Comisia Europeană: Acceptaţi solicitanţii de azil sau plătiţi

Naţiunile UE care resping solicitanţii de azil din statele suprasolicitate de pe linia de frontieră vor trebui să plătească 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat, conform unui plan prezentat de Comisia Europeană. Planul a fost imediat criticat de Slovacia, Ungaria şi Polonia.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)

O variantă revizuită a sistemului de redistribuire a refugiaţilor – cunoscut sub numele de Acordul de la Dublin – a fost propusă miercuri de către Comisia Europeană. Italia, unde au sosit zeci de mii de noi refugiaţi, a fost în special preocupată de crearea unui mecanism corect în ceea ce priveşte gestionarea refugiaţilor ce au pătruns în blocul european.

Conform planului revizuit, cotele de redistribuire a refugiaţilor vor fi stabilite în funcţie de populaţia şi bogăţia fiecărei naţiuni UE. În cazul în care se va constata că o naţiune gestionează cu 50% mai mult decât cota cuvenită, atunci i se va permite să redistribuie acei solicitanţi de azil suplimentari în alte ţări UE.

Comisia a declarat miercuri că fiecare stat membru ar putea opta să nu participe temporar la programul de redistribuire, dar atunci va trebui să plătească 250.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil respins.

Banii vor fi folosiţi de ţările care au primit refugiaţi şi care le procesează cererile pentru azil.

Regulile prevăzute în prezent de Acordul de la Dublin - care necesită ca refugiaţii să se înregistreze în primul stat UE în care ajung şi ca acea ţară să proceseze cererea lor pentru azil - nu mai sunt respectate, în mare parte, de anul trecut. Majoritatea celor peste 1 milion de refugiaţi care au fugit din calea conflictelor şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi Africa au ajuns pe continent prin Grecia, dar numai un anumit număr dintre ei au fost procesaţi acolo.

Germania şi Suedia au primit o mare parte dintre noii refugiaţii sosiţi, până când, la începutul acestui an, Austria s-a alăturat statelor balcanice şi şi-a închis graniţele, construind garduri noi şi aplicând controale mai stricte la punctele de trecere a frontierei sale.

Un plan aprobat anul trecut pentru redistribuirea a 160.000 de refugiaţi a dus, până acum, la redistribuirea a doar 1.441 de solicitanţi de azil, conform Deutsche Welle.

Miercuri, Comisia Europeană a declarat că planul existent pentru redistribuire va fi aplicat în totalitate, iar vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a declarat reporterilor: “Nu există nicio solidaritate a la Carte în această uniune”.

Grupul de la Vişegrad: Planul Comisiei este un şantaj

Respingând planul de miercuri, ministrul slovac de Interne Robert Kalinak a declarat că acesta “ne trimite în urmă cu nouă luni şi nu respectă realitatea în unele privinţe”.

“Este un sistem prost ... nu are niciun sens; încalcă drepturile statelor membre UE”, a declarat ministrul polonez de Interne Mariusz Blaszczak.

“Este un şantaj, este inacceptabil şi este un tip de propunere non-europeană din partea Comisiei [Europene]”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto la o întâlnire în Praga a naţiunilor ce formează Grupul de la Vişegrad.

“Încă mă întreb dacă este o propunere serioasă, deoarece pare să fie o idee anunţată în 1 Aprilie, de Ziua Păcălelilor”, a susţinut ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, prezent de asemenea la Praga.

“Respingem propunerile de a aplica sancţiuni în cazul nerespectării cotei”, a declarat premierul ceh Bohuslav Sobotka.

Orice reformă privind regulile existente – de la care Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca sunt scutite, pe baza tratatelor UE – necesită o aprobare majoritară din partea guvernelor UE şi a Parlamentului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe