Conflict portuar. În Peru, o firmă chineză vrea să administreze în exclusivitate megaportul pe care îl construieşte

Cosco, compania chineză de stat de transport maritim şi logistică, construieşte un port de mare adâncime la Chancay, la 70 km nord de Lima, unde vor putea acosta unele dintre cele mai mari nave de marfă din lume (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Compania chineză de stat aflată în centrul unei dispute privind operaţiunile unui megaport pe care îl construieşte pe coasta peruană a Pacificului a insistat marţi asupra termenilor conveniţi cu guvernul, în timp ce unii oficiali locali au încercat să revină asupra acordului, relatează Reuters.

Cosco Shipping Ports, cu sediul la Hong Kong, îşi va apăra drepturile legale de a furniza servicii în calitate de operator exclusiv al terminalului portuar de mare adâncime Chancay, în "termenii care au fost conveniţi la începutul acestei investiţii", a precizat firma într-un comunicat.

Compania a adăugat că această controversă juridică a afectat proiectul şi a avertizat împotriva impunerii de noi reguli pentru porturi, pe care unele autorităţi de reglementare au declarat că le-ar putea lua în considerare.

Cosco a început să dezvolte portul Chancay în 2019 ca un hub în Pacificul sud-american şi un stimulent cheie de dezvoltare pentru Peru. În 2021, Autoritatea Naţională Portuară din Peru (APN) a acordat Cosco dreptul exclusiv de a administra Chancay, dar a declarat în martie că nu a avut niciodată autoritatea legală de a o acorda. Aceasta a dat vina pe o „eroare administrativă” şi a cerut ca un judecător să anuleze termenii.

Firma chineză a răspuns la momentul respectiv că evaluează impactul deciziei. De atunci, legislatorii peruvieni au făcut presiuni pentru a permite furnizarea exclusivă a serviciilor portuare de către companii private, iar ministrul Economiei, José Arista, a declarat că acordul portuar iniţial ar trebui respectat.

Cosco, care furnizează servicii de transport maritim, ar trebui să investească aproximativ 1,3 miliarde de dolari în prima etapă a proiectului de 3,5 miliarde de dolari, construcţia fiind finalizată în proporţie de peste 70%.

Luna trecută, Cosco a trimis o scrisoare Ministerului peruan al Economiei, prin care a solicitat o negociere de şase luni pentru a rezolva litigiul pe cale amiabilă, fără a recurge la arbitraj internaţional, scrisoare despre care Arista a declarat că a fost primită.

La momentul respectiv, el a declarat că se aştepta să ajungă la un acord şi să evite arbitrajul.

În declaraţia sa de marţi, Cosco a precizat că ministerul nu a răspuns încă la scrisoare şi a propus un "canal instituţional" pentru discuţii. Dar a spus, de asemenea, că a făcut un prim pas spre invocarea unui proces de arbitraj prevăzut într-un pact comercial chino-peruan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor