Ciudăţenii ale administraţiei americane: Hagel - Obama a încălcat legea eliberând seniori talibani

Barack Obama.
Barack Obama. (Sergey Guneev / Host Photo Agency via Getty Images)

Secretarul Departamentului Apărării, Chuck Hagel, a recunoscut că administraţia Obama a decis să încalce legea Statelor Unite, eliberând cinci lideri talibani de vârf fără să se consulte cu Congresul.

Hagel a recunoscut miercuri, în faţa legiuitorilor din Comisia pentru Servicii Armate a Congresului, că administraţia Obama a semnat unilateral un acord pentru eliberarea a cinci lideri talibani din închisoarea Guantanamo Bay, fără să notifice Congresul, aşa cum cere legea.

Înţelegerea a fost semnată ”fără să ofere notificarea de 30 de zile către Congres”, aşa cum cere legea, a declarat Hagel.

Decizia Casei Albe de a încălca legea a determinat Comitetul pentru Servicii Armate să lanseze o investigaţie completă în această privinţă, au dezvăluit, miercuri, parlamentarii americani. Când a fost întrebat direct de către Republicat Jeff Miller dacă administraţia Obama a respectat legea aşa cum este scrisă, Hagel a răspuns: ”Nu”. ”Credem că... preşedintele are autoritatea constituţională să facă asta. Avea autoritatea să ia decizia, aşa că a făcut-o”.

În timpul unei audiere desfăşurată cu uşile închise, ce a avut loc marţi, s-a dezvăluit că nici comandanţii seniori din Afganistan ai Statelor Unite – generalii Joseph Dunford şi Lloyd Austin – nu au fost informaţi în avans cu privire la eliberarea celor cinci lideri talibani de administraţia Obama, conform senatorului Jim Inhofe.

Hagel a apărat viguros decizia Casei Albe, susţinând că, ”sub aceste circumstanţe excepţionale, echipa de securitate naţională a Casei Albe şi preşedintele Statelor Unite au convenit să acţioneze rapid”.

Mai mult, Hagel a dezvăluit că înţelegerea de a elibera liderii talibani în schimbul sergentului Bowe Bergdahl a fost semnat în urmă cu o lună, provocând şi mai multe suspiciuni cu privire la acţiunile administraţiei Obama.

”Ştiu că încrederea a fost distrusă”, a declarat Hagel.

Am demarat o ”investigaţie completă cu privire la decizia administraţiei, negocierile sale cu teroriştii fără precedent, implicaţiile asupra securităţii naţionale ale eliberării acestor indivizi din custodia Statelor Unite, şi încălcarea legii de securitate naţională”, a declarat republicanul Howard McKeon, şeful comitetului de servicii armate.

”Explicaţiile primite din partea oficialilor de la Casă Albă la audierea în faţa Comitetului, desfăşurată la începutul săptămâni, s-au dovedit înşelătoare şi de cele mai multe ori false”, precizat McKeon.

Acordul dintre Casa Albă şi liderii talibanilor a fost negociată prin intermediul Qatarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe