Cîrstoiu răspunde atacurilor împotriva sa: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"

Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coalitiei PSD -PNL pentru primaria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coalitiei PSD -PNL pentru primaria Capitalei (Epoch Times Romania)

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru Primăria Capitalei, a răspuns miercuri seara, la B1 TV, la acuzaţiile de incompatibilitate cu care s-a confruntat în ultimele zile şi la atacurile lansate de adversarii direcţi la alegerile locale, diverşi politicieni şi ziarişti.

“Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup. Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate. La modul real, nu sunt în stare de incompatibilitate”, a precizat Cîrstoiu, citat de Observator News, adăugând că discuţiile din spaţiul public referitoare la incompatibilitatea sa sunt “nişte poveşti, nu mizerii”.

Întrebat despre cele patru sesizări la ANI care-l vizează, Cîrstoiu a spus: “Foarte bine, până la urmă democraţia asta înseamnă, un pluralism de idei. Eu nu am avut nicio relaţie contractuală, remunerată sau neremunerată, cu o clinică privată”.

În ceea ce priveşte scenariul retragerii sale din cursa pentru Primăria Capitalei, vehiculat în spaţiul public, medicul a declarat:

“Este o alianţă care vrea să dea oraşului stabilitate. Eu sunt candidatul alianţei PSD-PNL. Simt susţinerea liderilor alianţei. Nu îmi pun problema să mă retrag”.

Totodată, întrebat dacă i s-a cerut să se retragă, Cîrstoiu a negat şi a afirmat că “nu a fost această discuţie”.

“Nu a existat. Eu am plecat de la Guvern cu decizia coaliţiei ca rămând în continuare candidatul coaliţiei”, a continuat el.

Cu toate acestea, surse politice au declarat, pentru Digi24, că liderii Coaliţiei aşteaptă ca medicul Cîrstoiu să se retragă singur din campania pentru alegerile din Bucureşti, înainte de ziua de luni, când, aşa cum au susţinut la întrebările puse de presă, ar trebui să i se depună oficial candidatura. Potrivit surselor citate, luni, în şedinţa coaliţiei PSD-PNL, cei care au avansat varianta înlocuirii lui Cîrstoiu au fost liderii PSD.

Reamintim că, luni, Cîrstoiu a declarat că, după ce va mai strânge informaţii, va ţine o conferinţă de presă pe tema incompatibilităţii sale pentru a adresa acuzaţiile care i se aduc privind serviciile prestate la clinica Anemona.

Cîrstoiu s-a apărat, în 2020, de acuzaţia de incompatibilitate, susţinând către Corpul de Control al Guvernului că la clinica Anemona face numai “formare profesională de medici specialişti şi rezidenţi”. Totuşi, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educaţie medicală continuă, după cum arată şi un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România pentru HotNews.ro.

Atât Corpul de Control al Guvernului, în 2020, cât şi o investigaţie jurnalistică a HotNews.ro, în 2024, au descoperit că medicul Cîrstoiu lucrează şi ca manager la SUUB şi ca medic la clinica privată a familiei sale. El s-a apărat spunând că ce face este formarea profesională de medici şi rezidenţi.

Potrivit sursei citate, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof. dr. Cătălin Cârstoiu în relaţia dintre poziţiile sale de la spitalul de stat (SUUB) şi clinica familiei (Anemona). Cîrstoiu a negat că are vreo funcţie sau că încasează vreun ban pentru ce face la Anemona.

În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susţinut în scris că, la Anemona, face “formare profesională de medici şi rezidenţi”. Corpul de control nu a investigat mai departe în ce constă această activitate.

“Funcţia de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical desfăşurate în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”, prevede Legea Sănătăţii din 2006.

Mai exact, continuă site-ul citat, din punct de vedere legal, Cîrstoiu nu putea oferi servicii medicale decât la Spitalul Universitar unde era şi manager. Însă activitate didactică putea avea şi în altă parte, de pildă la UMF. Atunci când invocă faptul că la Anemona făcea “formarea profesională de specialişti şi rezidenţi”, Cîrstoiu apelează la această excepţie din lege. Din datele şi din răspunsurile oficiale însă, clinica privată nu se ocupă cu formarea sau educaţia medicilor.

Totodată, clinica Anemona nu este furnizor de educaţie medicală continuă, potrivit unui răspuns al Colegiului Medicilor din România (CMR) către HotNews.ro. Colegiul Medicilor este instituţia care acreditează furnizorii de educaţie medicală continuă, cei care organizează cursuri, conferinţe etc. pentru specialişti. Furnizorii sunt, de regulă, societăţi şi asociaţii profesionale sau spitale cu integrare clinică (de exemplu, spitale universitare).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne