Consilier UE: Fără cooperarea cu presa nu se poate schimba comportamentul societăţii în raport cu corupţia

Consilierul european Pawel Wojtunik susţine că succesul în lupta cu corupţia nu se vede doar din numărul persoanelor arestate, ci din măsurile de prevenire, buna cooperare între organele de drept, organizaţiile neguvernamentale şi mass media.
Pawel Wojtunik, fost şef al Biroului Central Anti-corupţie din Polonia
Pawel Wojtunik, fost şef al Biroului Central Anti-corupţie din Polonia (Szef CBA Paweł Wojtunik / Newspix)

Într-un interviu realizat recent de către Europa Liberă, consilierul european pentru lupta cu corupţia Pawel Wojtunik, care în prezent se află într-o vizită de lucru la Chişinău, a menţionat că “pentru succesul în lupta cu corupţia trebuie să existe mai mulţi factori şi anume: o procuratură independentă, un serviciu anticorupţie independent, o poliţie neangajată politic, dar şi o societate civilă care să vrea să facă schimbări”.

Consilierul a adăugat că “la fel, foarte important este să înţelegem că fenomenul corupţiei nu este o problemă strict politică”. “Părerea mea este că lupta cu corupţia este o chestiune ce ţine în primul rând de criminologie. Este o crimă şi este foarte important să se creeze o instituţie apolitică care să lupte cu ea.”

„Trebuie să înţelegem că succesul luptei cu corupţia se vede nu doar din numărul de persoane arestate. Vorbim în primul rând despre măsuri de prevenire, precum şi despre cooperarea între organele de drept, organizaţiile neguvernamentale şi mass-media. Fără cooperarea cu mass-media este practic imposibil de a schimba comportamentul societăţii în raport cu corupţia”, a declarat Pawel Wojtunik potrivit sursei citate.

Pawel Wojtunik, care a deţinut funcţia de şef al Biroului Central Anti-corupţie polonez, notează că în cazul Poloniei, un factor important a fost şi aderarea la UE. Pentru că oamenii au avut posibilitatea să călătorească, să comunice, să înveţe din experienţele statelor europene.

Oficialul a opinat că existenţa unui sistem de sechestrare şi confiscare a averilor dobândite ilicit “este o modalitate foarte eficientă de pedepsire a persoanelor care comit acte de corupţie”. “În Republica Moldova, întrevăd deja anumite schimbări în acest sens. Se fac modificări în legislaţie, personal particip la un grup de lucru pentru crearea oficiului de recuperare a activelor şi crearea legislaţiei relevante.”

„Corupţia este ca alcoolismul – oricine poate să fie afectat. De aceea, să începem cu noi înşine”, a punctat consilierul.

Întrebat despre furtul bancar şi ancheta acestuia în Republica Moldova oficialul a menţionat că “din perspectiva unui ofiţer de poliţie simt că colaboratorii acestor instituţii sunt puternic motivaţi pentru a duce la bun sfârşit aceste investigaţii, în plus exercită o presiune enormă asupra lor pentru că e un caz unic în spaţiul european, dar poate că chiar mondial. Eu sper că el va fi soluţionat”.

Pawel Wojtunik este unul dintre cei 25 de consilieri europeni care se află la Chişinău pentru a oferi asistenţă în sectoarele-cheie ale Acordului de Asociere, începând cu cel bancar şi terminând cu practicile „bunei guvernări”. Pawel Wojtunik a fost şef al Biroului Central Anti-corupţie din Polonia, instituţie care s-a dovedit extrem de eficientă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe