Comisia Europeană pune piciorul în prag. Timmermans: "Continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia opusă!"

Comisia Europeană va intensifica contactele cu autorităţile din România, inclusiv cu Parlamentul, pentru a nu mai fi vehiculată în spaţiul public ipoteza dezinformării reprezentanţilor UE, a subliniat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, venit în vizită oficială în ţara noastră.
Frans Timmermans
Frans Timmermans (Florin Chirila/Epoch Times)

România mai are de implementat doar câteva recomandări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, nu trebuie să se oprească acum, sau să meargă în direcţia opusă, a atras atenţia joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după ce s-a întâlnit cu principalii lideri politici şi reprezentanţi ai sistemului judiciar din România.

"Am avut o zi plină dar fructuoasă, am avut oportunitatea să vorbesc cu preşedinţii Senatului, Camerei Deputaţilor, comisia (condusă de Florin Iordache - n.r.), m-am întâlnit cu premierul, cu preşedintele, cu reprezentanţii sistemului de justiţie. S-au realizat foarte multe în ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de justiţie, crearea unui sistem independent de Justiţie în România. De asemenea, s-au realizat multe în anii de când România s-a alăturat Uniunii Europene, MCV-ul în vigoare, e ca şi cum alergăm un maraton şi suntem pe ultimii o sută de metri. Mesajul meu este: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită! Alergaţi către linia de finiş! Sunteţi aproape de final. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei Europene care trebuie implementate. Nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergaţi în direcţia greşită!", a declarat Timmermans.

Înaltul oficial european a reamintit faptul că CE şi-a exprimat deja ambiţia de a finaliza MCV până la finele 2019.

"Noi ne-am exprimat ambiţia de a reuşi să finalizăm MCV până la finele 2019. Mai sunt necesare, pentru asta, câteva lucruri, toţi cei implicaţi trebuie să lucreze împreună, nu unii împotriva altora. De aceea am convenit cu Dragnea, Tăriceanu, reprezentanţii Guvernului etc. că ne vom intensifica contactele, vom fi la dispoziţia lor dacă e necesar în fiecare zi, echipele noastre vor fi în comunicare directă. E foarte important să fim în legătură şi cu Parlamentul. Au fost păreri care au spus: Comisia nu a fost bine informată. De acum nu va mai putea exista scuza asta că vom fi în permanenţă în contact direct. Sunt fericit să am o echipă foarte puternică care lucrează aici, la Bucureşti, sub conducerea excelentă a Angelei Cristea, suntem extrem de bine informaţi şi suntem întotdeauna bine informaţi. Vom putea rezolva lucrurile dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv instituţiile din justiţie şi cele internaţionale, precum GRECO, minţi luminate, care pot oferi sfaturi bune", a precizat Timmermans.

Potrivit oficialului european, toate acestea se pot realiza numai în atmosferă de cooperare, iar pentru a realiza această cooperare trebuie să arăţi respect pentru rolul celuilalt.

"Uniunea Europeană e bazată pe separarea puterilor. Nu vorbim doar de formarea separată a puterii ci şi de modul în care puterile se tratează una pe alta, atacarea în dezbateri, în mass-media poate induce în populaţie ideea că ceva nu merge bine cu justiţia. Întotdeauna sunt posibile îmbunătăţiri, uneori chiar de dorit, însă, respectul faţă de Justiţie, respect faţă de Executiv, Legislativ sunt necesare pentru a crea o modalitate de lucru bazată pe cooperere şi ne va duce la momentul când putem afirma că putem încheia MCV. Mi-a plăcut ziua de azi, am avut discuţii intense şi am simţit din toate părţile dorinţa de a încheia (MCV - n.r.). Doamna premier a fost foarte explicită şi mi-a explicat dorinţa de a încheia cu MCV. I-am spus că nu e imposibil dar că se va întâmpla doar dacă toate cerinţele/recomandările sunt îndeplinite", a punctat Timmermans.

Întrebările presei

Ştim că au fost acuzaţii aici, la Bucureşti, că la dvs au ajuns informaţii eronate. În urma discuţiilor de azi, există vreo diferenţă de informaţii între ce ştiaţi până să ajungeţi aici şi ceea ce ştiţi astăzi?

Timmermans: "Sincer, nu. Vreau să evit toate neînţelegerile, de aceea am stabilit contact direct între mine şi toţi cei din instituţiile implicate. Avem reprezentanţi în Bucureşti şi suntem bine informaţi. Sigur, putem fi mai bine informaţi, poate nu avem toate informaţiile, dar cele pe care le aveam erau corecte."

Reprezentanţii celor două Camere au acuzat-o public pe doamna Cristea că a transmis informaţii mincinoase la Bruxelles?

Timmermans: "Le-am pus celor doi preşedinţi: data viitoare când credeţi că sunt neinformat, sunaţi-mă direct, e mai bine decât să mergeţi în presă. Am reinformat că Angela mă informează corect şi sunt foarte mândru de ea."

Aţi ţinut anul trecut o conferinţă de presă, păreaţi optimist. România a făcut de atunci un pas înapoi, stagnează, aveţi speranţe?

Timmermans: "Cum am spus în ultimul raport, nu suntem mulţumiţi de progres, în unele sectoare s-a înregistrat o stagnare. Dar dacă se reiau eforturile, se intensifică cooperarea, dacă se iau măsuri, atunci vom alerga şi pe ultima sută de metri a maratonului. Dacă există doar stagnare sau mergem înapoi, eu voi face tot ce îmi stă în putere pentru a schimba acest lucru. Cred că şi la nivel de Guvern şi Parlament este o voinţă puternică de a merge înainte."

Ministrul Justiţiei a cerut revocarea şefei DNA. Cum vedeti acest demers?

Timmermans: "Aşa cum am spus şi în Parlament şi ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii trebuie făcută de magistraţi. Dacă e o problemă cu magistraţii cineva din magistratură ar trebui să cerceteze. Toţi oamenii sunt păcătoşi, toţi greşim, dacă cei din magistratură fac o treabă proastă ar trebui verificaţi, dar nu ar trebui să fie cei din Guvern. Cum vom asigura separarea puterilor în stat? Sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar.

Aţi citit raportul lui Toader? Aţi condiţionat ridicarea MCV de neschimbarea din funcţie a şefei DNA?

Timermmans: "O să vă dau un răspuns cu multă grijă pentru că vreau să înţelegeţi exact ce vreau să spun. Am fost informat, am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestei chestiuni, nu vreau să fiu eu cel care spune că ceva e greşit. Dar, în principiu, dacă există acuzaţii la adresa unui magistat, ar trebui să existe o structură în interiroul sistemului judiciar care să verifice acuzaţiile. Nu cred că Ministerul Justiţiei trebuie să facă asta sau altcineva din Guvern.

Cu privire la MCV, ambiţia preşedintelui CE este de a spune în 2019 că putem opri MCV, dar această ambiţie poate fi îndeplinită numai dacă ne intensificăm eforturile de a implemeta recomandările Comisiei. 2019 nu e un termen limită ci o exprimare a ambiţiei noastre.

Raportul lui Toader, percepţia dvs. despre activitatea DNA... În discuţia cu Dragnea, i-aţi transmis ceva ca între colegi de doctrină politică? De unde această neîncredere între doi colegi de doctrină politică?

Timmermans: "Problema DNA a fost ridicată azi de mine, nu de către interlocutorii mei. Am întrebat ce se întâmplă, am luat aminte şi eu cred că acel dialog face parte dintr-o discuţie deschisă. Apropo de discuţia mea cu domnul Dragnea, cum veţi putea constata, şi în alte state membre, pe care le vizitez, eu sunt daltonist, nu contează afilierea politică când vorbim de separarea puterilor în stat şi lupta contra corupţilor. Când am vorbit foarte scurt despre politică, domnul Dragnea mă întrebase de ce social-democraţiile au astfel de probleme în Europa, şi i-am spus că nouă ne place să vorbim oamenilor despre locuri de muncă, învăţământ, sănătate, si nu de reforma justiţiei. Noi ar trebui să respectăm separaţia puterilor în stat. Trebuie sa depăşim acest moment în care vorbim doar de reforma justiţiei. Această ţară are un potenţial incredibil, i-am spus premierului că trebuie să găsim oportunitaţi de a cheltui fondurile structurale. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă aţi putea îmbunătăţi infrastructura, despre asta ar trebui să fie munca CE."

Parlamentul nu a permis urmărirea penală pentru doi miniştri. Juncker a zis că dacă legile justiţiei rămân aşa, discuţia de MCV se pune în termeni de MCV şi Schengen. Cum vedeţi ridicarea MCV?

Timermmans: Mai avem multe lucruri de făcut şi putem să le facem până în 2019, de aceea trebuie să ne intensificăm şi contactele. Vrem să cooperăm în acest scop. Aceste lucruri nu au nimic de-a face cu Schengen, e timpul ca si celelalte ţări să recunoască faptul că România e cât se poate de pregătită în ceea ce priveşte Schengen. Să nu încurcăm lucrurile, România ar trebui să facă parte din Schengen.

Se poate aduce în discuţie activarea articolului 7 ca în cazul Poloniei?

Timermmans: Nu există nicio relaţie între MCV şi articolul 7, nu există o ameninţare sistemică la adresa statului drept în această ţară, aveţi o justiţie puternică şi independentă. Ceea ce facem noi este să cooperăm şi să verificăm dacă paşii conveniţi sunt respectaţi şi ne oferim asistenţa unde e nevoie pentru ca aceşti paşi să fie făcuţi. Vă rog să nu confundaţi, sunt situaţii diferite în ţări diferite. Nu suntem pe teritoriul statului de drept aici, ci pe teritoriul cooperării şi verificării paşilor necesari ca să fie luate toate măsurile necesare în sistemul judiciar, pentru ca lupta împotriva corupţiei să nu poată fi oprită sau întoarsă, ca să ajungem în punctul în care se poate constata o ireversibilitate atât în ceea ce priveşte consolidarea sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei. Dar asta nu are nimic de a face cu articolul 7.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriţi materialul video de la conferinţă.