Consolidarea militară a Partidul Comunist Chinez "finanţată în mare parte" de SUA - căpitan de marină în retragere

O rachetă este expusă în curtea Muzeului Militar din Beijing, la 5 septembrie 2001.
O rachetă este expusă în curtea Muzeului Militar din Beijing, la 5 septembrie 2001. (Frederic J. Brown/AFP via Getty Images)

Partidul Comunist Chinez şi-a consolidat puternic armata, extinzându-şi arsenalul de capacităţi convenţionale, precum şi nucleare, iar această creştere a fost finanţată în mare parte de rivalul său, Statele Unite.

Acesta este unul dintre argumentele prezentate de James Fanell, căpitan în retragere al marinei americane, şi Bradley Thayer, membru senior al Centrului pentru Politici de Securitate, un grup de reflecţie cu sediul la Washington, într-un interviu recent cu programul "American Though Leaders" de la EpochTV.

"Marina chineză are acum cu peste 150 de nave mai mult decât Marina americană. Ei sunt acum cea mai mare flotă navală din punct de vedere al numărului de corpuri de nave şi al tonajului. În ultimul deceniu, au produs mai mult tonaj şi mai multe rachete pentru forţa de luptă. Chinezii au mai multe rachete de croazieră anti-navă, rachete cu rază de acţiune mai lungă şi supersonice", a declarat Fanell, care a fost, de asemenea, director de informaţii şi de operaţiuni de informaţii pentru Flota americană din Pacific.

"Doar în acest domeniu al marinei au trecut de la a fi o marină inferioară, de coastă [...] la o marină globală."

Dezvoltarea forţelor navale, potrivit lui Thayer, este "în mare parte finanţată" de Statele Unite.

"Noi am făcut asta. Wall Street şi investitorii noştri le-au dat banii pentru a-şi dezvolta economia şi pentru a construi armele cu care să ne ucidă", a spus el.

Dar acest lucru nu se întâmplă doar cu marina chineză.

"Fiecare aspect al consolidării sale militare, al creşterii economice, al extinderii diplomatice, al ştiinţei, al tehnologiei, al explorării lunare şi al explorării spaţiale la care suntem martori se datorează americanilor. Inamicul său de la egal la egal a finanţat-o şi i-a permis să crească", a declarat Thayer, colaborator la The Epoch Times.

Pentru a împiedica regimul să se ridice, "prima regulă a strategiei este să nu-ţi ajuţi inamicul. Bineînţeles, am încălcat acest lucru de nenumărate ori", a spus Thayer, coautor al noii cărţi "Îmbrăţişând China comunistă: Cel mai mare eşec strategic al Americii".

Ameninţare "iminentă"

Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a declarat că forţele armate ale ţării vor fi aduse la un standard "de clasă mondială", capabile să "lupte şi să câştige războaie" până la jumătatea secolului, alimentând îngrijorările legate de un potenţial război cu Taiwan şi Statele Unite.

În ultimii trei ani, Partidul Comunist Chinez a intensificat presiunile împotriva Taiwanului, trimiţând aproape zilnic avioane de luptă, bombardiere şi alte aeronave militare în apropierea insulei. Oficiali militari, legislatori şi ofiţeri de informaţii din SUA au sugerat că Partidul Comunist Chinez aproape că este pregătit pentru o invazie sau o blocare a Taiwanului, o insulă autoguvernată pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu.

Efectele unui potenţial conflict nu s-ar limita la Taiwan şi la cei 23 de milioane de locuitori ai săi, potrivit lui Fanell. Marinarii, soldaţii, infanteriştii marini şi aviatorii americani staţionaţi acolo ar avea şi ei de suferit.

"Ei vor fi în schemă dacă China decide să invadeze Taiwanul", a spus el, afirmând că pericolul pe care îl reprezintă China este "iminent", "real" şi "credibil".

În plus, lumea se bazează pe Taiwan pentru semiconductori folosiţi în smartphone-uri şi laptopuri. În 2022, companiile taiwaneze au produs peste 60% din cipurile globale şi aproximativ 70% din cele foarte avansate, potrivit guvernului din Taiwan. Toate cipurile sub şapte nanometri au fost fabricate de o singură companie, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation.

Dacă China preia controlul asupra Taiwanului, fabricile de cipuri ale acestuia ar putea ajunge să fie controlate de regimul comunist.

Care sunt consecinţele pentru cei care locuiesc pe teritoriul american "dacă Taiwanul cade şi, dintr-o dată, cipurile de calculator şi toată această tehnologie va fi în mâinile Partidului Comunist Chinez?", a întrebat Fanell.

În cazul în care China comunistă ar invada vecinul democratic, economia americană s-ar confrunta cu încă un lucru: Partidul Comunist Chinez ar putea interfera cu mărfurile globale în valoare de 5 trilioane de dolari care tranzitează Marea Chinei de Sud, a sugerat el.

"Chinezii vor spune: 'Noi controlăm cine poate trece, pentru că noi suntem stăpânii universului'. Dacă nu vă supuneţi nouă, marfa voastră nu poate trece", a avertizat Fanell.

Chiar dacă unii nu ar fi de acord, susţinând că întreruperea comerţului dăunează şi Chinei, Fanell a subliniat că regimul a folosit deja războiul economic pentru a viza ţări precum Filipine şi Australia. Norvegia a văzut, de asemenea, cum China a îngheţat tratativele comerciale şi a impus o serie de restricţii neoficiale asupra exporturilor de peşte din Osclo în 2010, când Comitetul Nobel norvegian şi-a anunţat decizia de a acorda Premiul Nobel pentru Pace unui disident chinez încarcerat, Liu Xiaobao.

Potrivit unei estimări a CMI, un think tank cu sediul în Norvegia, exporturile directe de peşte norvegian către China au fost reduse cu cel puţin 125 de milioane de dolari din 2010 până în 2013.

"Nu contează cine este sau unde se află. Vor folosi războiul economic aşa cum o navă a Marinei ar folosi un tun. Îl folosesc în acest fel", a declarat Fanell.

Ca atare, Statele Unite trebuie să se "pregătească în mod dramatic" prin consolidarea forţelor sale convenţionale şi nucleare ca răspuns la ameninţările reprezentate de Partidul Comunist Chinez.

Muniţiile nucleare

James Fanell a declarat că America a fost cel mai bun constructor de nave din lume în anii 1940. Cu toate acestea, în ultimii 80 de ani, construcţiile navale americane au reprezentat mai puţin de 1% din cota globală, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Făcând o comparaţie, China a produs 46% din navele comerciale din lume în 2022, ocupând locul întâi în ceea ce priveşte construcţia de nave.

"Este o diferenţă în ceea ce priveşte capabilitatea de a ne spori capacităţile militare cu producţia de armament, pe care nu am mai văzut-o de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial."

Pregătirea necesită timp, dar pericolul pe care îl reprezintă China este iminent. Fanell a sugerat ca America să înceapă să discute cu aliaţii din regiunea Indo-Pacific despre introducerea armelor nucleare şi a muniţiilor nucleare.

"Nimeni nu vrea să folosească muniţii nucleare. Dar pentru a putea avea un efect de descurajare asupra lui Xi şi a Partidului Comunist Chinez, trebuie să îi facem să se întoarcă la planşa de desen, să se întoarcă la seminariile şi calculele lor cuprinzătoare de putere naţională, [şi] să spună: 'Nu credeam că americanii vor face asta. Ce vom face şi cum trebuie să ne ajustăm sau să ne amânăm acţiunile?'", a declarat Fanell.

În ultimii trei ani, China a construit 350 de depozite pentru rachete balistice intercontinentale (ICBM) în regiunile centrale şi vestice. Potrivit evaluării lui Fanell, aceste focoase sunt "foarte capabile şi operaţionale".

"Trebuie să facem ce este necesar pentru a ne apăra pe noi şi pe aliaţii noştri. Forţa de descurajare este necesară pentru a ne asigura că chinezii nu pot să ne impună un control total şi să facă ceea ce [...] vor să facă, adică să anuleze practic modul de viaţă american", a spus el.

În ciuda consolidării armatei chineze, Thayer rămâne încrezător în America, spunând că ţara are mari atuuri ideologice faţă de regimul comunist.

"Libertatea este superioară tiraniei", a spus Thayer. Oriunde apare PCC, acesta este întotdeauna "definit de exploatarea oamenilor şi a mediului". Însă Statele Unite "tratează oamenii în conformitate cu drepturile omului şi cu drepturile lor individuale. Acest lucru ne face întotdeauna un aliat mai bun. "

"Noi avem puncte forte, iar ei au mari slăbiciuni. Dacă putem să ne adunăm forţele şi să ne întoarcem la conceptele mamelor, taţilor şi bunicilor noştri, vom învinge acest pericol existenţial, aşa cum le-am învins şi pe cele anterioare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe