Cioloş vrea să blocheze amnistia şi graţierea: Curtea de Apel poate suspenda orice act administrativ întocmit în Guvern

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş încearcă să blocheze ordonanţa de urgenţă pe amnistie şi graţiere, care ar putea fi adoptată în curând de Guvernul Dăncilă.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că România 100 şi PLUS depun la Curtea de Apel o cerere de suspendare a actelor administrative care pot să ducă la modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală pentru a introduce ideea de amnistie şi graţiere.

"Considerăm că o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere poate să fie foarte nocivă statului de drept din România, riscă să afecteze nişte valori de etică şi de morală în România pentru că o astfel de OUG ar însemna să ierţi oameni care au greşit şi care ar trebui să îşi ispăşească o pedepasă, dar mai ales riscă să scape de justiţie oameni inclusiv din mediul politic, oameni cu responsabilităţi la vârf în stat şi oameni care au căpătat puterea şi au pus mâna pe putere şi pe care o folosesc pentru a scăpa de justiţie, în loc să o folosească pentru binele cetăţenilor. Deci pentru a evita o astfel de OUG pentru amnistie şi graţiere, considerăm că dincolo de ceea ce poate face Parlamentul, preşedintele, există şi această posibilitate şi anume Curtea de Apel să suspende orice act administrativ care ar putea să fie întocmit în interiorul Guvernului, în Ministerul de Justiţie şi în alte Ministere, acte administrative pregătitoare unei OUG", a declarat Cioloş.

Fostul premier a subliniat că, odată suspendate astfel de acte administrative, Guvernul nu mai poate adopta în mod normal o astfel de OUG.

"De ce Curtea de Apel considerăm că are baza legală să facă acest lucru, să ia această decizie? Pentru că legea prevede că atâta vreme cât în Parlament există deja proiecte de legi de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, Guvernul nu ar trebui să mai aibă dreptul să emită OUG pentru modificarea acelor legi care deja sunt în proces de modfificare în Parlament. Şi atunci considerăm că dacă Curtea de Apel Bucureşti ajunge la această concluzie pe baza argumentelor pe care le-am prezentat, ar putea să ia această decizie – cu cât mai repede cu atât mai bine, să suspende aceste acte administrative din Guvern şi deci să împiedicăm în feul acesta o OUG de amnistie şi graţiere care să treacă dincolo de ceea ce Parlamentul ar trebui să decidă în acest caz", a punctat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne