Construcţia gazoductului Power of Siberia 2, care ar duce gaze din Rusia spre China, se confruntă cu întârzieri

O secţiune a conductei Power of Siberia.
O secţiune a conductei Power of Siberia. (Screenshot - Twitter)

Rusia şi China sunt în continuare în dezacord în ceea ce priveşte costurile şi preţurile de livrare ale unui nou gazoduct major de gaze naturale ruseşti către China, ceea ce ar putea duce la întârzieri în construcţie, potrivit premierului Mongoliei, care urmează să găzduiască o secţiune a infrastructurii, informează Oil Price.

"Părţile chineză şi rusă încă fac calcule şi estimări şi lucrează la beneficiile economice. Aceste două părţi au încă nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări mai detaliate cu privire la studiile economice", a declarat premierul Mongoliei, Luvsannamsrai Oyun-Erdene, într-un interviu publicat în acest weekend de Financial Times.

Întârzierea acordurilor sugerează că Rusia va trebui să aştepte mai mulţi ani decât a anticipat iniţial pentru a avea o ieşire mai mare a gazoductului în China, care ar putea înlocui parţial volumele de gaz pe care le-a pierdut pe piaţa europeană.

În prezent, Rusia livrează gaze prin gazoduct către China prin intermediul gazoductului Power of Siberia, unul dintre cele mai mari proiecte finalizate recent de Gazprom şi prima conductă pentru gazul rusesc către China. În prezent, se vorbeşte despre Power of Siberia 2, dar negocierile dintre Rusia şi China nu au progresat prea mult. Nu s-a ajuns încă la un acord privind Puterea Siberiei 2 din cauza unor puncte nevralgice, inclusiv a preţurilor la care Gazprom va livra gazul.

Gazoductul Power of Siberia 2 a fost proiectat pentru a transporta gaze din regiunea Altai din Siberia de Vest a Rusiei către nord-estul Chinei prin Mongolia.

Rusia ar putea lansa construcţia secţiunii din Mongolia a principalului gazoduct de gaze naturale către China încă din primul trimestru al anului 2024, a declarat vicepremierul rus Viktoria Abramcenko la sfârşitul anului trecut.

Proiectul pentru secţiunea mongolă a Power of Siberia 2, Soyuz Vostok, ar urma să fie aprobat în primul trimestru al anului 2024, iar construcţia ar putea începe atunci, a declarat vicepremierul Abramcenko în octombrie 2023, citat de agenţia rusă de presă TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe