoarele nucleare numărul 4 şi 5 ale Argentinei, a raportat AFP.

O declaraţie postată luni pe website-ul CNNC a susţinut că acordul a fost încheiat în weekend în timpul summitului G20 din Turcia.

Pe baza estimărilor făcute de guvernul argentinian, proiectul va necesita o finanţare de 15 miliarde de dolari. Cifra a fost anunţată de ministrul argentinian al Economiei Axel Kicillof într-o declaraţie publicată de Ministerul argentinian al Planificării.

Declaraţia a adăugat că firma chineză va acoperi o parte din banii necesari pentru aceste proiecte prin investiţii şi împrumuturi bancare la rate preferenţiale.

Unul dintre reactoare va folosi tehnologia canadiană cu apă grea, cunoscută şi sub numele de CANDU. Cea de-a doua centrală va utiliza un reactor de producţie chineză numit Hualong-1, a declarat CNNC.

În anii recenţi, companiile chineze de stat au depus mari eforturi pentru a promova tehnologia nucleară dezvoltată pe plan local şi pentru a încheia acorduri energetice cu toate ţările din lume.

Luna trecută, compania chineză General Nuclear Corporation a promis că va achiziţiona o treime din acţiunile centralei atomoelectrice din Hinkley Point în Marea Britanie, construită de grupul francez EDF, conform Mediafax.ro. Mai mult, CGN va deţine o participaţie de două-treimi în centrala nucleară Bradwell, situată în apropierea Londrei, unde va fi instalat un reactor chinez, şi o cincime din acţiunile centralei de la Sizewell, echipată de grupul Areva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe