Coaliţia PSD-ALDE îşi desăvârşeşte planurile în justiţie: Codurile penale, adoptate cu ajutorul UDMR şi al minorităţilor

Florin Iordache (Deputat PSD);
Florin Iordache (Deputat PSD); (Florin Chirilă/Epoch Times)

UPDATE. Codurile Penale au fost adoptate de Parlament în forma dorită de Comisia Iordache.

PSD şi ALDE au reuşit să treacă cele două proiecte cu voturile a 13 deputaţi de la UDMR, 7 de la minorităţi, 3 neafiliaţi şi un deputat PMP, Corneliu Bichineţ.

"Oamenii" lui Victor Ponta au lipsit în mare parte la vot, iar cei care au fost prezenţi au votat cot la cot cu PSD. De la liberali a lipsit, de asemenea, un număr considerabil - 23 de deputaţi.

Doar la USR prezenţa a fost sută la sută, 27 de deputaţi. De la PSD şi ALDE a lipsit câte un deputat de la fiecare.

Merită menţionat că atât Eugen Nicolicea, propunerea iniţială a PSD pentru Ministerul Justiţiei, cât şi Ana Birchall, propusă ulterior interimar pentru această funcţie, au votat în favoarea controversatelor modificări.

Vezi aici cum au votat parlamentarii prezenţi.

* * *

UPDATE. Luând cuvântul în plenul Camerei, lidera deputaţilor PNL Raluca Turcan a făcut apel către colegii din UDMR, minorităţi etc., să nu voteze Codul penal, arătând că acesta aduce modificări care nu sunt pentru cetăţeni ci în folosul infractorilor.

Cât despre deputaţii PSD, Turcan a susţinut că aceştia sunt şantajaţi să îşi dea votul.

“Ce propune Codul penal pe care dvs. trebuie azi să îl votaţi (...) Reducerea termenelor de prescripţie, ceea ce înseamnă că mulţi infractori vor scăpa. (...) Emiterea, aprobarea şi adoptarea de acte normative sunt exceptate de la favorizarea infractorilor, cu alte cuvinte ordonanţe de urgenţă cu dedicaţie directă pentru infractori (...). Infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă au fost dezincriminate parţial (...). Dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu, înjumătăţite pedepsele de delapidare şi abuz în servciu. (...) Se dă liber la fapte de corupţie.

Niciuna dintre aceste modificări nu are legătură cu oamenii cinstiţi din această ţară, cu problemele reale pe care le au, de infrastructură, şcoli, educaţie, spitale, până la politică externă. Modificările nu au legătură cu deciziile CCR, invocarea deciziilor Curţii fiind doar un pretext pentru favorizarea infractorilor printr-o lege...

Azi transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia şi partenerilor noştri internaţionali, le spuneţi că nu vă pasă şi că faceţi doar ce doriţi, doar în interesul celor ce au capturat inclusiv decizia politică în partidele dvs. Prin aceste modificări spuneţi că legea e auxiliară, că infractorii au liber la fapte de corupţie. E nevoie de 165 de voturi, dacă veţi obţine aceste voturi vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România înapoi cu foarte mulţi ani de zile..“

* * *

Stelian Ion - deputat USR

“De la OUG 13 şi până acum s-au făcut foarte multe încercări de modificare a legislaţiei penale, toate în favoarea infractorilor.

Ar trebui să spunem foarte clar că puterea actuală PSD-ALDE induce în eroare votanţii, minte pur şi simplu când spune că aceste modificări sunt cerute de CCR şi de directivele UE.

Nimic mai fals, majoritatea articolelor de modificare a CP şi CPP nu sunt cerute nici de CCR nici de directivele europene, sunt introduse de către dvs. pentru a va favoriza şeful de partid, sau şefii de partid, că nu doar Dragnea e favorizat ci şi Tăriceanu.

Şi mult alţi infractori, vinovaţi de infracţiuni grave, violenţă, trafic de droguri, viol, tâlhărie, toate nenorocirile din Codul penal sunt vizate de aceste modificări iar infractorii aceştia sunt avantajaţi cu toţii.

Comisia Europeană ne-a solicitat în cadrul MCV să nu dăm curs acestor modificări şi să reluăm procedura parlmentară, Comsia de la Veneţia a dat şi ea aviz negativ pe multe dintre aceste propuneri.

De la PSD-ALDE nu mai aşteptăm nicio schimbare de vot, avem însă o solicitare către colegii noştri din UDMR (...) ei ştiu despre ce e vorba, ştiu că sunt în favoarea infractorilor, vă rugăm să nu fiţi complici şi să nu votaţi aceste modificări aşa cum aţi făcut în mod corect şi anul trecut.

Le solicit şi colegilor de la minorităţile naţionale, celor care reprezintă comunităţile evreieşti, turco-tătare, celor care reprezintă minoritatea bulgară, a macedonenilor, a slovacilor, vă rugăm să nu votaţi acest proiect de lege căci favorizează infractorii şi constituie un atac la adresa statului de drept şi credem că nu v-au votat comunităţile dvs etnice pentru a susţine infractorii.

CPP conţine foarte multe articole care îl opresc pe procuror să îşi facă meseria, martorul ameninţat va fi mai greu de protejat, întreaga anchetă e pusă la îndemână suspectului, se dă posibiltatea de subminare a anchetelor penale, nu fiţi părtaşi...“

* * *

Liberalul Ioan Cupşa a criticat puternic modificarea condiţiilor pentru liberarea condiţionată propusă de PSD în amendamentele la Codul Penal, arătând că noile prevederi, coroborate cu recursul compensatoriu, vor scoate nefiresc de repede de după gratii infractori.

“Se reduc fracţiile din pedeapsa care se consideră că trebuie să fie executate pentru a fi eliberaţi condiţionat (...) în anumite condiţii unii (condamnaţi n.r.) putând fi eliberaţi chiar şi după ce au executat 1/4 din pedeapsă.

Nu aţi ţinut cont că prin legea recursului compensatoriu s-au hotărât circumstanţe excepţionale. Aveţi grijă, din nou, doar de cei condamnaţi! În condiţiile actuale, aplicând amendamentul dvs corelat cu recursul compensatoriu vor fi eliberaţi din penitenciar cei închişi pentru 6 ani, dacă vor presta şi muncă în condiţii necorespunzătoare, vor putea fi eliberaţi după 2 ani...Vă rog să votaţi eliminarea acestui amendament.“

Propunerea de eliminarea a amendamentului a fost însă respinsă de PSD-ALDE.

* * *

Parlamentul va dezbate şi vota, marţi, modificările propuse de PSD-ALDE-UMDR la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, după ce Comisia Iordache a dat undă verde celor două controversate acte normative.

Discuţiile din Comisia Iordache pe cele două proiecte de lege care ar veni cu prevederi ce ar urma să închidă multe dosare - inclusiv pe cel al liderului PSD Liviu Dragnea - au fost tensionate, PSD transmiţând, prin Florin Iordache, un mesaj clar Opoziţiei: "Cu sau fără voturile dumneavoastră vom modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală".

Opoziţia a atras atenţia că modificările, care avantajează infractorii, nu victimele, ar reduce termenele de prescripţie pentru infracţiuni de care se fac vinovaţi mai marii Camerelor Parlamentului, ar dezincrimina parţial darea de mită şi cumpărare de influenţă, ar dezincrimina total neglijenţa în serviciu, ar înjumătăţi pedepsele pentru delapidare şi ar oferi şi alte facilităţi celor condamnaţi pentru acte de corupţie.

Nu numai atât, dar modificările pe procedură ar face aproape imposibilă munca procurorilor şi a anchetatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne