Comuniştii s-au răzgândit. Nu au agreat toate persoanele propuse pentru Guvern

Vladimir Voronin.
Vladimir Voronin. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

După întâlnirea de miercuri, 11 februarie, dintre Iurie Leancă şi PCRM, liderul acestui partid, Vladimir Voronin, a declarat: „Pe toate capitolele ne-am înţeles cum procedăm mâine în cadrul şedinţei parlamentului. Regret că noi nu am avut posibilitatea să ne întâlnim mai devreme. Am fost încăpăţânaţi dintr-o parte şi din alta.” Această declaraţie i-a făcut pe toţi să creadă că Leancă va fi votat în fruntea cabinetului de miniştri.

Dar se pare că nu a fost să fie. Niciunul din membrii Partidului Comunist din Moldova nu a votat pentru Guvernul propus de Iurie Leancă, deoarece nu toţi candidaţii propuşi în funcţia de miniştru au fost pe placul comuniştilor. Mai mult, despre unii au spus chiar că nu se vor descurca cu problemele cu care se confruntă ţara în ultima perioadă.

Doar aşa a putut explica Voronin gestul de joi, 12 februarie, refuzând să-l voteze pe Leancă, în calitate de premier. Cel mai mult i-a nemulţumit pe comunişti, numirea din nou a Maiei Sandu în fotoliul de ministru al Educaţiei, odată ce, anterior au încercat să o demită din această funcţie prin moţiunea de cenzură.

„Lista cu membrii Guvernului am văzut-o abia astăzi. Am văzut multe neajunsuri în acest program de guvernare. Nu sunt oameni cu experienţă pentru problemele din Republica Moldova. Nu am văzut persoane care să facă faţă acestor cerinţe. De aceea am luat decizia că nu susţinem astăzi Guvernul, prin votul nostru”, a afirmat Voronin imediat după şedinţa parlamentului.

Potrivit Jurnal.md, Leancă ar fi ştiut că Voronin n-o vrea pe Maia Sandu în funcţia de ministru al Educaţiei. „Ieri am cerut lista de la domnul Leancă, dar a spus că nu e finalizată. L-am întrebat dacă este Maia Sandu şi mi-a spus că este. L-am preîntâmpinat că vor fi mari probleme să votăm în aceste condiţii”, a ţinut să mai adauge liderul PCRM.

Precizăm că Guvernul Leancă 2 nu a primit vot de încredere în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 42 de parlamentari, mai exact membrii PLDM şi PD, au votat pentru noul Guvern propus de Iurie Leancă, însă ar fi fost nevoie de 51 de voturi ca să fie votat guvernul propus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe